Rieten tuinmeubelen

Rieten tuinmeubelen worden al jaren veelvuldig gebruikt als comfortabel en mooi ogend alternatief voor kunststof meubilair. Met name in tropische of victoriaanse tuinen doen rieten tuinmeubelen het traditioneel goed, al is riet al lang niet meer per definitie ouderwets en beperkt in zijn toepassingen. Er zijn tegenwoordig zoveel varianten beschikbaar, dat er voor vrijwel iedere tuin wel iets te vinden is. Deze varianten lopen niet alleen uiteen in kleur, rietsoort en vorm, maar ook in weerbarstigheid en prijs. Het is daarom van belang dat u zich oriënteert alvorens u tot aanschaf overgaat.

Soorten riet

Over het algemeen kunt u bij een rieten tuinmeubel verwachten dat u een licht en sterk product krijgt. Door de buigzaamheid van het riet, zult u ook meer comfort ervaren dan bij een ander houten houten tuinmeubel. De weerbestendigheid van natuurlijk riet laat echter te wensen over, wat er toe geleid heeft dat men een synthetisch alternatief ontwikkeld heeft.

 • Natuurlijk riet: natuurlijk riet (ook: pitriet) kan gemaakt worden van rotan, wilg, zeegras en raffia. Het wordt meestal verkregen uit de stevige stengels van de rotan-liaan, dit type wordt daarom aangeduid als rotan. Natuurlijk riet is buigzaam, sterk en wordt na het beitsen gelakt tot de gewenste kleur. Waar u wel rekening mee moet houden, is dat met name ongelakt riet minder goed bestand is tegen de invloeden van het weer. Vooral felle zon kan de kleur aantasten, wat een doffe verkleuring tot gevolg heeft. Onder invloed van vocht kunnen mossen en schimmels een kans krijgen; bewaar meubelen van natuurlijk riet daarom bij voorkeur binnen tijdens de mindere seizoenen. Ook moet er bij een net aangeschafte rotan meubel gelet worden op eventuele scherpe randjes.
 • Kunstriet: kunstriet is een kunstmatige rietsoort gemaakt van vinyl of kunsthars. Het materiaal wordt in zeer dunne reepjes gemaakt en vervolgens om een lichtmetalen frame gewoven tot een rieten tuinmeubel. Omdat het bronmateriaal naar keus gekleurd kan zijn, hoeft het niet achteraf geverfd te worden. Mede hierdoor is het materiaal kleurvast. Het is tevens waterdicht en daardoor makkelijk schoon te maken: afspelen met water is meestal voldoende. Meubelen van kunstriet hebben een lange levensduur.

Al met al heeft kunstriet flink wat voordelen boven natuurlijk riet. Omdat het machinaal gewoven wordt en de grondstoffen goedkoop zijn, is het vaak ook nog eens goedkoper dan natuurlijk riet. Verreweg de meeste rieten tuinmeubelen zijn tegenwoordig vervaardigd van kunstriet. De reden om toch voor een rotan tuinmeubel te kiezen kan zijn omdat deze authentieker oogt en met de jaren een karakteristieke uitstraling kan krijgen.

 

Onderhoud

Goed onderhouden rieten tuinmeubelen kunnen vele jaren mee. Belangrijk hierbij is dat er energie wordt gestoken in het voorkomen van aantasting en het tijdig bijwerken van het materiaal.

Het onderhouden van een kunstrieten tuinmeubel is relatief eenvoudig. Wanneer u een tuinmeubel van kunstriet hebt, dan kunt u het meubel eenvoudig het hele jaar door buiten laten staan. Even goed afspoelen in het voorjaar en het kan er weer tegenaan; in erge gevallen zal wat zeep voldoende zijn.

Een rotan tuinmeubel dient daarentegen in periodes van slecht weer bij voorkeur naar binnen gehaald te worden of voorzien te worden van een beschermende afdekhoes. Houd in het laatste geval wel rekening met het feit dat langdurige vochtigheid schimmelvorming en -groei bevordert. Om schimmelvorming te voorkomen, is het aan te raden een natuurlijk rieten meubel regelmatig af te nemen met eerst een vochtige doek en daarna een droge doek. Controleer daarnaast ieder jaar of het niet opnieuw gebeitst of gelakt moet worden.

Wanneer een rotan tuinmeubel tijdig is gelakt, dan wordt hiermee uitdroging en aantasting van het materiaal voorkomen. Zodra een rotan tuinmeubel vuil en grijs wordt, dan is waarschijnlijk de laklaag aangetast. Nieuwe lak aanbrengen is dan verstandig. Hiervoor kan blanke buitenlak, of bootlak gebruikt worden. Gebruik hierbij een ongebruikte verfkwast. Lees altijd de gebruiksaanwijzingen op het aangeschafte materiaal.

Producttip

Tenco 910 Blank Bootlak – 1000 ml

Bootlak van Tenco is geschikt om uw rotan tuinmeubel bestand te maken voor het Nederlandse weer. Deze lak is van hoge kwaliteit.

Koop bij bol.com

Zowel voor een kunstrieten tuinmeubel als voor een rotan tuinmeubel van natuurlijk riet, is het aan te raden om het tuinmeubel niet te lang bloot te stellen aan de zon. Plaats het zoveel mogelijk in de schaduw. Wanneer de tuinmeubelen alsnog langdurig in de zon staan, dan is het aan te raden deze regelmatig te draaien. Dit zorgt ervoor dat de verkleuring door de zon niet aan één zijde zichtbaar is.

Wanneer er gekozen wordt een rotan tuinmeubel opnieuw te schilderen, dan is spuitverf een mogelijkheid. Maak voor u dit doet het meubelstuk goed schoon. Zodra het riet droog is kunt u een dunne grondlaag aanbrengen. Nadat deze grondlaag is opgedroogd kunt u de gekozen kleur in drie lagen aanbrengen. Belangrijk hierbij is dat u na iedere aangebrachte laag wacht tot de verf is opgedroogd.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

13 gedachten over “Rieten tuinmeubelen”

 1. Goedenavond,

  Ik heb twee mooie rietenstoelen die wij op een overdekt balkon willen gaan neerzetten. Ik wil ze toch beschermen met een beits of olie. Welke zou ik daarvoor moeten gebruiken?

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 2. Dezelfde vraag als dhr Hijneman.
  Welke beits of ander middel is het meest geschikt voor rieten tuinmeubelen?
  Bij Fixet adviseerde ze dunne beits omdat met andere dikke biets het riet te veel wordt afgesloten en zwart kan worden.
  Wie heeft de wijsheid of ervaring??
  Alvast bedankt voor je advies.

  Beantwoorden
 3. Ik heb een rieten salonnetje (ik denk natuurlijk riet) dat ik voortaan in de tuin zou willen plaatsen. Het motief van het vlechtwerk is vrij complex, dus lakken lijkt mij al te tijdrovend en riskant om het niet mooi te kunnen uitvoeren. Hoe kan ik het salonnetje desondanks voldoende weerbestendig maken?
  Alvast bedankt voor elke nuttige reactie.

  Beantwoorden
 4. Als ik mijn rieten meubelen buitenzet wrijf ik ze eerst met zeep even flink in…gewoon een neutrale zeep werkt prima, zelfs groene zeep is mogelijk!! maar
  ik gebruik het liefst een droog zeeptablet. Voordeel hiervan is dat het makkelijk een keertje schoongemaakt kan worden met alleen water. Dit gaat sowieso makkelijk bij rieten meubelen maar met de afwerkzeep nog beter!.. altijd weer afnemen met een droge doek…rieten meubels worden zwart als ze lang vochtig blijven (dit zie je bv. ook bij gelakte rieten meubelen waar vocht onder de lak komt). Tot slot, als ik aan het einde van de zomer alles weer binnenzet, even afspoelen en weer droog afnemen, is het nog steeds een mooie ‘onafgewerkte’rieten meubel die nauwelijks is verkleurd.

  Tot slot zou je bijvoorbeeld ook kunnen behandelen met wat gekookte lijnolie, terpentijn en sikkatief. een beker lijnolie een scheut(je) terpentijn en een druppeltje sikkatief is grofweg de verhouding. Hiermee behandelen en het zal goed intrekken maar ook snel en netjes opdrogen…..of je koopt een olie geschikt voor buiten.
  Beitsen is eigenlijk net zoiets, alleen is er kleur aan toegevoegd en kun je het ook op waterbasis krijgen (niet aan te raden voor buiten!).

  Ik persoonlijk kies voor zeep omdat olie toch een donkere verkleuring geeft en ik graag de normale vergrijzing op een langzame manier toelaat en ondersteun in zijn uitstraling. Olie of beits werkt prima bij andere keuzes, of donkere rieten meubelen.

  Beantwoorden
 5. Ik heb een rotan tuintafel buiten laten staan. Waardoor het er donkere plekken zijn onstaan. Het lijkt er op of er een laag licht is weg gespoeld. Kan dit hersteld worden?

  Beantwoorden
 6. Geachte mevrouw/meneer

  Wij hebben in de serre die op het zuiden gericht is, 2 rieten stoelen staan, regelmatig spoel ik de stoelen met koud water af, maar ondanks dat gaan de stoelen hier en daar breuken vertonen. Kan ik deze stoelen behandelen met olie? Zodat het riet niet zo gauw meer breekt, en wat voor soort olie kan ik gebruiken?
  Graag uw antwoord.
  Met vriendelijke groeten
  C.Gooijer

  Beantwoorden
 7. Geachte heer,mevrouw,

  We hebben twee rieten ligstoelen voor in de tuin overgekocht maar het riet begint te breken . We denken dat het onderhoud nodig heeft.wat kunnen we doen?
  Mvg,
  Sonja Ringeling

  Beantwoorden
 8. Beste , wij hebben een salon rotan met bamboe gekombineert laten overkomen van Bali nu 2 jaar geleden. Ze staat buiten gedurende de zomer maar wel overdekt. Nu het te koud word zetten we ze binnen en zien we dat er tussen het vlecht werk schimmel zit. Met wat raden jullie mij aan haar te behandelen? Zodoende we er nog vele jaartjes zorgeloos van kunnen genieten?
  Mvg
  Els

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This