Grasmaaiers

Grasmaaiers komen in allerlei soorten en maten, met ieder hun specifieke voor- en nadelen. Alvorens u een grasmaaier aanschaft, doet u er dus wijs aan onderzoek te doen naar deze variatie. Alvorens u een grasmaaier koopt, is het wellicht slim even op uw gemakje over uw gazon te wandelen en goed in u op te nemen wat de specifieke kenmerken van uw gazon zijn. Zijn er problemen met wortels van bomen die aan het oppervlak komen? Wat voor obstakels (bomen, tafels, keien) bevinden zich op uw gazon? Is uw gazon vlak of is er een steile helling aanwezig? Allemaal vragen die wellicht invloed kunnen hebben op de grasmaaier die u kiest.

Soorten grasmaaiers

Er zijn in principe drie soorten grasmaaiers:

 • De cirkelmaaier: een cirkelmaaier slaat het gras stuk met behulp van een snel ronddraaiend mes, dat zich in een rondom afgesloten schijf bevindt. Het voordeel van een cirkelmaaier, is dat eventuele takjes ook afgesneden worden. Bij een cylindermaaier blijven deze vaak in het mechanisme vastzitten. Een cirkelmaaier wordt in de regel extern aangedreven; u voorziet alleen de beweging over het gazon.
 • De cilindermaaier: cilindermaaiers (ook: kooimaaiers) bestaan uit een rol van messen, waarmee het gras als het ware geknipt wordt. De voortstuwing van de grasaaier (kan zowel handmatig als mechanisch zijn) zorgt ervoor dat de cilinder over het gras rolt en zodoende het gras netjes afknipt. Een cilindermaaier maait over het algemeen netter dan een cirkelmaaier en kan gebruikt worden voor het verkrijgen van de welbekende keurige strepen.
 • De mulchmaaier: de mulchmaaier is een variant op de cirkelmaaier, met speciale messen die ervoor zorgen dat de grassprietjes in minscule snippers worden gesneden. Deze snippers worden tijdens het maaien uitgestrooid over het gazon. Omdat de snippers sterk fijngesneden zijn, zijn ze niet zichtbaar. Ze zijn echter wel goed voor uw gazon, omdat ze als voedingsbodem dienen.

Een grasmaaier kan voorzien worden van een opvangbak achteraan, om de gemaaide grassnippers op te vangen. U kunt ze dan makkelijk in de groen- of compostbak werpen. Zorg er wel voor dat de opvangbak groot genoeg is, omdat u anders regelmatig heen-en-weer moet lopen.

Aandrijving grasmaaiers

Een grasmaaier kan op verschillende manieren aangedreven worden:

 • Handmatige grasmaaier: een handmatige maaier moet u zelf vooruit duwen. Deze maaiers zijn niet aan te raden als u een groot gazon heeft. Ook als u een helling moet maaien, kan een dergelijke maaier problemen geven. De handmatige maaier is wel goedkoop.
 • Elektrische grasmaaier: de elektrische maaier wordt via het stopcontact voorzien van stroom. Hiermee wordt het eerste nadeel direct duidelijk; de maaier heeft vanwege het snoer slechts een beperkte actieradius. Daarnaast loopt u het gevaar met de maaier over het snoer te rijden en kan het snoer hinderlijk zijn indien u een obstakel tegenkomt. Een elektrische maaier is wel stil, is relatief milieuvriendelijk, vereist minder onderhoud en is ook nog eens goedkoper dan een maaier op benzine. Er zijn ook modellen beschikbaar met een ingebouwde accu, waardoor u alsnog draadloos te werk kunt gaan.
 • Grasmaaier op benzine: een grasmaaier op benzine is draadloos, krachtig, maar wel milieuvervuilend en duur. Het bereik van een dergelijke maaier is groot, waardoor ook grote gazons prima gemaaid kunnen worden. Een benzinemaaier kan op zowel een tweetakt- als een viertaktmotor draaien. Deze laatste is stiller en schoner, maar is wel gevoeliger voor onderhoud en is minder goed in een wat ‘onhandiger’ terrein.

Er zijn grasmaaiers waarvan niet alleen het maaimechansme, maar ook de aandrijving gemotoriseerd is. U hoeft de maaier dan alleen maar bij te sturen. Prijzig, maar wel ideaal voor minder valide mensen die toch van hun gazon willen genieten.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

2 gedachten over “Grasmaaiers”

 1. Geniet van uw tuin!
  Uw gazon ook altijd kort gemaaid? Wij hebben de oplossing! Met een robotmaaier van Gardenrobots.nl krijgt u meer tijd voor andere leuke dingen. Een robotmaaier verbruikt weinig energie, maait gazons tot maximaal 5000m² en vervuilt het milieu niet. Kortom neem nu contact op om de mogelijkheden door te nemen.

  Beantwoorden
 2. geachte mensen
  wat voor een grasmaaier zou u aanbevelen om een sloot van ongeveer 15 meter te maaien,de helling is redelijk stijl.
  bij voorbaat dank
  jeannette van passel

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This