Hoe houd je de kamer netjes tijdens het klussen?

Een bankstel onder het stof, of verfspetters op je houten vloer. De rommel en soms blijvende schade na het klussen of verbouwen is behoorlijk vervelend. Helemaal voorkomen van rommel zal niet lukken, maar met dit artikel probeer ik je te helpen de kamer netjes te houden tijdens het boren of verven.

Opruimen

Voor veel lezers zal dit een open deur zijn, maar om een ruimte na het klussen netjes te houden, is het belangrijk zowel voorafgaand aan, als tijdens het klussen grondig opruimen. Maak je kamer daarom vooraf zover mogelijk leeg. Er kan immers geen verf op een kast komen, wanneer de kast vooraf uit de kamer is verwijderd. Verfpotten die niet meer gebruikt worden, direct verwijderen. Dit geldt ook voor ander gereedschap en klusafval.

Afdekken

Afdekfolie is niet het meest gebruiksvriendelijke materiaal. Het plastic blijft niet goed liggen, is vaak net van een verkeerde maat en beschadigt snel tijdens het klussen. Het afplakken van je vloer en meubels met afdekfolie kan een behoorlijke opgave zijn. Een feestje zal het niet snel worden, maar met onderstaande tips zal het afdekken wel een stuk gemakkelijker gaan.

 1. Bepaal vooraf wat er afgeplakt moet worden. Dit lijkt logisch, maar het kan een hoop geld besparen wanneer je direct folie met de juiste afmetingen koopt.
 2. Kijk in de winkel goed naar de breedte- en lengtematen van het folie. Een kast is bijvoorbeeld fijn om met één groot stuk folie af te dekken, in plaats van 4 verschillende repen.
 3. Ga na of er over het folie gelopen gaat worden. Wanneer dit het geval is, kies dan extra stevige afdekfolie.
 4. Zorg ervoor dat de vloer schoon is voordat het folie gelegd wordt. Dit voorkomt beschadigingen en daarnaast blijft tape beter plakken.
 5. Gebruik zware voorwerpen om het plastic op de juiste plek te houden, bij het afplakken van de vloer. Een pot of een schoen kan voldoende zijn.
 6. Gebruik stevig afplaktape dat gemakkelijk met één hand van de rol gescheurd kan worden. Dit omdat je vaak maar één hand vrij hebt.
 7. Hang oude handdoeken over scherpe randen. Dit verkleint de kans op scheuren in het folie.
 8. Leg het folie op de grond ongeveer een centimeter van de muur af. De rand die open blijft, wordt afgedekt met de tape.
 9. Plak lange rechte stukken met de tape langs de muur.
 10. Wanneer je verft, dan is het aan te raden om de vloer met twee lagen af te dekken. Een plastic onderlaag, met daarboven een laag afplakpapier.
 11. Afplakpapier is perfect voor bijvoorbeeld de vloer van een gang waar veel doorheen wordt gelopen. Het is steviger dan folie en er komen daarom minder snel gaten in.
 12. Een oud laken of een oud gordijn kan prima als alternatief gebruikt worden voor folie of papier. Bedenk wel of het laken eventuele verfspetters niet doorlaat.

Klik hier wanneer je meer tips wilt voor het verven.

Boren

Gaten boren in het plafond, een muur, of balk veroorzaakt rommel. Het gruis uit de muur is soms lastig op te zuigen wanneer het eenmaal op de vloer terecht is gekomen. Belangrijk dus om te voorkomen dat er zaagsel of gruis de vloer, of een meubelstuk raakt. Hieronder volgen drie simpele manieren om te voorkomen dat er achteraf schoongemaakt hoeft te worden.

 1. Houd de mond van de stofzuigerslang vlak onder de plaats waar je gaat boren. Wanneer je de stofzuiger aan hebt staan, op het moment dat er geboord wordt, zal vrijwel al het stof opgezogen worden. Dit is een voor de hand liggende tip, maar om meerdere redenen kan het lastig zijn om deze tip in praktijk te brengen. Het kan zijn dat je alleen bent tijdens het boren en daarom geen hand vrij hebt voor de stofzuigerslang, of je boordt op een hoogte waar de slang niet bij kan. In de geval bieden de onderstaande adviezen mogelijk uitkomst.
 2. Snijd de bovenkant van een papieren drinkbeker of een plastic flesje, tot een rand van ongeveer twee centimeter van de bodem, af. Boor door het midden van de bodem van de beker en boor op deze manier in de plank of muur.
 3. Plak een post-it blaadje met een plakrand tegen de muur, vlak onder de plek waar je wilt boren. Vouw het papier vlak onder de plakrand, zodat een groot deel van het papier horizontaal staat.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This