Kelderisolatie

Isolatie van de kelder is een controversieel onderwerp. Afhankelijk van het onderdeel dat u van plan bent te isoleren, is het belangrijk de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Pakt u kelderisolatie niet goed aan, dan is de kans op vochtproblemen en schimmel erg groot. Om te voorkomen dat u wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden radioactief radongas, is het daarnaast van belang dat ook de ventilatie goed geregeld is. Heeft u een onverwarmde kelder waar u regelmatig gebruik van maakt, houd dan in de gaten dat door toevoeging van bepaalde vormen van isolatie de kelder juist kouder kan worden. U kunt in een dergelijk geval er dus qua energieverbruik op achteruit gaan, omdat u een verwarming in de kelder wilt installeren!

Vochtproblemen in de kelder

Vochtproblemen zijn helaas inherent aan de ondergrondse locatie van de kelder. Een 100% droge kelder bestaat nagenoeg niet. Zeker in de zompige, vochtige poldergronden van Nederland is de kans op doorslaand vocht groot. Zorg er dan ook voor dat u zich middels een grondige inspectie van de kelder goed voorbereidt. Neem een goede zaklamp mee en ga op jacht naar natte plekken en plaatsen met schimmelvorming. Controleer goed of eventueel aanwezige leidingen niet lekken. Kijk gelijk even naar het metselwerk; een muur van cementblokken of poreuze baksteen geeft eerder problemen dan een muur van gegoten beton.

Een andere veelvoorkomende bron van vochtproblemen in de kelder is incorrecte drainage. Een regenpijp die zich vlak langs de keldermuur leegt, kan bijvoorbeeld veel vocht introduceren langs de keldermuren. De regenpijp verleggen kan dan een uitkomst bieden, naast het plaatsen van een regenton. Let er ook op dat de helling van uw tuin niet dusdanig is, dat het regenwater naar de keldermuren wordt geleid. Tot slot is het verstandig om geen groot bloemenperk naast de keldermuur te zaaien; door het regelmatig bewateren van uw bloemen kunt u overtollig vocht in de grond introduceren.

Zodra de drainage is aangepakt, is het verstandig de binnenmuren van de kelder waterdicht te maken. Maak de muur wel eerst schimmelvrij; ga op zoek naar donkere schimmelplekken en pas waar nodig schimmelspray of bleekmiddel toe om te muur te reinigen. Om de muur uiteindelijk te sealen tegen vocht, kunt u gebruik maken van speciale waterdichte pleister. Breng deze met een blokkwast aan op een droge tot vochtige (niet druipnatte) muur. Houd er rekening mee dat een kelder, ook al zijn de muren verzegeld, nooit 100% droog is. Plaats dus vochtvreters en zorg voor goede ventilatie. Dit laatste is ook van belang in verband met radongas.

De muren

Isolatie van de muren van een kelder kan deze ruimte behaaglijker maken en de stookkosten omlaag brengen. Als u de binnenmuren van de kelder gaat isoleren, maak dan geen gebruik van isolatiematerialen die gevoelig zijn voor vocht. Vermijd materialen als cellulose of glasvezel. Ook isolatieplaten van PUR schuim zijn geen aanrader, omdat ook dit materiaal deels vochtdoorlatend is. Het beste kunt u kiezen voor XPS (piepschium), omdat dit materiaal van zichzelf al vochtwerend is. Dicht eventuele kieren wel af met PUR of kit, om te voorkomen dat vocht achter de XPS-platen terecht komt. Omdat XPS niet brandveilig is en giftige rook produceert, is het tot slot nodig een gipsplaatje te plaatsen als brandwering.

Isolatie van de buitenmuur is over het algemeen niet aan te raden, omdat veel isolatiematerialen kwetsbaar zijn voor het indringen van insecten. Daarnaast heeft u dan meer materiaal nodig.

Het plafond

Het isoleren van het plafond van de kelder moet u alleen overwegen als de kelder onverwarmd is en eigenlijk nauwelijks gebruikt wordt. Zorg er in ieder geval voor dat eventuele luchtwegen van de kelder naar de woonruimte worden afgesloten en maak gebruik van vochtwerende folie om vochtproblemen te voorkomen. Houd er rekening mee dat de kelder na isolatie van het plafond een koudere ruimte wordt. Omdat de snelheid waarmee iets afkoelt voor een groot deel afhankelijk is van het temperatuurverschil met de omgeving, zullen eventuele verwarmingsbuizen of waterleidingen in de kelder sneller afkoelen dan voorheen. Besteed dus extra aandacht aan isolatie van deze facetten, om te voorkomen dat u misschien zelfs verlies gaat leiden. vergeet daarnaast geen tochtwering op de kelderdeur te plaatsen.

De vloer

Isolatie van de keldervloer is nuttig, maar vanwege de hoeveelheid werk niet vanzelfsprekend. U kunt er aan denken in geval van nieuwbouw, indien er zich onder de kelder een kruipruimte bevindt, of als u bereid bent de complete vloer te verwijderen met een betonboor. Begin zoals gewoonlijk met vocht: vanwege de capillaire werking van gesteente, kan het namelijk zijn dat vocht door de vloer omhoog trekt. Om problemen te voorkomen, is het wijs om eerst een laag kiezelstenen te storten. Op deze laag kiezelstenen plaatst u piepschuim platen en tot slot een laag vochtwerend plastic (polyethyleen). Hierover giet u de betonnen vloer.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This