Laminaat leggen in 14 stappen

Waar moet je beginnen met laminaat leggen? In welke richting kan laminaat het beste gelegd worden? En hoe zit het met de ondervloer? In dit artikel vind je de antwoorden op deze vragen. In 14 simpele stappen laten wij zien hoe iedereen op eenvoudige wijze een laminaatvloer kan leggen. Met behulp van deze tips en trucs zal het duidelijk zijn wat er nodig is om laminaat te leggen en waar extra op gelet moet worden.

Benodigdheden

 • Stootblok
 • Hamer
 • Potlood
 • Hielijzer ( vloerhaak)
 • Stanleymes
 • Decoupeerzaag
 • Afstandhouders
 • Tape
 • Meetlat
 • Beschermbril
 • Werkhandschoenen
 • Laminaat
 • Ondervloer
 • Folie

Stappen

Voor er ook maar een plank gelegd wordt, is het belangrijk de eerste 5 stappen te zetten.

Stap 1: Meet de vloer die gelamineerd gaat worden.

Stap 2: Kies na het meten van de ruimte de laminaatvloer.

Stap 3: Zet nieuw laminaat, onuitgepakt, minimaal 48 uur in de kamer waar de nieuwe vloer komt. Dit om het hout te laten wennen aan de luchtvochtigheid en de temperatuur in de kamer. Dit voorkomt de kans op krimp of groei van de planken.

Stap 4: Verwijder, wanneer aanwezig, de oude vloerbedekking.

Stap 5: Maak de vloer grondig schoon. Een klein beetje achtergebleven rommel of puin kan er al voor zorgen dat het nieuwe laminaat niet goed op de vloer aansluit.

Stap 6: Leg een ondervloer van plasticfolie, dit houdt vocht tegen. Gebruik tape om de randen aan elkaar te plakken. Voorkom overlap van het plastic, dit kan er namelijk voor zorgen dat de vloer niet meer egaal is. Bij een betonnen vloer is het aan te raden het plastic ongeveer 5 centimeter tegen de muur op te laten gaan (zorg ervoor dat het niet boven het laminaat uitsteekt).

Stap 7: Leg een isolatielaag op de vloer voor een isolerend en dempend effect. Er zijn veel verschillende soorten ondervloeren of ondertapijten waaruit je kunt kiezen. Rol het ondertapijt, of de ondervloer, uit op de plaats waar de laminaatvloer gelegd gaat worden. Snij het op de correcte lengte. Ook hierbij is het belangrijk dat er geen stukken van de isolatielaag over elkaar komen te liggen. Leg de verschillende delen strak naast elkaar en plak de randen dicht met tape. Let op: wanneer isoleerschuim wordt gebruikt, zorg er dan voor dat de blinkende kant boven ligt.

Nu kan er worden begonnen aan het leggen van het laminaat.

Stap 8: Leg laminaat parallel aan de langste muur. Begin altijd in de hoek, met de groefkanten gericht naar de muur. Plaats telkens afstandhouders tussen de muur en de planken.

Stap 9: Tik iedere plank vast met stootblok en hamer. Maak de hele eerste rij af, voor er aan de volgende rij wordt begonnen.

Stap 10: De laatste plank van de rij past in de meeste gevallen niet direct. Het stuk laminaat kan op maat gezaagd worden met de decoupeerzaag. Leg de plank op de vloer, in de lengte naast de eerder gelegde plank en in de breedte tegen de muur. Meet het passende deel van de plank en teken dit af met de meetlat en het potlood. Houd hierbij wel rekening met de ruimte ( 1 centimeter) die open moet blijven aan de rand van muur. De plank kan nu aangetikt worden met de hamer en de vloerhaak.

Stap 11: Begin met de tweede rij. Zorg ervoor dat de eerste plank korter is dan de plank van de eerste rij, zodat het uiteinde van de plank met het uiteinde van de eerder gelegde rij verschilt. In veel gevallen kan je beginnen met het overgebleven deel van de plank van de eerste rij ( wel minimaal 30 centimeter).

Stap 12: Klik het laminaat in elkaar en tik met de hamer en het stootblok voorzichtig tegen de planken, zodat deze goed vastzitten. Ga op deze wijze door tot en met de één na laatste strook.

Stap 13: Leg een vooraf op maat gezaagde plank voor de verwarmingsbuizen en andere vaste objecten in de vloer. Meet en teken de afmetingen van de buizen af op de plank. Houd er rekening mee dat de uitsparingen twee centimeter ruimer moeten zijn dan de buizen.

Stap 14: Tip voor de laatste baan: gebruik een plank als meethulp. Leg één plank precies sluitend op de één na laatste strook. Leg een tweede plank hierboven, met de rand tegen de muur. De eerste plank kan nu afgetekend worden op de rand van de tweede plank. Houd ook nu weer rekening met de ruimte tussen de muur en het laminaat. De rechte lijn kan nu gezaagd worden en de laatste strook laminaat kan gelegd worden.

Vond je deze 14 stappen nuttig? Deel dit artikel dan op Facebook, Twitter of laat hieronder een reactie achter. Wanneer je nog vragen hebt, dan ontvangen wij deze graag!

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This