Hortensia

De hortensia is een bloeiende plant dat zijn oorsprong vindt in de hortensiafamilie. Verspreid over de wereld zijn zo een honderd soorten te tellen. Enkele daarvan komen ook in het wild voor. De hortensia wordt echter vaak gekweekt om in tuinen te plaatsen. Vooral in China en Japan is de hortensia een veel gevraagde plant. Het kenmerkt zich door witte, roze, rode of blauwe bloemschermen.

Japanse tuin

Zelf een Japanse tuin aanleggen is niet eenvoudig. Bij de aanleg van een Japanse tuin wordt vaak uitgegaan van een bepaalde gedachte of symboliek. Er gaan hele studies aan vooraf om een juiste balans te vinden. Voor de gemiddelde tuinier zal het meer het aanblik zijn dan de achterliggende gedachte de reden zijn om een Japanse tuin aan te leggen.

Voederhuisje

Een voederhuisje is een bouwwerkje dat gebruikt wordt om wilde vogels te voederen. Het bestaat uit een al dan niet overdekt plateau op een paal van ongeveer één á anderhalve meter hoog. Op het plateau kun je verschillende soorten vogelvoer kwijt, waaronder pinda’s, vogelzaad en besjes. Met name in de winter, wanneer voedsel schaars is, kan een een voederhuisje voor veel leven in de brouwerij zorgen.

Nestkast

Een nestkast is een door mensen gemaakte verblijfplaats waar vogels (of soms vleermuizen) een nestje kunnen bouwen. Het bestaat uit een gesloten kistje, waarin een gat is aangebracht om de vogel(s) toegang te verlenen. Nestkasten worden vaak aan de muur gehangen, maar kunnen ook op een paal gezet worden of aan een boom getimmerd worden.

De tuinpoort

Een tuinpoort is het gedeelte van de tuinomheining dat u gebruikt om de tuin te betreden of te verlaten. De tuinpoort moet goed bij de rest van uw tuin passen, moet gemakkelijk open- en dichtgaan, maar moet tegelijkertijd ook de nodige veiligheid bieden tegen indringers. Tuinpoorten zelf zijn beschikbaar in verschillende materialen, maar het is met name het materiaal van het frame dat de veiligheid bepaalt.

Tuinhuis bouwen

Een tuinhuis bouwen is een flinke onderneming, die de ijverige doe-het-zelver aardig wat geld kan besparen. Het zelf bouwen van een tuinhuis geeft u daarnaast wat extra vrijheid in de inrichting, materiaalsoort en afmetingen. Dit is uiteraard mits u geen gebruik maakt van een afgestemde set planken van bijvoorbeeld het tuincentrum of Ikea.

Kippenhok maken

Een kippenhok maken kan een goedkoop alternatief zijn voor het kopen van een prefab kippenverblijf. Daarnaast heeft u bij zelfbouw meer vrijheid in het aantal kippen dat u wilt houden en kunt u het geheel optimaal aan de beschikbare ruimte aanpassen. Zelf een kippenhok maken scheelt ook nog eens geld en kan een lonende, leerzame ervaring zijn voor iedere doe-het-zelver.

Konijnenren

Een konijnenren is een ruime omheining waarbinnen een konijn zich vrij kan bewegen. Veruit de meeste rennen worden buiten geplaatst, al zijn er ook opklapbare modellen verkrijgbaar die u binnen kunt plaatsen. Een konijnenren kan een mooie aanvulling zijn op een bestaand konijnenhok, maar kan ook los een mooi middel zijn om uw konijn wat extra bewegingsruimte te geven.