Siliconenkit

Siliconenkit is een mooi afdichtings- en reparatiemiddel voor plaatsen waar veel vocht aanwezig is of absoluut geen vocht mag komen. Ook is het goed toepasbaar om naden en kieren te dichten die de isolatie compromitteren. Het is een zogenaamde elastische kit, wat inhoudt dat het na vervorming de neiging heeft tot zijn oorspronkelijke vorm terug te keren. Alternatieve voegmiddelen als PUR-schuim zijn voor dergelijke toepassingen te poreus en geven in vergelijking tot siliconenkit een minder mooi resultaat. Met name in de badkamer kunnen veel hoekjes en naden aanwezig zijn die u het liefst waterdicht houdt. Gebruik van siliconenkit geeft hier een betrouwbaar en bijzonder net ogend resultaat. Houd wel in de gaten dat de kit tijd nodig heeft om te drogen; als er te vroeg water aan toegevoegd wordt, kan het niet goed hechten en blijft een lek bestaan. Voor badkamers en andere warme, vochtige plaatsen is het aan te raden te kiezen voor een schimmelwerende siliconenkit. Siliconenkit is, in tegenstelling tot PUR, ook onbedekt buiten toepasbaar.

Hoe te kitten; stap voor stap

Kitten kan vooral voor de onervaren klusser een enorme rotzooi geven. Het is in principe een taaie, langzaam drogende lijm die ook aan de vingers blijft plakken. Draag oude kleding, want siliconenkit is moeilijk uit kleding te krijgen! Daarnaast kan er een scherpe, irriterende lucht van de siliconenkit afkomen. Let er dus op dat er goed geventileerd wordt, met name tijdens het uitharden. Om een rommelig eindresultaat te voorkomen, is het van belang tijdens het kitten de juist techniek te hanteren. Daarom hieronder stap-voor-stap aanwijzingen en tips voor het zo optimaal mogelijk kitten:

  1. Tape de randen af: indien mogelijk, zorgt dit voor een net resultaat, omdat de randen mooi scherp zijn. Daarnaast voorkomt het vlekjes of vegen buiten de rand.
  2. Snijd / knip de top van de tube af onder een hoek van 45°. Zorg ervoor dat de opening past bij de breedte van de naad die u wilt voegen; iets kleiner is ideaal. Let erop dat de meeste tubes door de het spuitstuk geperforeerd moeten worden met een spijker alvorens u kunt kitten.
  3. Probeer het even uit: breng wat kit aan op een stukje papier om een beetje gevoel te krijgen voor het product. Het is belangrijk een gevoel te krijgen voor het aanbrengen van de kitrand in één vloeiende beweging. Zodra u het een beetje in de vingers heeft, probeer dan eerst een stukje van de woning dat onopvallend is.
  4. Breng de kitrand aan: houd het kitpistool op een hoek van 45° met de naad die gevuld moet worden. Oriënteer het spuitstuk dusdanig dat de kit daadwerkelijk contact maakt met de twee zijden van de dicht te kitten kloof. Is de kitrand af, laat dan de trekker los en trek de stang naar achteren. Dit laatste is van belang, omdat de kit anders blijft doorstromen. Let er bij het kitten op, dat u zoveel mogelijk achteruit kit. Begin van u af en sleep het pistool naar u toe. ‘Duwend’ kitten geeft een rommeliger resultaat. Houd tijdens het kitten de druk op de trekker van het kitpistool gelijk. Houd een vochtig doekje bij de hand om eventuele mislukte randen, vlekken of vegen zo snel mogelijk te verwijderen.
  5. Strijk de kitrand af: het afstrijken van een kitrand zorgt voor een nette ‘finish’ en dus een mooier eindresultaat. Afstrijken kunt u doen met een vinger die ofwel voorzien is van een latexhandschoentje, ofwel ingezeept is. Zeep voorkomt aanhechting van de kit aan de vingers. Andere veelgebruikte hulpmiddelen zijn een lepeltje of een lijmkwast. Duw de kit voorzichtig aan om ervoor te zorgen dat deze zo ver mogelijk de naad invloeit. Op deze manier wordt de naad zo goed mogelijk afgekit.
  6. Verwijder de tape: verwijder eventuele tape zo snel mogelijk na het afstrijken, om te voorkomen dat de achterbleven rand ruw is ten gevolge van het uitharden van de kit.

Kit verwijderen

Met name in de badkamer komt het zeer vaak voor dat kitranden onder de schimmel zitten. Dit is moeilijk te bestrijden, maar er bestaat tegenwoordig gelukkig schimmelwerende siliconenkit. De bestaande kit laat zich echter niet altijd eenvoudig verwijderen. Begin het verwijderen altijd met het wegschrapen van de grove kitmassa’s met behulp van een dun, scherp (stanley)mes. Helaas is siliconenkit moeilijker te verwijderen dan bijvoorbeeld acrylkit, waarmee u met alcohol al een eind komt. Om siliconenkit te verwijderen, bestaat er een speciaal oplosmiddel (van bison, siliconenkit verwijderaar). Dit middel is echter redelijk agressief en kan een bad op acrylbasis aantasten. Een truc die vaak helpt bij het verwijderen van kitranden, is het met een mes losmaken van een ‘beginnetje’, en de complete rand er vervolgens af te rollen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This