Konijnenren

Een konijnenren is een ruime omheining waarbinnen een konijn zich vrij kan bewegen. Veruit de meeste rennen worden buiten geplaatst, al zijn er ook opklapbare modellen verkrijgbaar die u binnen kunt plaatsen. Een konijnenren kan een mooie aanvulling zijn op een bestaand konijnenhok, maar kan ook los een mooi middel zijn om uw konijn wat extra bewegingsruimte te geven. Daarnaast kan het konijn in een buitenren van de zon genieten, zonder dat u het risico loopt dat hij of zij ontsnapt. Zelf een konijnenren bouwen is voor een beetje doe-het-zelver absoluut niet moeilijk en bespaart u al snel een hoop euro’s.

Soorten konijnenrennen

 • Vaste ren: een vaste ren bestaat uit een getimmerde omheining, die meestal in directe verbinding staat met een konijnenhok. De omheining bestaat meestal uit een houten frame dat met kippengaas afgedicht is. Een konijnenren is meestal ook aan de bovenkant afgedicht, omdat u anders het risico loopt dat het konijn uit de ren springt. Het voordeel van een vaste ren is dat deze vaak steviger is en geheel naar wens ingericht kan worden.
 • Mobiele ren: een mobiele ren bestaat uit een opklapbare omheining, die u naar wens kunt verplaatsen en vervormen. U kunt hem aan het einde van de dag weer opklappen en mee naar binnen nemen. Het nadeel is dat een mobiele ren vaak kwetsbaarder is en dus niet permanent is. Het voordeel is dat u geen permanente ruimte in uw tuin of huis hoeft te reserveren.

Een konijnenren bouwen

Een goede vraag om mee te beginnen, is of u een hok aan de ren verbindt (een permanent verblijf), of dat u het konijn iedere dag in en uit de ren tilt. Heeft u de ruimte en bent u bereid uw konijn buiten te houden, zorg dan in de eerste plaats voor een hok. Een konijnenverblijf kunt u eenvoudig in elkaar timmeren (zie hier voor een lange lijst met downloadbare bouwplannen), maar houd rekening met een aantal punten:

 • Richt het verblijf juist: zorg ervoor dat het niet te snel en vaak inregent en zet het verblijf niet met de opening pal in de wind.
 • Gebruik weervast hout: niet alle houtsoorten zijn geschikt voor buiten. Zorg ervoor dat u geen houtsoort neemt die gaat schimmelen of rotten, want hiermee loopt u kans op ontsnappingen en ziekte.
 • Zorg voor een beschutte plek: als het warm of koud is of hard regent, is het voor het konijn prettig om in de beschutte schaduw te zitten. Zorg er dus voor dat u naast een open gedeelte een beschut gedeelte heeft.
 • Maak het geheel knaagvast: konijnen zijn knaagdieren, dus ze zullen aan ieder hoekje hun tanden scherpen. Om te voorkomen dat het hok beschadigd raakt, kunt u gebruik maken van hoekstaaltjes.
 • Maak het hok toegankelijk: als u het hok wilt verschonen, moet u het konijn makkelijk uit het hok kunnen pakken en makkelijk toegang kunnen hebben tot het hok. Zorg bijvoorbeeld voor een deksel dat middels scharnieren en een simpel schuifje geheel open en dicht kan.
 • Denk aan het konijn: ja, een konijnenverblijf moet er leuk uitzien, maar denk in de eerste plaats aan het welzijn van het konijn. De minimum-afmetingen voor een konijnenverblijf zijn 100×60×60cm, maar groter is altijd beter. Houdt u meerdere konijnen in één verblijf, zorg er dan voor dat het geheel ruimer is (ongeveer 20cm extra lengte per konijn).

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

1 gedachte over “Konijnenren”

 1. Beste webmaster,

  Ik ben de webmaster van Dierenverblijf.com en momenteel zijn wij bezig
  met het verzamelen van linkpartners welke relevant zijn voor onze linkpagina.
  Tijdens het browsen kwam ik uw site tegen en ik denk dat een linkruil voor ons beide interessant is.
  De reden hiervoor is dat een linkruil leidt tot een betere vindbaarheid van de beide websites, dus voor ons beide levert dit voordeel op.

  Wanneer u ook geïnteresseerd bent in een linkruil en een link naar onze website wilt plaatsen, dan graag als volgt:

  URL: http://www.dierenverblijf.com/4-konijnenhokken
  Link titel / anker tekst: Konijnenren

  Als wederdienst kunnen wij een link terug plaatsen vanaf de
  linkpagina van http://www.dierenverblijf.com naar uw website, graag verneem
  ik dan de URL en de linktekst die wij mogen gebruiken.

  Graag hoor ik van u of u interesse heeft, mocht u vragen hebben dan
  kunt u natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen.

  Met vriendelijke groet,

  Amy van der Wegen
  [email protected]

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This