De tuinpoort

Een tuinpoort is het gedeelte van de tuinomheining dat u gebruikt om de tuin te betreden of te verlaten. De tuinpoort moet goed bij de rest van uw tuin passen, moet gemakkelijk open- en dichtgaan, maar moet tegelijkertijd ook de nodige veiligheid bieden tegen indringers. Tuinpoorten zelf zijn beschikbaar in verschillende materialen, maar het is met name het materiaal van het frame dat de veiligheid bepaalt. Een houten frame is in veel gevallen voldoende, maar mocht u in een minder veilige buurt wonen dan kan een ijzeren of verzinkt frame extra veiligheid bieden. Samen met een correct hang- en sluitwerk kunt u op deze manier van uw tuinpoort een veilige toegang maken.

Plaatsing en onderhoud

Een tuinpoort ophangen is een secure klus. De poort moet waterpas op de juiste hoogte hangen om ervoor te zorgen dat zowel gebruikersgemak als veiligheid gegarandeerd zijn. Hieronder een aantal tips om uw tuinpoort beter en/of mooier te plaatsen:

 • Veranker de deurposten altijd in beton. Heeft u behoefte aan extra stevigheid en beveiliging tegen verzakken, overweeg dan de twee deurposten aan elkaar te gieten tot één stuk ondergronds beton.
 • Om te voorkomen dat de deurposten van elkaar weg of naar elkaar toe vallen, kunt u ze bovenaan aan elkaar verbinden met een balk.
 • Monteer een windhaak aan de tuinpoort; zo kunt u de poort openzetten zonder dat deze vanzelf dichtvalt.
 • Boor geen gaten voor u zeker weet dat de tuinpoort over de gehele zwaai de grond niet raakt.
 • Overweeg bij hoge tuinpoorten drie scharnieren te gebruiken in plaats van twee. Dit verhoogt stabiliteit en geeft minder problemen als gevolg van temperatuurschommelingen.
 • Zet de poort eerst in de beits alvorens u hem installeert. Op deze manier blijft het hout langer goed. Als u de poort zelf in elkaar zet, beits dan de planken voordat u het geheel in elkaar timmert.
 • Zet een houten tuinpoort ieder jaar in de beits. Heeft de poort een heftig seizoen achter de rug, overweeg dan licht schuren alvorens te beitsen.
 • Vergeet niet dat u ook met het scharnier kunt variën; een decoratief scharnier kan uw tuinpoort een gedistingeerd uiterlijk geven.
 • Door slim om te gaan met begroeiing kunt u de poort mooi in de tuin integreren. U kunt bijvoorbeeld een klimop over het frame laten groeien.
 • Als u een tuin heeft die niet te groot is, zorg er dan voor dat de poort qua kleur goed combineert met uw woning. In grotere tuinen heeft u meer vrijheid, omdat de associatie niet zo sterk is.

Op deze website vindt u een handig geïllustreerde klusgids voor het bouwen en ophangen van een tuinpoort.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

3 gedachten over “De tuinpoort”

 1. Geachte medewerker, op uw site staat wel zo mooi :
  Op deze website vindt u een handig geïllustreerde klusgids voor het bouwen en ophangen van een tuinpoort.

  Maar ik kan die handige klusgids niet vinden. kunt u deze mij doormailen of precies aangeven hoe ik deze wel kan vinden?

  met vr. gr
  Frits de Groot

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This