Verwijder en vervang een wandtegel

Met een barst of andere beschadiging is uw wandtegel aan vervanging toe. Over het algemeen zijn wandtegels echter lastig te verwijderen en te vervangen. De reden hiervoor is omdat er weinig ruimte wordt gelaten tussen de verschillende wandtegels. Met het onderstaande stappenplan geven wij tips om tegels te verwijderen zonder de muur te beschadigen of omliggende tegels te breken.

Stap 1: De voorbereiding

Zorg ervoor dat de ruimte is leeggemaakt. Dek de vloer of het aanrecht af om te voorkomen dat de vloer beschadigd kan raken door vallende stukken wandtegel of gereedschap. Doe dit ook met andere voorwerpen die in de buurt staan en niet gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toilet of badkuip.

Tip! Blaas met een föhn warme lucht op het voegmiddel (ook bekend als mortel of specie), hierdoor is het gemakkelijker om de tegel te verwijderen.

Stap 2: Boor een gat

Boor een gat in het midden van de tegel die verwijderd moet worden. Om te voorkomen dat de boor gaat glijden, is het aan te raden om een stuk tape te plakken over het midden van de wandtegel.

Stap 3: Verwijder voegsel

Het verwijderen van mortel tussen de tegels is tijdrovend, maar van groot belang wanneer u zo min mogelijk beschadigingen aan wilt brengen aan de muur en de tegels. Dit kan verwijderd worden met een afbreekmes. Om te voorkomen dat de muur beschadigd raakt, is het belangrijk om niet te veel druk te zetten. Het mes moet namelijk niet in de ondermuur snijden. Nadat het voegmiddel is losgesneden met het uitschuifmes, kunnen de resten verwijderd worden door met een platkop schroevendraaier de randen langs te gaan.

Tip! Gebruik een elektrische slijpmachine in plaats van een uitschuifmes. Het verwijderen van de mortel gaat op deze manier sneller. De kans op een gebroken wandtegel is wel wat groter.

Stap 4: Verwijder oude tegel

Zorg er allereerst voor dat bij dit onderdeel de veiligheidsbril gebruikt wordt. Tik daarna met een beitel en een hamer voorzichtig stukken van de tegel weg door met een kant van de beitel in het geboorde gat te steken. Zorg ervoor dat de beitel schuin gehouden wordt, zodat er niet in de muur geslagen wordt. Zorg er tot slot voor dat er heel voorzichtig gewerkt wordt aan de randen.

Stap 5: Verwijder restmateriaal

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe tegel netjes egaal geplaatst kan worden, is het belangrijk om het vrijgekomen stuk muur zo netjes mogelijk te krijgen. Verwijder daarom het restmateriaal wat nog aan de muur zit. Dit doe je door met een beitel van boven naar beneden voorzichtig de oude lijm weg te schrapen.

Nu is het tijd om de nieuwe wandtegel te plaatsen.

Stap 1: Smeer pastalijm

Smeer pastalijm op het lege stuk muur. Verplaatst de lijm gelijkmatig met de lijmkam over het stuk muur.

Stap 2: Plaats de nieuwe tegel

Druk met een licht draaiende beweging de tegel op de lijm. Om te voorkomen dat de lijm teveel verplaatst wordt bij het aandrukken van de tegel, is het belangrijk dit heel voorzichtig te doen.

Let op! Het is mogelijk dat er lijmresten op de tegels komen. Verwijder de lijmresten direct met een vochtige doek.

Stap 3: Plaats voegkruisjes

Plaats nieuwe twee voegkruisjes per tegelzijde tussen de geplaatste tegel en de omliggende tegels. Dit zorgt ervoor dat de voegruimte rondom de tegel overal even ruim is. De minimale ruimte tussen de tegels moet 2mm zijn. Let hierbij wel op dat er niet in de hoeken een voegkruisje geplaatst wordt. Hierdoor ontstaat er namelijk minder ruimte voor het voegsel. Laat de lijm nu 24 uur drogen.

Stap 4: Verwijder voegkruisjes

Verwijder de voegkruisjes. Gebruik hier eventueel een nijptang voor.

Stap 5: Meng het voegmiddel

Het is nu tijd om te voegen. Meng het voegmiddel met het water in drie minuten tot een klontvrije substantie. Gebruik hiervoor een boormachine met mixer. Hierbij is het heel belangrijk dat de verhoudingen kloppen. Kijk dus goed naar de verhoudingen die op de verpakking staan aangegeven. Teveel water zorgt ervoor dat het voegsel niet tussen de tegels blijft zitten. Te weinig water zal er toe leiden dat het voegmiddel te snel opdroogt. Dit vergroot de kans op water en vuil achter de tegels. Laat de mortel na het mengen enkele minuten staan en roer het mengsel vlak voor gebruik nog een keer door.

Let op! Een wandtegel die geplaatst wordt in een hoek, tegen een aanrecht of bijvoorbeeld een badkuip, moet gedeeltelijk gekit worden. Het gaat hierbij uiteraard om de rand die in de hoek geplaatst wordt of tegen iets anders dan een andere wandtegel. Lees hier meer over afkitten.

Stap 6: Smeer het voegsel

Plaats het voegsel op de spaan en smeer dit zo strak mogelijk uit over de tegel. Zorg ervoor dat alle voegen goed gevuld worden. Ook is het belangrijk dat er geen lucht onder het voegmateriaal komt. Dit kan er voor zorgen dat er gaatjes ontstaan in de voegen wanneer het voegsel is opgedroogd. Laat het aangebrachte voegmiddel nu opdrogen.

Tip! Zorg ervoor dat het tijdens het voegen niet onder de 5 graden en niet boven 25 graden is. De ideale temperatuur om te voegen is 20 graden.

Stap 7: Controleer of het voegsel droog genoeg is

Het juiste moment voor het afsponsen van de tegel kan bepaald worden door met een vinger te drukken op de ingesmeerde voeg. Wanneer er bijna geen voegmateriaal op de vinger blijft plakken is de voeg droog genoeg om met het afsponsen te beginnen.

Stap 8: Spons de tegel af

Bevochtig de tegel met een lichtvochtige spons. Hiermee wordt het voegsel op de tegel losgeweekt. Hierna kan de tegel, evenwijdig aan de voegen strak afgesponsd worden. Het is hierbij belangrijk om het water voor de spons regelmatig te verversen. Het is mogelijk dat na het afsponsen cementsluier zichtbaar is op de tegel. Dit kan weggeveegd worden met een droge doek. Lees ons artikel over het verwijderen van cementsluier wanneer dit niet voldoende heeft geholpen

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This