Teak kasten

Teak is een soort hardhout die afkomstig is uit plantages in tropisch Azië. Teak kasten zijn vanwege de uitstekende eigenschappen van het hout en het mooie uiterlijk razend populair. Teak kasten weerstaan vocht, hitte en kou zonder problemen en kunnen jaren mee gaan. Hoewel teak in het verleden vaak illegaal gekapt werd, is het tegenwoordig meestal afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het hout uit deze bossen is dankzij de jongere bomen wat minder sterk dan het illegaal gekapte ‘oerproduct’, maar door het een speciale nabehandeling te geven, kan het alsnog de gewenste sterkte krijgen. Mocht u teak kasten willen kopen, let er dan op dat ze voorzien zijn van het FSC keurmerk. Met dit hout draagt u niet bij aan de illegale houtkap en het hierdoor verdwijnen van regenwoud.

Teakhout: waar u op moet letten

Teakhout komt in drie kwaliteitsklassen:

 • Klasse A: A-klasse teak is afkomstig uit het midden van een 30-50 jaar oude boom. Het heeft een warme, honing-achtige kleur, is vettig van de teak-olie en is vrijwel vrij van opvallende knoesten. Omdat de prijs van het hout weinig fouten toestaat, wordt het vrijwel altijd machinaal verwerkt tot meubels. 25% van het teakhout is klasse A.
 • Klasse B: B-klasse teak heeft een warme kleur, met af en toe een aantal verkleuringen. Het is afkomstig uit de buitenkant van de kern van de boom. Klasse B teak heeft iets meer knoesten dan klasse A en wordt gebruikt in meubels die een combinatie van machinaal en handwerk vereisen. 30% van het beschikbare teakhout is klasse B.
 • Klasse C: C-klasse teak bestaat uit het spinthout uit de levende buitenlagen van de boom. Dit hout wordt door de boom gebruikt om voedingsstoffen te transporteren van de wortel naar de kruin. Het is zacht, heeft weinig beschermende olie en bevat veel knoesten. Het is erg goedkoop, maar wordt vanwege de geringe kwaliteit zelden tot nooit gebruikt.

Wat van groot belang is in de uiteindelijke kwaliteit van het hout (en dus de kast), is het vochtgehalte. Hoe hoger het vochtpercentage ten tijde van de bewerking, hoe groter de kans is dat de teak kast problemen gaat geven. Indien u zeker wilt zijn van een kwaliteitsproduct dat jaren mee gaat, moet u er zeker van zijn dat het hout ten tijde van de bewerking een vochtpercentage heeft van maximaal 12%. Het op de juiste manier in een oven drogen van teak is een duur en tijdrovend proces, dat ongeveer 35% van de totale kosten in beslag neemt. Mede hierdoor wordt het nogal eens overgeslagen en wordt het drogen overgelaten aan de zon. Met name de goedkopere teak kasten worden gebouwd met vers, nat hout en vervolgens in de zon te drogen gezet. Omdat de luchtvochtigheid in de tropen vaak hoog is, bereikt het hout op deze manier een vochtpercentage van maximaal 22% tot 16%. Dit is veel te nat, en de kans is dan ook groot dat de kast op korte termijn problemen kan gaan geven op gebied van vervorming en splijting.

Onderhoud van een teak kast

Teak is een zware, weerbarstige houtsoort, die erg lang mee kan gaan. Het hout bevat van nature een goede hoeveelheid olie, die niet alleen beschermend is, maar het geheel ook een mooie glossy finish geeft. Binnenmeubelen als kasten en tafels hebben nauwelijks onderhoud nodig, al is het raadzaam uw kast eenmaal in de één a twee jaar in de teakolie te zetten. Maak hiervoor uw meubel goed schoon, breng de olie aan met een kwast en wrijf met een doek de overtollige olie weg. Nogmaals, dergelijke behandelingen zijn zelden nodig, maar kunnen de glans van een wat ouder meubel weer terugbrengen.

Teak verkleurt van nature na verloop van tijd van bruin naar zilverachtig grijs. Dit is niets om u zorgen over te maken, maar als u het niet mooi vindt, kunt u overwegen een woodsealer te gebruiken om het hout zijn oorspronkelijke kleur weer terug te geven.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

5 gedachten over “Teak kasten”

 1. ik heb een kast van teakhout en daar verschijnen allemaal witte puntjes op. Net alsof ik het plafond gewit heb er er spetertjes opgevallen zijn maar omdat ik zoiets niet heb gedaan kan het dit niet zijn? Wat kan het wel zijn en wat is er aan te doen?

  Beantwoorden
 2. Hallo,

  Zou het zo kunnen zijn dat de kast erg vochtig staat? Als de kast bijvoorbeeld boven een slecht geïsoleerde kelder staat, waar veel vocht in de vloer/ muren zit, kan het zijn dat er schimmel op de kast is ontstaan.

  Dit is vrij makkelijk te verhelpen.

  De kast moet dan op een droge plek neergezet worden. Als het vocht er al redelijk uit is, eventjes de schimmel met een vochtige doek afvegen en daarna licht opschuren.

  Mocht het overigens niet aan een vochtige omgeving liggen, durf ik het zo verder ook niet te zeggen.

  Wel is het zo dat kringen en vlekken eenvoudig uit teak geschuurd kunnen worden, deze dus ook!

  Beantwoorden
 3. Ik wil een teakhouten eetkamertafel kopen, en wil die met White Wash behandelen! Mijn vraag is hoe ik dat het beste kan doen, en of het moeilijk is! Want mij is verteld dat teakhout slecht te behandelen is…

  Groeten Roderik.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This