Aanleggen van een gazon

De aanleg van een mooi groen gazon is met onderstaand stappenplan geen hele lastige klus. Een grasmat is te maken door graszaad te zaaien of door graszoden te leggen. In dit artikel wordt dieper ingegaan op het maken van een eigen gazon door middel van het zaaien van graszaad. Aan alle stappen voor het maken van een gazon wordt hieronder aandacht besteed. Wat is bijvoorbeeld de beste periode om gras te zaaien? Welk soort graszaad is geschikt voor uw gazon? En wanneer mag er voor het eerst gemaaid worden?

Welke periode gras zaaien?

Als het graszaad op het juiste moment en in de goede periode is gezaaid, dan zal het gras binnen een week goed zichtbaar zijn. Het beste moment om gras te zaaien is het voorjaar en het najaar. Andere perioden in het jaar is het wel mogelijk, maar dan is er kans dat de omstandigheden niet optimaal zijn en het lang duurt voor het gras gaat groeien. Graszaad heeft namelijk een grondtemperatuur nodig van minimaal 10 graden om te ontkiemen. Begin april tot half juni en in de maanden september en oktober is de grondtemperatuur wat hoger en is het over het algemeen vochtig genoeg voor het graszaad om te ontkiemen. Een groot voordeel voor de nazomer ten opzichte van het voorjaar, is dat u in de nazomer minder last zult hebben van opkomend onkruid in uw gazon.

Welk soort graszaad?

Voordat het gazon aangelegd wordt is het al goed om te weten welk soort graszaad geschikt is voor uw toekomstige grasmat. Wat voor u geschikt zaad zal zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Is het bijvoorbeeld de verwachting dat er veel gelopen en gespeeld gaat worden op het grasveld? Of heeft u een Engels siergazon voor ogen? Komt het gazon een groot deel van de dag in de zon te staan, of zorgt bebouwing of beplanting juist voor heel veel schaduw? De antwoorden op deze vragen zijn bepalend welk type graszaad voor u geschikt is. Hieronder ziet u een handig overzicht met telkens een link naar een website waar het graszaad direct aangeschaft kan worden.

Barenburg Water Saver

Hete droge zomers kunnen zorgen voor een uitgedroogd gazon. Het Barenburg Water Saver graszaad is juist geschikt voor de aanleg van een gazon in droge zandgrond. Het graszaad is namelijk speciaal ontwikkeld om het gras diep te wortelen. Na een droge periode is het gras hierdoor snel weer in staat te herstellen. Het Water Saver graszaad heeft, zoals de naam al doet vermoeden, minder water nodig om groen te blijven. U bespaart hiermee dus ook nog eens u op uw waterrekening. Let er wel op dat dit type graszaad pas bij een hogere grondtemperatuur zal ontkiemen dan veel andere grassoorten. Waar de meeste grassoorten al ontkiemen bij een grondtemperatuur van ongeveer 10 graden, heeft het Water Saver graszaad een grondtemperatuur nodig van minimaal 15 graden.

MOOWY Schaduw graszaad

Wanneer u gazon juist veel in de schaduw komt te liggen, is schaduw graszaad van MOOWY een goede keuze. Dit type graszaad heeft relatief weinig zon nodig om te ontkiemen en uit te groeien tot een mooie grasmat. Aangezien dit type graszaad langzamer groeit dan veel andere soorten, hoeft u ook minder vaak het gras te maaien.

MOOWY Sier graszaad

Als u weet dat er op uw toekomstige gazon weinig gespeeld gaat worden, kunt u kiezen voor sier graszaad van MOOWY. Een siergazon bevat fijner gras met een zachtere structuur. Siergras oogt heel luxe, maar het is natuurlijk minder geschikt om bijvoorbeeld op te voetballen.

DCM graszaad Activo Plus – speel en sportgazon

Dit type graszaad van DCM is uitermate geschikt voor een grasmat waar veel activiteiten op plaats gaan vinden. Er wordt gebruik gemaakt van graszaden die uitgroeien tot een dicht en ijzersterk grasveld. Daarnaast is het graszaad van Activo Plus al in de verpakking vermengd met meststof, waardoor er snel een stevige beworteling kan ontstaan.

Stappenplan gazon aanleggen met graszaad 

De eerste stap is het omspitten, of frezen van de grond. Omspitten kan gedaan worden met een spade. Dit is een variant op de bats-schep en is uitermate geschikt voor het omspitten van grond. Hier kunt u een spade bestellen. Frezen doet u met een tuinfrees. Dit is een machine waarmee onkruidresten worden stukgemaakt en de grond wordt door elkaar geroerd. Let op dat er niet onder natte omstandigheden gefreesd wordt. Dit kan een nadelig effect hebben op de kwaliteit van de grond. Aangezien een grondfrees waarschijnlijk niet heel vaak gebruikt zal worden, is het aan te raden deze te huren. Dat is mogelijk via deze link.

Na het omspitten is het aan te raden de grond al te bemesten. Bij voorkeur een week voordat het graszaad ingezaaid wordt. Behalve wilde grassoorten, heeft gras namelijk veel behoefte aan bemesting. Graszaad zal daarom ook het beste ontkiemen in goed bemeste grond. Goed bemeste grond maakt de kans op mosvorming, of verkleuring van het gras kleiner.

Producttip

ECOstyle Gazon-AZ

Een goede bemesting van uw gazon is belangrijk om het gras sterk en weerbaar te houden tegen ziektes. Mest van ECOstyle bestaat uit organisch materiaal en verkleint de kans op mos in uw gazon.

Koop bij bol.com

De volgende stap is het egaliseren van de grond. Deze klus vereist enig zorgvuldigheid. Niemand zit te wachten op een grasmat met kuilen. Een gras- of hooihark is uitermate geschikt om het stuk grond goed vlak te krijgen. Eerst kan er enkele met enkele diepe halen bulten en kuilen worden weggewerkt. Daarna kan de platte kant van de hark gebruikt worden voor de subtiele oneffenheden. Nadat dit is gedaan kan de grond worden aangerold met een roller, of voetje voor voetje worden aangestampt. Wanneer dit is gedaan, dan is het vaak nodig om nog enkele stukken opnieuw te harken. Herhaal in dat geval de daarop volgende stappen en ga door tot uw toekomstige gazon volledig geëgaliseerd is. Als dit goed is gedaan, dan maakt dit de kans op latere verzakkingen in het grasveld een stuk kleiner.

Product tip Talen Tools Hooihark

Het bedrijf Talen Tools is gespecialiseerd in materialen voor hoveniers, boeren en tuinliefhebbers. Een hooihark is uitermate geschikt om grond mee te egaliseren. Wanneer de grote stevige hark plat op de grond wordt gelegd kan de grond platgestreken worden.

Nu het het stuk grond volledig vlak is, kan het graszaad gezaaid worden. Graszaad blijft natuurlijk niet goed liggen op een platgestampt stuk grond. Hark de grond daarom lichtjes in voor het zaaien. Kleine stukken grond zijn goed met de hand in te zaaien. Bij een groot gazon is een strooiwagen een optie. Deze kan zowel voor het zaaien als voor de bemesting gebruikt worden. Klik hier om een strooiwagen te bekijken. Uiteraard moet er niet te veel wind staan op het moment van zaaien. Strooi een volle hand met zaad losjes vanuit de pols over de grond. De helft van uw handinhoud strooit u in de lengterichting en de andere helft in de breedterichting. Voor de randen mag wat extra graszaad gebruikt worden om deze extra stevig te maken. Als het hele gazon is ingezaaid kunt u het losjes inharken. Eén haal is hierbij voldoende. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat vogels het zaad wegpikken.

Tip: Voor iedere 30m2 is ongeveer 1 kilo graszaad nodig.

Na het inzaaien is het tijd om de ingezaaide grond te bevochtigen. Zorg ervoor dat u het ingezaaide gazon in de eerste weken na het zaaien regelmatig nat maakt. Dit is extra belangrijk wanneer er een droge warme periode in aantocht is. Houdt de weersvoorspelling daarom in de gaten. Nadat het graszaad is ontkiemd duurt het twee weken voordat het graszaad wortelt in de grond. Laat het gras groeien tot het zo’n 8 a 10 centimeter hoog is en maai je het met de hoogste stand terug tot 5 centimeter. Na de eerste keer maaien mag het gras één keer per week gemaaid worden. In het voorjaar kunt u het gras het best tot 3 centimeter maaien en in de zomermaanden tot 1,5 centimeter. Gedurende lange perioden van droogte is het aan te raden 2,5 centimeter aan te houden, om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Tip: Let er altijd op dat de messen van de grasmaaier scherp zijn. Botte messen zorgen ervoor dat het gras beschadigd raakt en sneller zal uitdrogen. Lees hier onze grasmaaier koopgids, om meer te weten over verschillende typen grasmaaiers en messen.

Na zes weken dient het gazon bemest te worden. Doe dit nadat het gras gemaaid is. Tussen 6 weken en 3 maanden is opnieuw bemesten wenselijk (bekijk op de verpakking de specifieke periode, aangezien dit per product kan verschillen). Bemesten is belangrijk om regelmatig te blijven doen, zoals eerder in dit artikel vermeld verkleint mest namelijk de kans op mos en onkruid.

Plaats een reactie

Share This