Een keukenkraan kiezen

De keukenkraan is een essentieel onderdeel van uw keuken; u spoelt er mee af, wast er uw handen mee en misschien wast u er zelfs nog mee af. Helaas komt het nogal eens voor dat een keukenkraan kapot gaat, iets wat zich vaak uit in een lekkende of spuitende kraan. Hoewel reparatie van een lekkende kraan vaak nog een optie is, loont het wellicht de moeite een nieuwe kraan aan te schaffen. Ook als u uw keuken van een nieuw design voorziet, kan een nieuwe en goed ogende kraan op gebied van uiterlijk én functionaliteit een belangrijk verschil maken. Alvorens u overgaat tot aanschaf, is het echter wel van groot belang om even de verschillende opties en overwegingen onder de loep te nemen. We zetten een aantal facetten hier voor u op een rij, zodat u straks een weloverwogen besluit kunt nemen.

Soorten keukenkranen

Voor de keukenkraan zijn verschillende mechanismen mogelijk. Hieronder de meest gangbare mechanismen en hun eigenschappen:

 • Standaard: kranen met een kraanleertje (compressie-kranen) zijn de standaard ‘ouderwetse’ keukenkranen met twee knoppen: één voor warm en één voor koud. Dit type kraan is het goedkoopst, maar heeft regelmatig onderhoud nodig, omdat het kraanleertje aan slijtage onderhevig is. U kunt dit type herkennen aan het stevig moeten dichtdraaien van de kraan.
 • Kogel: kogelkranen maken gebruik van een enkele hendel, die zich over een bolvormig oppervlak beweegt. het volume regelt u door de hendel naar achteren te duwen, terwijl u de temperatuur van links naar rechts kunt regelen. Een kogelkraan is relatief gevoelig voor lekkage, omdat er eer onderdelen nodig zijn dan bij andere types.
 • Keramische schijven: keramische schijven zijn een moderne techniek die relatief onderhoudsvrij, maar ook relatief duur is. Deze kranen hebben een brede basis waarin twee keramische schijven over elkaar heen schuiven voor controle van zowel straalkracht als temperatuur.
 • Cartridge: kranen met een cartridge lijken sterk op andere typen kranen; een cartridge-kraan met één hendel lijkt op een kogelkraan, maar bedient het watervolume in op-en-neer gaande beweging. Een cartridgekraan met twee hendels lijkt op een standaard kraan, maar hoeft u niet strak aan te zetten om dicht te draaien.

Materialen

Kranen komen in verschillende materialen. Het is van belang dat u goed stilstaat bij de voors en tegens van ieder materiaal. Neem in ieder geval één belangrijke les mee: koop geen plastic.

 • Massief messing: messing is zwaar en gaat lang mee. Als u kiest voor massief messing, kunt u er vanuit gaan dat deze niet zomaar kapot gaat. Een massieve kraan is vooral aan te raden in gebieden met relatief hard water, omdat ‘mindere’ metalen daar snel aangetast raken.
 • Messing-chroom: een kraan met een messing-chroom beschermlaag is slechts oppervlakkig beschermd. Het binnenste is meestal een zinklegering, die aan roesten onderhevig is zodra de beschermlaag beschadigd raakt.
 • Zinklegering: kranen van zink zijn goedkoper en hebben een op zich nog redelijke levensduur. Raakt de beschermlaag aangetast, dan zal de kraan snel verroesten.
 • Verchroomd messing: dit is een goede middenweg. De beschermlaag gaat lang mee en binnenste is van massief messing. Is betaalbaar en gaat relatief lang mee.
 • Plastic: afblijven. Absoluut waardeloos. Zien er misschien leuk uit, maar gaan continu kapot.

Overwegingen

Alvorens u een nieuwe keukenkraan aanschaft, loont het de moeite uzelf een aantal vragen te stellen:

 • Hoeveel gaten heb ik in mijn aanrecht?
  Als u een bestaande kraan vervangt, zorg er dan voor dat u een nieuwe kraan kiest die evenveel gaten in het aanrecht vereist als de oude. Kranen met geïntegreerde hendel (zogenaamde ééngreepsmengkranen) hebben maar één gat nodig, terwijl traditionele mengkranen er drie nodig hebben. Andere opties, zoals een zeepdispenser, vereisen een extra gat.
 • Wat voor hendel wil ik?
  Keukenkranen kunnen in twee hoofdsoorten komen. De eerste soort maakt gebruik van een enkele hendel, waarmee zowel de watertemperatuur als de straalkracht geregeld kan worden. De tweede soort bestaat naast de kraan uit twee draaiknoppen, waarmee de kracht van zowel warm als koud onafhankelijk geregeld kunnen worden.
 • Wil ik een douchekop?
  Veel moderne keukenkranen hebben een douchekop in de kraanhuls zelf ingebouwd. Deze kunt u in sommige gevallen afnemen en tot op enige afstand uitrekken. Uiteraard komt deze luxe met een prijskaartje. Er zijn ook losse spuitstukken beschikbaar, waarvoor u uiteraard een apart gat in uw aanrecht nodig heeft.
 • Hoe vol is mijn wasbak doorgaans?
  Vult u uw wasbak regelmatig met een grote hoeveelheid potten en pannen, kies dan voor een hoge, lange kaan. U kant dan redelijk ‘stapelen’ alvorens u de kraan tegenkomt.
 • Welke stijl wil ik?
  Kranen komen in verschillende materialen en stijlen. Zorg ervoor dat de kraan qua afwerking en materiaal goed past bij de rest van uw keuken.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

7 gedachten over “Een keukenkraan kiezen”

 1. Ik heb een damixa space kraan, en deze is nog geen jaar oud en lekt nu al, nu zegt de verkoper dat dat de schuld is van te heet water uit de kraan te laten lopen, kan dit?
  Is dat de oorzaak? of probeert hij onder de garantie uit te komen.

  Beantwoorden
 2. we hebben een kraan van 2 jaar en 2 maanden oud die opeens is doorgeroest in de boog boven het aanrecht. Gevolg: niet alleen water uit de kraan op de normale plaats maar ook opeens halverwege… De winkel zegt dat het niet meer onder de garantie valt want die was na 2 jaar voorbij… Is dat zo? Een kraan mag toch niet na 2 jaar opeens doorgeroest zijn van binnenuit?

  Beantwoorden
 3. Gisteren zijn de slangetjes die vast aan mijn keukenkraan zitten geklept.
  Mijn vraag: we krijgen die metalen slangetjes er niet af. Zitten die standaard vast aan de kraan. Ik zie ze bij alle modellen eraan hangen.
  De kraan is een mooie, 9 jaar oude Grohe met 1 regelbare handel.
  Is deze kraan nu afgeschreven?

  Beantwoorden
 4. ik heb een (oude)keuken kraan die aan de muur
  bevestigd is en nu wil ik een nieuwe kraan
  maar wel weer aan de muur maar het lijkt
  alsof die niet meer bestaan, de enige die
  lijkt te passen is een badkraan maar dan
  zit de kraan aan de onderkant
  weet u een oplossing

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This