De Beste Plafondventilator – Reviews, tips en advies (2020)

De plafondventilator is met het warmer worden van de zomers één van de meest simpele en effectieve middelen om het comfort binnenshuis te verhogen. In dit artikel verdiepen we ons in waar u op moet letten bij de aanschaf van een plafondventilator. Tevens vergelijken we per prijscategorie een aantal goede plafondventilators. Of u nu op zoek bent naar een houten plafondventilator, een ventilator met lamp, of zonder lamp, in dit artikel gaan wij in op veel verschillende typen.

Beste Keus

Beacon Lucci Airfusion Radar

Een prachtig product, speciaal geschikt voor grote ruimtes. Het enige waar je vooraf rekening mee moet houden is het ontbreken van verlichting in deze ventilator.

Koop bij bol.com

Budget Keus

Bestron DT48C

Een heel goed model en daarom zeker aan te bevelen. Wanneer het ontbreken van een ingebouwde lamp geen punt is, dan is dit een zeer goede keus voor een scherpe prijs.

Koop bij bol.com

Hoe een plafondventilator werkt

Vrijwel alle plafondventilatoren hebben een motor die twee kanten op kan draaien. Op deze manier kan een blazende of zuigende werking verkregen worden, die meestal in drie standen (langzaam, gemiddeld, snel) regelbaar is. Het is van groot belang dat u de motor op de juiste manier laat draaien, omdat u anders een averechts effect opwekt.

De bediening van een plafondventilator is meestal erg eenvoudig; met een tweetal trekkoorden kunt u de motor in een zuigende, danwel blazende stand zetten. In hoge kamers of voor kleinere of minder valide mensen, kan het nuttig zijn een model te kiezen dat via wandbediening of afstandsbediening bediend wordt. Het effect van de ventilator hangt af van de richting waarin u de motor laat draaien. Het gewenste effect zal vooral afhangen van het seizoen:

 • In de zomer: gebruik de blazende stand. De draaiing van de bladen zorgt ervoor dat lucht naar beneden wordt geblazen. De wind die hierdoor ontstaat, zorgt ervoor dat zweet sneller verdampt, wat verkoelend werkt.
 • In de winter: wat minder bekend is, is dat een plafondventilator ook in de winter nut kan hebben. Door de motor in de zuigende stand te zetten, wordt zware, koude lucht aangezogen. De warme lucht, die zich van nature bovenin de kamer bevindt, wordt hierdoor verdreven en vloeit langs de zijkanten van de kamer weer omlaag. Deze verplaatsing van warme lucht naar beneden zorgt ervoor dat u het sneller warm heeft, waardoor de thermostaat misschien zelfs een graadje omlaag kan.

De aanschaf – Waar u op moet letten

De effectiviteit van een plafondventilator is afhankelijk van een groot aantal factoren. Zorg er daarom voor dat u goed voorbereid en geïnformeerd op zoek gaat. Door rekening te houden met de volgende factoren, kunt u zelf de daadwerkelijke effectiviteit van een plafondventilator inschatten:

 • Bladlengte: hoe langer de rotorbladen, hoe groter het perecentage van de kamer waarop de ventilator invloed heeft. De bladen variëren meestal in lengte van ongeveer 1m tot 135cm.
 • Oppervlakte van de bladen: hoe groter de oppervlakte van de bladen, hoe meer lucht de ventilator kan verplaatsen. Let er wel op dat de oppervlakte niet té groot is (zie ruimte tussen de bladen).
 • De kanteling van de bladen: de hoek waaronder de bladen zijn gekanteld langs hun lengte-as bepaalt voor een belangrijk deel de opgewekte luchtstroom. Is de kanteling te laag (~10°), dan zal de ventilator de lucht nauwelijks verplaatsen. Is de kanteling te hoog (~20°) dan zal de motor door de toegenomen weerstand een groot vermogen moeten leveren. Een ideale kanteling is 15°.
 • De draaisnelheid: de draaisnelheid gemeten in RPM (Rotaties Per Minuut) bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid verplaatste lucht. Snellere rotatie betekent een grote luchtstroom.
 • Ruimte tussen de bladen: als er onvoldoende ruimte tussen de bladen aanwezig is, kan er onvoldoende lucht worden aangezogen om de luchtstroom sterk op gang te houden. Het is om deze reden, dat plafondventilatoren met 4 bladen meestal beter werken dan modellen met 5 of 6 bladen. Ook decoratieve modellen, waarbij de bladen zijn versierd als brede palmbladeren, zullen om deze reden weinig nut hebben.

De Beste Plafondventilator – Reviews en vergelijking

Een plafondventilator is in heel veel verschillende soorten, maten en prijsklassen te vinden. Om toch wat orde te scheppen in het ruime aanbod, hebben wij per prijscategorie een aantal goede plafondventilators geselecteerd. We zijn uitgegaan van de volgende categorieën

 • Budget: minder dan €120
 • Midden: €120 – €300
 • Hoog: meer dan €300

Budget Plafondventilators

AfbeeldingProductSpecificatiesPrijs / bestel
Westinghouse VegasVermogen: 39 Watt
Diameter: 105 cm
Bediening: trekkoord, afstandsbediening
Verlichting: Ja
Bekijk op bol.com klein
Bestron DT48CVermogen: Geen verlichting
Diameter: 120 cm
Bediening: trekkoord
Verlichting: Nee
Bekijk op bol.com klein
Bestron DC30T Vermogen: 60 Watt
Diameter: 75 cm
Bediening: trekkoord
Verlichting: Ja
Bekijk op bol.com klein
QAZQA Fresh 30Vermogen: 60 Watt
Diameter: 80 cm
Bediening: trekkoord
Verlichting: Ja
Bekijk op bol.com klein

Westinghouse Vegas

De Westinghouse Vegas plafondventilator is een zeer populair basismodel met vier bladen. De ventilator komt het best tot zijn recht in een kleine ruimte van ongeveer 15 m2. Tijdens de installatie van de plafondventilator is het mogelijk om te kiezen voor witte bladen, of bladen met een houtstructuur (grenen).

De ventilator heeft drie verschillende standen om de wind in de kamer te reguleren. Daarnaast kunnen de bladen zowel lucht blazen (de bladen gaan tegen de klok in), als zuigen (de bladen gaan met de klok mee). Het naar beneden blazen van lucht is ideaal tijdens warme zomerdagen, wanneer verkoeling het doel is van de ventilator. In de wintermaanden is het juist prettig wanneer de warmte in de kamer blijft. Het naar boven zuigen van de koude lucht, houdt de kamer langer op een aangename temperatuur. Tevens bevat de ventilator een lamp. Een afstandsbediening, of wandschakelaar is optioneel, de basisvariant heeft een trekkoord.

Speciaal voor hoge plafonds bestaat de mogelijkheid om een Downrod te bestellen voor de Westinghouse Vegas. Een Downrod is een verlengstuk, met als doel om de afstand tussen de bladen en het plafond te vergroten.

Het kan een behoorlijke klus zijn om een plafondventilator te monteren, maar dit model is juist redelijk makkelijk te installeren. De Westinghouse Vegas is een plafondventilator waar consumenten heel tevreden over zijn. Het geluid van de Vegas hebben wij zowel onder voordeel als onder nadeel geplaatst. Over het algemeen zijn consumenten hier erg te spreken over te spreken. Tegelijkertijd vormt het geluid van de bladen een belangrijk kritiekpunt voor andere consumenten. Er lijkt hierbij verschil te zitten tussen de verschillende exemplaren. Ondanks dit minpuntje blijft de Vegas een prima product, met een goede prijs /kwaliteitverhouding.

Voordelen Nadelen
✅ Prijs / kwaliteitverhouding
✅ Netjes afgewerkt
✅ Relatief eenvoudig te monteren
❌ Gewicht
❌ RF ontvanger lastig te installeren
❌ Geluid

Bestron DT48C

Met een reikwijdte van 120 centimeter, is de Bestron DT48C de grootste plafondventilator in onze selectie binnen de prijsklasse tot 120 euro. In tegenstelling tot de andere producten in deze categorie heeft de Bestron DT48C geen lamp. De zilverkleurige ventilator bevat een trekschakelaar met 3 verschillende standen. Ook is het mogelijk om de bladen zowel op de zomer- als op de winterstand af te stellen, waarbij de ruimte koel wordt gehouden in de zomer en warm in de winter. De DT48C heeft een enorme reikwijdte en is geschikt voor ruimtes tot 30m2.

Hoewel de DT48C enkele minpunten heeft, zijn gebruikers heel tevreden over dit artikel. Zo heeft deze uitvoering van de Bestron een hele strakke neutrale vormgeving, waardoor hij niet snel zal misstaan in een ruimte. Ook is de plafondventilator heel stil in de eerste drie standen, dit maakt hem uitermate geschikt voor slaapkamers. Consumenten zijn minder tevreden over het geluid van de hoogste stand van de ventilator. Een ander veelgenoemd minpunt is het trekkoord. Deze is te kort en heeft een minder fraaie vormgeving dan de rest van het apparaat.

VoordelenNadelen
✅ Bereik (geschikt voor grote ruimte)
✅ Neutrale vormgeving
✅ Eerste drie standen heel stil
❌ Geen ingebouwde verlichting
❌ Treksnoer
❌ Geluid op hoogste stand
❌ Niet altijd in balans
❌ Stand 1 weinig effect

QAZQA Fresh 30

De QAZQA Fresh 30 heeft een bijzonder design. De plafondventilator heeft zes ligt gebogen bladen en een totale reikwijdte van 80 centimeter. Hiermee is de QAZQA Fresh 30 vooral geschikt voor kleine ruimtes. De QAZQA Fresh 30 is verkrijgbaar in het wit, grijs of zwart en een hebben deels een houtstructuur. De bladen kunnen zowel gemonteerd worden met de houtstructuur naar beneden, als met de gekozen kleur naar beneden.

Naast de gunstige prijs wordt de QAZQA Fresh 30 geprezen om zijn design en gebruiksgemak. Daarnaast is het heel handig dat er een aparte voeding is voor de ventilator en de verlichting. Dit maakt het mogelijk om een externe schakelaar of een dimmer voor de verlichting te gebruiken.

De montage van de QAZQA Fresh 30 blijft een minpunt. Met behulp van onderstaand instructiefilmpje is de installatie van de ventilator wel gemakkelijker. Ook is deze uitvoering van de QAZQA niet geheel geluidloos.

VoordelenNadelen
✅ Prijs
✅ Design
✅ Handig in gebruik
✅ Gebruiksaanwijzing verbeterd
✅ Aparte voeding voor verlichting
❌ Monteren blijft lastig
❌ Hoorbaar

Plafondventilators Middensegment

AfbeeldingProductSpecificatiesPrijs / bestel
QAZQA Cool 52Vermogen: 30 Watt
Diameter: 130 cm
Bediening: Afstandsbediening
Verlichting: Ja
Bekijk op bol.com klein
Beacon Lucci Air Aria Vermogen: 47 Watt
Diameter: 122 cm
Bediening: Afstandsbediening
Verlichting: Ja
Bekijk op bol.com klein
QAZQA Mistral 42Vermogen: 50 Watt
Diameter: 110 cm
Bediening: trekkoord
Verlichting: Ja
Bekijk op bol.com klein
Lampenwelt.com, EmanuelVermogen: 60 Watt
Diameter: 132 cm
Bediening: Afstandsbediening
Verlichting: Ja
Bekijk op bol.com klein

QAZQA Cool 52

De QAZQA Cool 52 is een zeer goede plafondventilator.  Dit model van de QAZQA heeft 4 standen en het is mogelijk om de plafondventilator zowel op zomer- als op winterstand af te stellen. Deze QAZQA beschikt over een E14 fitting. Hierdoor is het mogelijk om meerdere type lampen te gebruiken, zoals een spaarlamp, een LED lamp, of bijvoorbeeld een halogeenlamp.

Over de QAZQA Cool 52 is de consument zeer tevreden. De ventilator is heel stil, is van degelijk materiaal gemaakt en is geschikt om grote ruimtes te verkoelen. Over de montage van dit model zijn eigenaren van de Cool 52 wisselend. Wel wordt het bevestigen van de bladen lastig ervaren. Hierbij geldt dat het al veel zal helpen om eigen schroeven te gebruiken in plaats van de meegeleverde schroeven en er voor te zorgen dat je beschikt over een schroevendraaier met een magneet.

VoordelenNadelen
✅ Stil
✅ Geschikt voor grote ruimtes
✅ Degelijk
❌ Installatie
❌ Gewicht
❌ Afstandsbediening oogt goedkoop
❌ Monteren bladen lastig
❌ Batterijen niet bijgeleverd
❌ Geen Nederlandse handeiding

Beacon Lucci Air Aria

Deze plafondventilator van Australische makelij, zal met zijn strakke design niet snel misstaan in een modern ingerichte kamer. De Beacon heeft een ingebouwde LED verlichting en is te bedienen middels de bijgeleverde afstandsbediening. Deze ventilator heeft 3 standen en heeft een zomer- en winterstand. Door de grootte van de bladen (diameter van de ventilator is 122 cm), is de Beacon Lucci Air Aria geschikt voor ruimtes van maximaal 20 m2.

De Beacon Lucci Air Aria heeft als voordeel dat het beschikt over een timer. Handig wanneer je een kamer al lekker koel wilt hebben wanneer je na een warme dag thuiskomt. De consument is verder tevreden over de prijs/kwaliteitverhouding van deze uitvoering van de Beacon. Ook wordt het heldere licht van de lamp genoemd als pluspunt en maakt de Lucci Air Aria vrijwel geen geluid.

VoordelenNadelen
✅ Timer
✅ Prijs / kwaliteit
✅ Verlichting
✅ Stil
❌ Niet stil op hoogste stand

QAZQA Mistral 42

Met zijn industriële uitstraling is de QAZQA Mistral 42 een plafondventilator die niet miststaat in een eigentijdse huiskamer of keuken. De Mistral bevat 3 lichtpunten, geschikt voor zowel LED verlichting als een halogeen lamp. De lampen zijn dimbaar. Deze plafondventilator is verkrijgbaar in brons met bruin, zwart met bruin of grijs met zwart. 

Evenals de andere QAZQA modellen is de consument niet heel tevreden over de handleiding (niet in het Nederlands), waardoor het monteren van de ventilator lastig wordt ervaren. Onderstaand instructiefilmpje voor de Mistral 42 is daarom een welkome aanvulling:

Ondanks dat de handleiding van de Mistral beter zou kunnen, is de consument heel tevreden over deze plafondventilator. De Mistral 42 wordt geroemd om zijn uiterlijk en scherpe prijs. Wees er wel bewust van dat er geen lampen worden bijgeleverd bij de bestelling.

VoordelenNadelen
✅ Design
✅ Prijs
✅ Installatiefilmpje op Youtube
❌ Handleiding onduidelijk

Lampenwelt.com, Emanuel

De Emanuel is een plafondventilator van de Duitse producent LAMPENWELT.COM. De Emanuel is heel modern vormgegeven. Met de drie zilverkleurige gebogen kunststof vleugels is de ventilator geschikt om grote ruimtes van maximaal 30m2 te verkoelen. De lichtbron van deze plafondventilator is geschikt voor een LED of spaarlamp. Zowel de lampen als de ventilator van de Emanuel zijn te bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening en met de wandschakelaar.

De consument prijst de Emanuel vanwege zijn geruisloosheid op de eerste twee standen. Ook het relatieve gemak waarmee deze plafondventilator geïnstalleerd kan worden wordt vaak genoemd. Op de derde en hoogste stand is de Emanuel wel hoorbaar. Ondanks dit laatste minpunt, is de Emanuel een mooi product met een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

VoordelenNadelen
✅ Stil (eerste standen)
✅ Prijs / kwaliteit
✅ Installatie
❌ Hoogste standen wel hoorbaar

Plafondventilators Topsegment

AfbeeldingProductSpecificatiesPrijs / bestel
Masterlight Fanaway EVO 2 Vermogen: 60 Watt
Diameter: 122 cm
Bediening: Afstandsbediening
Verlichting: Ja
Bekijk op bol.com klein
Beacon Lucci Airfusion RadarVermogen: Geen verlichting
Diameter: 132 cm
Bediening: Afstandsbediening
Verlichting: Nee
Bekijk op bol.com klein
Westinghouse TechnoVermogen: 51 Watt
Diameter: 132 cm
Bediening: Afstandsbediening
Verlichting: Ja
Bekijk op bol.com klein

Masterlight Fanaway EVO 2

De Fanaway EVO 2 is een fraai model van het plafondventilatormerk Masterlight. Bijzonder aan dit type ventilator is dat de bladen automatisch uitklappen op het moment dat het aangezet wordt. De ventilator heeft drie standen en is te bedienen middels een afstandsbediening. Dit model van de Masterlight is gemaakt van kunststof en leverbaar in het wit.

Het design van de Fanaway EVO 2 wordt geprezen door de consument. Daarnaast zijn gebruikers van deze ventilator te spreken over de kracht van het apparaat en het bijna geluidloze draaien van de bladen. Wat niet in het voordeel spreekt van de EVO 2 is dat de ventilator na meer dan een jaar minder betrouwbaar lijkt te zijn. Hierbij moet wel vermeld worden dat deze kritische noot afkomstig is van Australische eigenaren van de Fanaway EVO 2. Australische zomers duren natuurlijk een stuk langer en zijn warmer dan de Nederlandse zomers, waardoor de plafondventilator daar intensiever gebruikt wordt.

VoordelenNadelen
✅ Design
✅ Sterke koeling
❌ Na paar jaar minder betrouwbaar
❌ Slechte afstandsbediening

Beacon Lucci Airfusion Radar

De Lucci Airfusion Radar is een pronkstuk van het merk Beacon. Deze prachtige plafondventilator, leverbaar in hout met chroom of hout met oliekleurig brons, is geschikt voor ruime kamers van maximaal 36 m2. Dit model van de Beacon is af te stellen op zes verschillende standen en te bedienen met een afstandsbediening. Belangrijk detail aan de Lucci Airfusion Radar is dat er geen verlichting in de ventilator zit ingebouwd.

VoordelenNadelen
Bijna geruisloos
Goede afstandsbediening
Prijs / kwaliteit
❌ Geen verlichting

Westinghouse Techno

De Westinghouse Techno is een plafondventilator met een modern design. De ventilator beschikt over 4 verschillende standen en is geschikt voor een ruimte van ongeveer 25 m2. De Techno is standaard te bedienen met een afstandsbediening, maar een wandschakelaar is optioneel. De ventilator bevat 1 lichtbron, geschikt voor LED lampen.

De consument is zeer tevreden over de Westinghouse Techno. De eerste 2 standen van de Westinghouse zijn vrijwel geruisloos, daarna maakt het product wel wat geluid. Het uiterlijk van de ventilator wordt geprezen en niet geheel onbelangrijk: de Westighouse Techno brengt veel lucht in beweging.  De montage van de Techno is niet eenvoudig, maar met gebruikmaking van de handleiding is dit goed te doen. Een ander nadeel van de ventilator is dat de lampen niet dimbaar zijn. 

VoordelenNadelen
✅ Design
✅ Stil (eerste 2 standen)
✅ Goede verlichting
✅ Zorgt voor veel verkoeling
❌ Licht niet dimbaar
❌ Hoorbaar op hogere standen
❌ Montage niet eenvoudig

Conclusie

De plafondventilatoren die wij in deze review de revu hebben laten passeren zijn allemaal goed genoeg om aan te bevelen. Zoals al aangegeven zijn de verschillende ventilatoren soms lastig met elkaar te vergelijken. Er zijn grote verschillen in prijs en niet iedere plafondventilator is geschikt voor dezelfde ruimte.

Naar ons idee sprongen er toch twee ventilatoren bovenuit. De budgetkeuze is de Bestron DT48C, vanwege de prijs/kwaliteit verhouding. Deze plafondventilator wordt goed beoordeeld en is het goedkoopste model van onze selectie. De beste plafondventilator uit onze review is de Beacon Lucci Airfusion Radar. De consument is zeer te spreken over dit model van de Beacon. Dit model is heel compleet en geschikt voor grote ruimtes.

Opmerking m.b.t verlichting

In beide gevallen komt een plafondventilator zonder licht als beste uit de bus; hoewel ingebouwde verlichting nuttig kan zijn, is het hoofddoel van een plafondventilator het verbeteren van het binnenklimaat. Wij hebben deze eigenschap dan ook de doorslag laten geven in onze beoordeling.

Mocht een plafondventilator met verlichting een must zijn, dan raden wij de Westinghouse Techno aan. Deze ventilator is stil en zorgt voor veel verkoeling. Naar ons idee toch de belangrijkste eigenschappen van een ventilator.

De installatie

Bij de installatie kunt u verder de volgende factoren in de gaten houden, om optimale werking van uw plafondventilator te garanderen:

 • De montering: een volledig geassembleerde ventilator weegt tussen de 10 en 25 kilo. Dit gewicht is grotendeels afhankelijk van het bladoppervlak, het materiaal en de aanwezigheid van een eventuele verlichting. Dit gewicht, gekoppeld met de draaiing van de ventilator, zorgt ervoor dat de montering flinke krachten te verduren krijgt. Volg de instructies van de fabrikant dus goed op bij het monteren van de ventilator.
 • Afstand tussen ventilator en plafond: bevindt de ventilator zich te kort op het plafond, dan wordt de luchtstroom gehinderd. Om deze reden heeft het vrijwel altijd nut de ventilator te monteren onderaan een stang; zogenaamde “plafondknuffelaars” hebben een inherent nadeel.
 • Afstand tussen ventilator en bewoners: Hoe dichter de plafondventilator zich bij de bewoners bevindt, hoe groter het waargenomen effect. Wederom een reden om de ventilator niet te dicht op het plafond te monteren. Hang de ventilator ook weer niet te laag, omdat dan veiligheidsproblemen kunnen ontstaan.
 • Gewiebel: een ventilator die wiebelt, heeft een probleem met betrekking tot balans van ofwel de bladen, ofwel de montering. Hoewel veel ventilatoren met een balanceer-set worden geleverd, zijn de meeste balansproblemen niet het resultaat van een blad dat te licht is. Een veel voorkomende oorzaak is het niet goed en evenredig aandraaien van alle schroeven in de montering. Controleer vooral de stang.

Veelgestelde vragen

Wij krijgen veel vragen over de plafondventilator. Bijvoorbeeld of een plafondventilator op ieder type plafond geplaatst kan worden. In dit artikel zal hierop in worden gegaan door een zo volledig mogelijk overzicht te geven verschillende plafondtypes en waar je daarbij rekening moet houden bij de aanschaf en het aanbrengen van de ventilator.   

 • Hoe hoog moet het plafond zijn voor een ventilator?
  Ga uit van een minimale plafondhoogte van 215 cm. Met een plafondhoogte tussen de 240 cm en 275 komt een plafondventilator het beste tot zijn recht.
 • Waar kan een plafondventilator hangen?
  Zover mogelijk dient een plafondventilator in het midden van een ruimte opgehangen te worden. De uiteinden van de bladen moeten minimaal 45 cm verwijderd zijn van de muur. Zoals hierboven al aangegeven moet de ventilator minimaal 215 cm boven de grond hangen.
 • Kan een plafondventilator onder een schuin dak hangen?
  Een plafondventilator kan bevestigd worden onder een schuin plafond, hierbij is een verlengstuk noodzakelijk waarmee de helling gecorrigeerd wordt. Let op dat niet iedere ventilator geschikt is om onder een schuin dak te hangen.
 • Maakt de grootte van de kamer uit voor het type ventilator?
  Jazeker. Hoe groter de kameroppervlakte is, hoe groter de bladen van te ventilator moeten zijn. Meet allereerst de oppervlakte van de ruimte waar een ventilator komt te hangen en ga daarna uit van de onderstaande punten:
  • Voor ruimtes van 7m2 of kleiner is een ventilator met een maximale diameter van +/- 90 cm nodig
  • Voor ruimtes tussen 7m2 en 14m2 is een ventilator met een diameter van +/- 90 cm – 105 cm nodig
  • Voor ruimtes van meer dan 20m2 is een ventilator met een diameter van minimaal 130 cm nodig

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

50 gedachten over “De Beste Plafondventilator – Reviews, tips en advies (2020)”

 1. Hallo klussers!

  Ik ben al heel lang op zoek naar goede informatie over de plafondventilator. Nu dat ik deze gevonden heb kan ik eindelijk aan de slag gaan met mijn plafondventilator. Ik hoop dat mijn Bladlengte groot genoeg zal zijn. Ik heb al enkele testen gedaan en de draaisnelheid is oké. De wieken staan op een helling van 15% waardoor er geen problemen kunnen komen met de elektriciteit kabels, moest dit toch zo zijn dan zal ik dit aan jullie vragen.

  Echt bedankt voor alle informatie en ik hoop dat er nog veel van deze interessante artikels zullen komen!

  Jan
  De klusjesman

  Beantwoorden
 2. hallo klussers

  ik heb een probleem

  een ventilator, waarvan de beschrijving zegt dat mij plafond 40 kg moet kunnen dragen.

  nu heb ik een probleem. de plaats waarhij moet bestaat alleen uit gipsplaat. Dat is volgens mij te dun.
  mijn oplossing zou kunnen zijn: een houten plaat aan het plafond met verschillende pluggen vast en dan de ventilator er aan.

  kan dat??

  Joop

  Beantwoorden
 3. Hallo Jan,

  Onder “De aanschaf>>ruimte tussen de bladen” staat dat een 4 bladige fan beter werkt dan een 5 of 6 bladige.
  Nu willen wij vanwege de diameter en uitvoering een 3 bladige aanschaffen, kun je misschien hierover een advies geven?

  bij voorbaat dank,

  Gerrit

  Beantwoorden
 4. vraag:kan je d.m.v.een ventilator boven een trapgat zorgen dat warmte van de benedenverdieping niet naar boven trekt ofwel het opheffen van het schoorsteeneffect d.m.v.een neerwaartse luchtstroom

  Beantwoorden
 5. Voor ruimtes hoger dan 3,7 meter is het interessant om plafondventilatoren te gebruiken. De plafondventilator zorgt voor energiebesparing en een beter binnenklimaat in de zomer én in de winter.

  Op de website van Green Breeze vindt u meer informatie over HVLS ventilatoren, de Big Ass Fans ventilatoren zijn ventilatoren tussen de 2.4- en 7.3 meter.

  Beantwoorden
 6. noodkreet mijn dochter woont twee hoog haar buren hebben een plafondventilator een oud model. als de ventilator aan is dus de hele zomer voel je dat door heel haar flat.dus met het slapen voel je gewoon trilling dus niet slapen. Mijn vraag is daar technies nog wat aan te doen en zo ja wat. het word een heel conflict met de buren omdat het een erfstuk is. met vriendelijke groet een noodkreet van een moeder

  Beantwoorden
 7. Beste,
  Ik vind dit super uitleg over werking, aanschaf en installatie van de plafonf ventilator.
  Kunt u mij nu ook een koopadvies geven wat voldoet aan de kenmerken. Het gaat om een kamer van 4,50×4,50 van circa 2,60 hoog.

  Ik hoor graag van u

  vriendelijke groet,

  Margaretha van Eeden

  Beantwoorden
 8. Ik heb een plafondventilator gekocht en aangesloten.
  Als we hem aanzetten gaat hij draaien op stand drie en de verlichting gaat aan maar het probleem is hij reageer niet op de afstandbediening. We hebben al een nieuwe afstandbediening gehad maar ook daar doet hij het niet op. We hadden dezelfde ventilator met het zelfde probleem dusnhebben ze een nieuwe besteld maar ook deze heeft dit probleem.
  Dus wel draaien en verlichting aan maar niet reageren op afstandbediening.

  Beantwoorden
 9. Ik heb m’n plafondvetilator ook aan m’n muur hangen,maar dan krijg ik geen wind ervan.
  Maar het staat wel tegek dat heeft niemand.
  M’n kleinzoon van 3 jaar zei opa en oma heeft een vliegtuig aan de muur hahahaha.
  Maar ik zat er aan te denken om er een koker er omheen te doen zodat je toch de wind naar voren komt ipv aan de zijkant.

  M’n vraag is ,is het een goed idee?
  Groetjes Richard

  Beantwoorden
 10. In het artikel wordt gesproken over het toepassen van de plafondventilator in de winter.Het aanzuigen van koude lucht naar het plafond, zou je ook d.m.v. bijvoorbeeld een doucheafzuiging/ventilator ( op de vloer geplaatst ) een zelfde effect kunnen bereiken?Dus koude lucht naar boven blazen?

  Ik heb een houtkachel en op vloerniveau blijft het lang erg fris.

  Beantwoorden
 11. Wij hebben een plafond ventilator merk SMC model SP483. Het probleem is dat wij de ventilator met de afstandbediening niet meer aan krijgen. Eerst werkte hij af en toe nog wel eens en als wij de afstandbediening lieten vallen. Wij moeten dan de lamp van de kamer ermee uit/aan doen en de laatst werkte de afstandbediening prima en nu is per ongeluk de lamp met de gewone aan/uit schakelaar gebruikt en nu werkt de afstandbediening helemaal niet meer. Wij hebben de afstandbediening recentelijk van nieuwe batterijen voorzien.
  Wat is het probleem?293

  Beantwoorden
 12. Ik heb een plafondventilator met 3 standen waarvan de trekschakelaar niet meer werkt .nergens een schakelaar te kopen. Kan ik hem ombouwen naar een afstand bediening..???
  Merk Casa fan fabrnr 513234
  Wie kan mij helpen????

  Mvgr

  Rob

  Beantwoorden
 13. U schrijft over de 2 mogelijkheden van de ventilator , nou kan ik niet voelen wanneer hij blaast of zuigt .hij hangt heel hoog bij mij.
  is er misschien een methode voor om hier achter te komen ?
  ik dacht misschien dat als ie met de klok meedraait , hij zuigt of zo ?
  of is dat verschillend ? het gaat natuurlijk om de stand van de bladen ?
  ik hoor het graag
  met vriendlijke groet

  Beantwoorden
 14. De bladen van mijn plafondventilator staan bijna recht hoe kan ik die kantelen zodat ik frisse lucht krijg.

  Met vriendelijke groet,

  Paulien van Voorst

  Beantwoorden
 15. De lamp van mijn plafondventilator is stuk. Ik ben op zoek naar een nieuwe lamp, maar kan hem nergens vinden. Waar kan ik een nieuwe lamp kopen?
  Merk: SMC

  De lamp heeft het model van een paddestoel. Ik weet niet precies hoe ze dat noemen, ik dacht halve maan

  Ik hoop dat u mij verder op weg kan helpen.

  Vriendelijke groeten

  Sonja

  Beantwoorden
 16. Ik vind het een heel interessante pagina. Maar ik weet niet hoe groot de plafondventilator moet zijn per m2. Zou u mij hierover meer uitleg kunnen verschaffen? Van harte bedankt op voorhand

  Beantwoorden
 17. Hallo,
  Ik heb al een paar jaar een plafondventilator op de slaapkamer. Hij doet het prima opa alle snelheden zonder geluid. Maar tegen de morgen op ongeveer dezelfde tijd treed er een zwak geluidssignaal op waar ik wakker van wordt,6 korte signaaltjes achter elkaar, het herhaald zich na enkele seconden waarna het na een uurtje weer begint. Ik heb het vermoeden dat dit niet aan de ventilator ligt maar aan het electriciteitsnet. het zwakke geluid klinkt alsof er een reiswekkertje alarmsignaal geeft.
  Iemand hier ervaring mee. ?

  Beantwoorden
 18. simone scheef op 3 augustus 2014

  hallo
  ik heb en probleem wij hebben en plafonventilator maar hij wiebelt heel erg wij durven hem niet aan te doen.
  waar aan kan dat liggen hij zit wel goed vast.
  wel hebben hem tweede hans gekocht.

  Beantwoorden
 19. hallo Simone , als hij goed vast zit aan het plafond en hij slingert dan zit er speling op het huis en de rotor van de ventilator. Je moet hem van het plafond af halen en dan de rotor as aandraaien.

  Beantwoorden
 20. mijn plafondventilator was ook uit balans. Ik heb dit opgelost met een paar muntjes en een wasknijper. Ik heb de muntjes met de wasknijper aan een blad bevestigd en de ventilator laten draaien. Net zolang van blad verwisseld.tot hij stilhing tijdens het draaien. Je moet wel even zoeken voor je het zover hebt,maar bij mij werkta het.Daarna de muntjes met 10 sec lijm op het blad geplakt en draaien maar. Er zijn ook gewichtjes te koop.

  Beantwoorden
 21. ik heb een plafond ventilator met 3 standen motor
  nou staat er op het plaatje 192 watt
  nou is mijn vraag.
  is die 192 watt het stoomverbruik op stand 3 dus vol vermogen?
  of is dit het verbruik op de laagste stand, stand 1?

  gr, bert

  Beantwoorden
 22. hallo,

  Mijn plafondventilator draait heel langzaam om stand 3,
  Kunt u mij vertellen hoe ik dat kan oplossen??

  Het gaat om 2 verschillende ventilatoren, 1 met afstandsbediening en de andere gewoon met trekkoordje

  Mvg sami

  Beantwoorden
 23. Wie kan mij helpen aan het elektrisch schema van een plafondventilator.
  Het gaat om een Westinghouse Industrial 78337 (122 cm).
  Nu is het toerental te regelen (snel, middel of langzaam) m.b.v. een kettingeitje (opzij van het cilindrisch potje onder ventilator). Daarnaast is de draairichting van de rotorbladen in te stellen (voor winter of zomer) d.m.v. een schakelaartje (ook opzij van het potje).
  Nu wil ik deze besturing vervangen door een TRIAC toerenregeling.
  Daarvoor het noodzakelijk te beschikken over het elektrisch schema van de bestaande plafondventilator, vooral ook de bedrading kleuren en functie.

  Beantwoorden
 24. We hebben al jaren tot volle tevredenheid een plafondventilator van de Gamma (Verona )tegen een betonplafond!
  Nu hebben we een uitbouw geplaatst en de woonkamer naar de uitbouw verhuisd, dus ook de ventilator.
  Maar hij bromt nu heel erg, we denken zelf, omdat hij tegen een houten met gips afgewerkt plafond hangt.
  Wat kunnen we tegen dat brommen doen. Het is behoorlijk heftig, zetten nu de tv en de radio aan om hem niet te horen!
  Wie oh wie heeft er goede tips voor ons! Voor we gillend gek worden en de ventilator maar weer verwijderen en vloer ventilatoren aanschaffen!
  Jolly

  Beantwoorden
 25. Ik heb een plafonventilator gekocht bij de Gamma van Jan des Bouvrie. Nu vraag ik mij af of deze wel in mijn woonkamer past. Hoe hoog moet het plafond minimaal zijn voor deze ventilator? Staat helaas nergens in de beschrijving vermeldt.

  Beantwoorden
 26. @ Jack:
  Die toontjes komen inderdaad uit het elektriciteitsnet. Het is een stuursignaal voor de tarief omschakeling van dubbel tarief meters. Het wordt in de ochtend en in de avond op vaste tijden enkele ,
  Malen achtereen op het net gezet, en inderdaad, sommige motoren kunnen dat gaan weergeven.
  Het signaal wordt langzamerhand vervangen door een andere methode waarbij de meter de signalen via een radiosignaal ontvangt. In gebieden waar de nieuwe elektronische meters algeheel zijn ingevoerd is dit signaal vaak al weg. Binnen enige tijd zal het in Nederland niet meer aanwezig zijn. Alleen de oude meters met een draaiende schijf hadden dit nodig. En die gaan er uit.

  Beantwoorden
 27. Hallo ik ben mijn afstandsbediening kwijt van mijn flafondventilator Florida met licht hij werkt super maar zonder afstandsbediening begin ik niets.
  ik kan nergens op internet vinden waar ik een nieuwe kan kopen zou u mij aub kunnen helpen ben wat ouder en heb het nodig voor de nacht.

  vriendelijke groet en heel graag hoor ik van u.

  Beantwoorden
 28. Heb een plafond ventilator met verlichting, dezelfde als op de foto die op deze site staat.
  De ventilator werkt perfect maar de verlichting doet het niet meer.
  Zou het aan het trekschakelaartje liggen en zo ja waar zou ik deze kunnen kopen?

  Beantwoorden
 29. Hallo ik heb net een nieuwe plafond ventilator gekocht nu heeft ie 2 mogelijkheden gewone montage via stang wat wel wat wiebeling geeft en directe montage sus zonder stang wat is het beste ivm lucht verplaatsing geluid enz. Groetjes harry

  Beantwoorden
 30. de nok van onze huiskamer is wel 5 meter hoog. Mag of kan een ventilator ook aan een ketting hangen of komt dan de stabiliteit in gevaar? Hoe los ik dat op?

  Beantwoorden
 31. Ik heb een plafondventilator gekocht en aangesloten.
  Als we hem aanzetten gaat hij draaien op stand drie en de verlichting gaat aan maar het probleem is hij reageer niet op de afstandbediening. We hebben al een nieuwe afstandbediening gehad maar ook daar doet hij het niet op. We hadden dezelfde ventilator met het zelfde probleem dusnhebben ze een nieuwe besteld maar ook deze heeft dit probleem.
  Dus wel draaien en verlichting aan maar niet reageren op afstandbediening.

  Beantwoorden
 32. Ik woon in een huurhuis en heb zachtboard plafondplaten. Is er alsnog een manier om een plafondventilator te monteren? Ik mag niet gaan zagen en breken in in het plafond en heb enkel klein vierkant gat waar enkel wankel plastic lamp plastic electrodoosje gemonteerd zit.
  Bestaan er bijvoorbeeld stalen frames om over doos te monteren aan beton plafond waar dan weer dan de plafond ventilator met bouten en moeren vast gezet kan worden.

  Beantwoorden
 33. plafondventilator gaat niet draaien na inschakelen motor . Na het geven van een duwtje draait hij wel. Echter alleen zonder bladen. Want zodra de bladen eraan vastzitten draait hij niet meer.

  Wat kan de oorzaak zijn?

  Beantwoorden
 34. ik heb een bestron plavond ventilator gekocht en de beschrijving hoe te installeren gedaan. tot het moment dat ik het motorhuis aan de plavondplaat moest bevestigen aan een haak die in de plavondplaat zit. Lukte niet want de sierkap zat in de weg moest deze dus eerst verwijderen toen lukte het wel. Hierna heb ik de stroom draden aangesloten behalve de aarde draden want die kwamen ook niet uit het plavond. Hierna heb ik de ventilator naar boven getild en over de plaat die aan het plavond is bevestig vastgemaakt hetgeen goed ging. Nu houd ik de schroefje over die ik had gebruikt om de sierkap aan het motorhuis te bevestigen raar blijkbaar niet nodig?? Hierna heb ik de ventilator aangezet en hoera hij doet het behalve slingert hij enorm veel en dat is misschien gevaarlijk kan hij hierdoor loskomen van het plavond en hoe kan ik dit slingeren tegen gaan

  Beantwoorden
 35. Wij hebben een gamma ventilator alleen deze begint nu te tikken(aanslijten) als ie draaid. Ik ben bang dat die stuk draaid.

  Schroeven al los en vast gedaan dan ist ff goed en is het geluid er weer.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This