Kippenhok maken

Zelf een kippenhok maken kan een goedkoop alternatief zijn voor het kopen van een prefab kippenverblijf. Daarnaast heeft u bij zelfbouw meer vrijheid in het aantal kippen dat u wilt houden en kunt u het geheel optimaal aan de beschikbare ruimte aanpassen. Zelf een kippenhok maken scheelt ook nog eens geld en kan een lonende, leerzame ervaring zijn voor iedere doe-het-zelver. Het geeft ook de kippenhobby een extra dimensie: door zelf voor een onderkomen te zorgen, zult u merken dat u meer leert over de behoeften van de dieren. U kunt later in ieder geval met trots terugkijken op het onderkomen dat u voor uw gevederde vrienden hebt gebouwd.

Waar u op moet letten

Een kippenhok is niet zomaar een bouwwerkje; het is een verblijf waar u levende wezens in huisvest. Zorg er dus voor dat het door u gebouwde kippenhok niet alleen aan uw uiterlijke wensen voldoet, maar ook de kippen beschermt en verzorgt. Hieronder een aantal belangrijke punten waaraan een kippenhok moet voldoen:

 • Zorg naast het hok voor een ren; geef de kippen voldoende bewegingsruimte. Voor de ren geldt hoe groter, hoe beter.
 • Het hok moet goed geventileerd zijn, maar het mag niet tochtig zijn.
 • Zorg dat er zowel beschutte als onbeschutte ruimte is. De kippen moeten zowel in de zon als in de schaduw kunnen vertoeven.
 • Leeft u in landelijk gebied, zorg er dan voor dat uw hok niet alleen overdag, maar ook ‘s nachts goed afgesloten is. Geef vossen geen kans!
 • Plaats de stokken hoog genoeg, op een hoogte minimaal 30 centimeter van de grond. Plaatst u de stokken te laag, dan is de kans aanwezig dat de kippen niet op stok gaan. Zorg er ook voor dat de stokken op voldoende afstand (40 a 50cm) van de muur zijn verwijderd.
 • Zorg ervoor dat de stokken de goede vorm hebben: iets breder dan dik en niet te rond. Dit maakt het voor de kippen een stuk comfortabeler.
 • Laat eventuele deuren binnenwaarts opengaan. Zo voorkomt u dat de kippen de deur van binnenuit per ongeluk opendoen.
 • Maak de binnenkant wit. Dit maakt het makkelijker om eventueel ongedierte te spotten en bestrijden.
 • U zult het kippenhok één a tweemaal per jaar moeten desinfecteren. Zorg er dus voor dat het niet te moeilijk is het hok uit elkaar te halen.
 • Plaats het verblijf een stukje van de grond, om knaagdieren te hinderen en ervoor te zorgen dat regenwater makkelijk wegloopt.
 • Kippen moeten het hele jaar door toegang hebben tot drinkwater. Zorg er dus voor dat u het water eenvoudig kunt bijvullen. Gebruik drinktorentjes en/of schalen.
 • Plaats het voer en het water uit elkaar; zo dwingt u de kippen tot lichaamsbeweging.
 • Zorg ervoor dat u een luik heeft dat groot genoeg is om zowel eieren te rapen als schoon te maken.
 • Maak aparte nestkastjes en vul deze met stro.

Kippenhok bouwplannen

Op het internet kunt u een groot aantal bouwplannen vinden voor het zelf maken van een kippenhok. Hieronder een lijstje met stappenplannen, voor zowel grote als kleine kippenhokken:

 • Op buildeazy vindt u bouwplannen voor een groot, losstaand kippenhok
 • Een Belgische doe-het-zelver heeft een uitstekende gids samengesteld voor het bouwen van een kleiner kippenverblijf.
 • Gamma heeft een stappenplan

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

30 gedachten over “Kippenhok maken”

 1. gewoon in de dierenwinkel een spuitbus gaan halen voor de luize te doden , als je kip luizen heeft kan je beter geen 2 de hok maken want dan neemt de kip de luize ook mee in het 2 de hok !!

  Beantwoorden
 2. Beste Lore,

  bedankt lorre, dat probleem heb ik nu dus ook. Het 2de kippenhok heeft nu ook luizen. Wat moet ik hiermee aanvangen? Ik ben echt helemaal mijn draad kwijt. Die luizen werken op mijn zenuuwen en ik heb het gevoel dat mijn eieren minder kwalitatief zijn.

  Ik hoop dat je rap een reactie kan geven, mijn tuin is namelijk te klein voor 3 kippenhokken.

  Jan

  Beantwoorden
 3. Hallo, Jan

  Je kan het hok ook met de spuitbus behandelen, ik heb dit al twee keer gedaan, beide keren met succes. zorg dat de kippen niet in het hok zijn en laat het hok even luchten nadat het is behandeld. Als je zeker weet dat de kippen luisvrij zijn kun je ze terugzetten.
  Overigens overleven luizen niet lang in een hok zonder kippen, ze sterven van de kou of door gebrek aan voeding(kip).

  Henk.

  Beantwoorden
 4. Dag Zozo,

  Het spijt me. Ik snap niet hoe dit kunnen gebeuren is. Mijn kippen zijn mijn leven & krijgen de beste verzorging die ze nodig hebben. Ze leven in een perfect klimaat speciaal voor kippen. Ik heb er 16. Alleen nu de luizen zijn uitgebroken is er geen stoppen aan.

  Ik snap er niks van. Denk niet dat ik het overleef als er iets met mijn kippen gebeurt. Als iemand raad heeft, aarzel dan niet om mij tips te geven!

  Beantwoorden
 5. hallo allemaal,

  ik heb er al heel lang over nagedacht en wil ik er eerdaags toch echt mee beginnen! Een kippenhok maken:D Heeft iemand nog handige tips of ideeen,diemij op weg kunnen helpen? Dingen die ik vooral niet moet vergeten?
  Bedankt alvast:D
  Ohja en wat voor kippen kun je het beste houden?

  Groetjes kimmie

  Beantwoorden
 6. Hallo kimmiekip,

  Ik denk dat de sterkte kip met de grootste eieren (daar gaat het toch om?) de Barnevelder is. Er is trouwens ook nog een boekje van in de handel. (Het seksuele leven van een Barneveldse kip)
  Ook nog een vraag: Hoeveel ruimte is minimaal per kip verantwoord.

  Beantwoorden
 7. Beste mensen,
  Ik heb een vraag,
  Ik heb een groot kippen hok met een hele grote ren maar ik heb een vraag over het hok ,
  ik snap niet wat een legstok is ?
  kan iemand mij er mee helpen

  Beantwoorden
 8. Hey allemaal
  ik ga een kippenhok bouwen maar weet niet wat voor bouwmaterialen ik het beste zou kunnen gebruiken.
  Ik heb ook geen verstand van kippen.
  Zou iemand mij tips kunnen geven??

  Beantwoorden
 9. hallo allemaal,

  ik wil een kippenhok gaan bouwen maar heb een vraag over de broedplekken. kan ik een broedplek gewoon op de grond maken of moet die een paar centimeter van de grond af?

  groeten

  Beantwoorden
 10. Hallo

  Ik heb twee vragen.
  1. Hebbben kippen in hun nachthok ook een raam nodig?
  2. En hebben ze daar (het nachthok) ook een tochtgat of zo iets nodig?

  alvast bedankt.

  Beantwoorden
 11. Hoi,tegen luizen bij kippen helpt o.a. boerenwormkruid en tabakbladeren of stelen.
  Vroeger kon je daar makkelijk aan komen want iedereen kende wel een sigarenmaker.
  Nu zal dat niet meer zo makkelijk gaan daarom ga ik zelf tabak zaaien.
  Bouwplannen voor een kippenhok staan er voldoende op internet en zie boven.
  Als je de zitstok zo maakt dat de eventuele haan s,morgens zijn nek niet kan strekken zal die ook niet zo vroeg gaan kraaien.
  Sucses iedereen.

  Beantwoorden
 12. Ik benevel het nachthok 1x per jaar met diesel stinkt een dag en je ruikt er een dag later niets meer van.Gegarandeerd luis en bloed luis vrij.Doe het al vele jaren het bevalt mij perfekt. Ik heb deze tip van een liefhebber die +/- 1000 kippen houdt midden in de bebouwde kom en de buren ruiken niets!

  Beantwoorden
 13. Droog ontsmeting kan je kopen bij een dieren groothandel .
  Je zet de kippen er in en steek het spul aan en doe er een bloempot overheen en laat het een paar uur met de kippen er bij staan ,je moet het hok wel goed afdekken cq afsluiten .
  en gegarendeerd je zijn van luis,vlo en nog meer ongedierte verlost.
  Paste het veel toe in mijn duivenhok,en de dieren merken er niks van.

  Beantwoorden
 14. Hallo kan iemand mij vertellen welke ondergrond ik het beste kan gebruiken voor mijn kippenren? De ene site beweert dat ik het beste aarde kan gebruiken de andere site beweert dat ik het beste strooi kan gebruiken.

  Misschien kan iemand me helpen en me het antwoord geven met een korte toelichting.

  Henk

  Beantwoorden
 15. in plaats van stro moet je tabaksstengels gebruiken,luizen kunnen daar niet tegen , ! die stengels kun je normaal gezien kopen bij een goed tuincentrum !!

  groetjes

  Beantwoorden
 16. HELP! Heb laatst (lees: 2 weken terug) een trio-tje gekocht. Het zijn mijn 1e kippen en nu hebben ze vd week hun eerste eieren gelegt! Maar nu het volgende: er staat nergens een stempel oid op! Hoe lang zijn ze nu houdbaar? Alvast bedankt!

  Gr Johan (uit Renkum)

  Beantwoorden
 17. Bedankt Tieske! Weet ik iniedergeval waar het is misgegeaan, maar doe ze toch niet weg. Nog een klein vraagje voor de kippendeskundigen onder ons: ik wil een extra raampje plaatsen in het nachthok. Mag (of zelfs moet) dit dubbelglas zijn? Dit uiteraard ivm voorkomen van kippenvel in de herfst en winter. Alvast bedankt!

  Gr Johan (uit Renkum)

  Beantwoorden
 18. Beste Johan,

  Voor het stempelen heb je stempeldwergen nodig. De mijne rekruteer ik doorgaans in Kaatsheuvel. Dubbelglas kan, maar wel HR++ minimaal. Ik zou ook een schuifpui van thermopeen en vloerverwarming aanraden. En een jacuzzi natuurlijk, maar dat spreekt voor zich. Have fun!

  Beantwoorden
 19. Hoi iedereen,
  Ondertussen heb ik mijn ren in een bosrijke omgeving bijna helemaal afgewerkt. Rondom het ren heb ik een meter lange kippengaas deels onder de grond ingegraven en hierop een massa stenen gelegd. Daarop heb ik terug grond aangevoerd en terug afgedekt met oude betonnen grenspalen. Verder heb ik reeds een houten constructie gemaakt die me toelaat om alles met kippendraad af te werken. Vossen en marters zullen bij mij geen kans krijgen.
  Nu het kippenhok zelf. De links hierboven blijken niet te werken…
  Ik was al met tuinpalen gestart om een stevig verhoogd platform te maken. Deze is nu ongeveer 122 cm op 122 cm en een kleine meter van de grond. Mag ik hierop betonplex gebruiken als vloer? Deze is wel gemakkelijk te reinigen maar is misschien te glad? Verder weet ik ook niet zo goed hoe ik de indeling moet maken tussen het leggedeelte en de zitstok. Ik denk dat de afmetingen van mijn ren (ongeveer 20 m²) ongeveer 4 tot 5 kippen toelaten.
  Graag had ik jullie mening hierover. Alvast bedankt!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This