Kitten

Kitten kan vooral voor de onervaren klusser een enorme rotzooi geven. Het is in principe een taaie, langzaam drogende lijm die ook aan de vingers blijft plakken. Draag oude kleding, want kit (en dan met name siliconenkit) is moeilijk uit kleding te krijgen! Daarnaast kan er een scherpe, irriterende lucht van de kit afkomen. Let er dus op dat er goed geventileerd wordt, met name tijdens het uitharden. Om een rommelig eindresultaat te voorkomen en zelf ook nog een beetje schoon te blijven, is het van belang tijdens het kitten de juiste techniek te hanteren. Daarom hieronder stap-voor-stap aanwijzingen en tips voor het zo optimaal mogelijk kitten.

Stap voor stap kitten

 • Tape de randen af: indien mogelijk, zorgt dit voor een net resultaat, omdat de randen dan mooi scherp zijn. Daarnaast voorkomt aftapen vlekjes of vegen buiten de rand.
 • Snijd / knip de top van de tube af onder een hoek van 45°. Zorg ervoor dat de opening past bij de breedte van de naad die u wilt voegen; iets kleiner is ideaal. Let erop dat de meeste tubes door de het spuitstuk geperforeerd moeten worden met een spijker alvorens u kunt kitten.
 • Probeer het even uit: breng wat kit aan op een stukje papier om een beetje gevoel te krijgen voor het product. Het is belangrijk een gevoel te krijgen voor het aanbrengen van de kitrand in één vloeiende beweging. Zodra u het een beetje in de vingers heeft, probeer dan eerst een stukje van de woning dat onopvallend is.
 • Breng de kitrand aan: houd het kitpistool op een hoek van 45° met de naad die gevuld moet worden. Oriënteer het spuitstuk dusdanig dat de kit daadwerkelijk contact maakt met de twee zijden van de dicht te kitten kloof. Is de kitrand af, laat dan de trekker los en trek de stang naar achteren. Dit laatste is van belang, omdat de kit anders blijft doorstromen. Let er bij het kitten op, dat u zoveel mogelijk achteruit kit. Begin van u af en sleep het pistool naar u toe. ‘Duwend’ kitten geeft een rommeliger resultaat. Houd tijdens het kitten de druk op de trekker van het kitpistool gelijk. Houd een vochtig doekje bij de hand om eventuele mislukte randen, vlekken of vegen zo snel mogelijk te verwijderen.
 • Strijk de kitrand af: het afstrijken van een kitrand zorgt voor een nette ‘finish’ en dus een mooier eindresultaat. Afstrijken kunt u doen met een vinger die ofwel voorzien is van een latexhandschoentje, ofwel ingezeept is. Zeep voorkomt aanhechting van de kit aan de vingers. Andere veelgebruikte hulpmiddelen zijn een lepeltje of een lijmkwast. Duw de kit voorzichtig aan om ervoor te zorgen dat deze zo ver mogelijk de naad invloeit. Op deze manier wordt de naad zo goed mogelijk afgekit.
 • Verwijder de tape: verwijder eventuele tape zo snel mogelijk na het afstrijken, om te voorkomen dat de achterbleven rand ruw is ten gevolge van het uitharden van de kit.

Kit verwijderen

Met name in de badkamer komt het zeer vaak voor dat kitranden onder de schimmel zitten. Dit is moeilijk te bestrijden, maar er bestaat tegenwoordig gelukkig schimmelwerende siliconenkit. De bestaande kit laat zich echter niet altijd eenvoudig verwijderen. Begin het verwijderen altijd met het wegschrapen van de grove kitmassa’s met behulp van een dun, scherp (stanley)mes. Helaas is siliconenkit moeilijker te verwijderen dan bijvoorbeeld acrylkit, waarmee u met alcohol al een eind komt. Om siliconenkit te verwijderen, bestaat er een speciaal oplosmiddel (van bison, siliconenkit verwijderaar). Dit middel is echter redelijk agressief en kan een bad op acrylbasis aantasten. Een truc die vaak helpt bij het verwijderen van kitranden, is het met een mes losmaken van een ‘beginnetje’, en de complete rand er vervolgens af te rollen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

15 gedachten over “Kitten”

 1. Hoe kun je het beste een afkitrand verwijderen als het nog geen 2 dagen geleden gedaan is? Moet je eerst wachten tot het helemaal opgedroogd is? of kan je nu het nog zacht is beter en mooier wegkrijgen?

  Beantwoorden
 2. wat een onzin Sjaak, kitten is een van de makkelijkste klussen in huis als je inderdaad het bovenstaande stappenplan volgt en goede kwaliteit kit gebruikt.
  Huismerken van bouwmarkten heb ik slechte ervaringen mee, maar gerenomeerde merken gaat (bijna) altijd goed.

  Beantwoorden
 3. Ik lees nergens hoe je verse kit kunt verwijderen. Bij het uitsmeren is een dun laagje op de tegels/badrand achtergebleven, hoe haal ik dat het beste weg?

  Beantwoorden
 4. hoe verwijder je kit die aangebracht is voor een waterdichte afsluiting tussen douchebak en wandtegels? De kit wil niet uitharden ,blijft elastisch,vermoedelijk is deze kit te oud. Dus moet er een nieuwe kitvoeg in.De aangebrachte voeg eerst verwijderen maar hoe?

  Beantwoorden
 5. Mijn vraag is de volgende: Nadat de randen in badkamer en toilet waren gekit en ik de vloeren had schoongemaakt, zag ik in het nat de zoolafdrukken van de mannen staan. Die krijg ik niet meer weg. Weet iemand wat ik daar aan kan doen? Ik zou daar heel erg mee zijn geholpen.

  Beantwoorden
 6. In dit verhaal mis ik de brandwerende kitten. Om alle gaten en kieren te dichten als men bijvoorbeeld pyropanel brandwerende platen verwerkt in een ruimte dan moeten de naden, gaten en dergelijke worden gedicht met brandwerende kit. Op deze manier kan een ruimte bijvoorbeeld 60 minuten brandwerend worden gemaakt. Dit gebeurt onder andere met kitten, purren en andere materialen van Henkel met merk Tangit fire protection.

  Beantwoorden
 7. Geachte,

  Is het mogelijk om van siliconenkit stoppen te maken om flessen met alcoholische drank af te sluiten?
  Reageert of lost siliconen op in alcohol.

  Bij voorbaat dank voor de info,

  J. Heijnen.

  Beantwoorden
 8. @Harmen“Huismerken van bouwmarkten heb ik slechte ervaringen mee, maar gerenomeerde merken gaat (bijna) altijd goed.”

  Dit is nu de grootste onzin die er bestaat. Ik heb zelf in de productie gestaan van deze kitten en kan je vertellen dat alles uit dezelfde drums siliconenkit komt. Als we 20.000 tubes voor Karwei hadden gedraaid dan gingen er andere kokers en plunjers in de bakken en werden er 20.0000 tubes Bison gedraaid. Na de Bison waren dan de Gamma en Praxis kokers aan de beurt. Rubson was de enige die wij niet maakte maar voor de rest is alles dezelfde kit uit de dezelfde drums. Kortom ipv Bison kan je net zo goed het eigen merk pakken want het is exact het zelfde materiaal.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This