Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn kunstmatige dakpannen gemaakt van gegalvaniseerd plaatstaal of kunststof. Ze zijn vooral populair voor het bedekken van stacaravans, carports en.of garages. Het materiaal is in de vorm van dakpannen geperst, waardoor een dak met dakpanplaten nauwelijks te onderscheiden is van een dak met ‘gewone’ dakpannen. In een enkele plaat zitten meerdere ‘dakpannen’ geperst, waardoor met een beperkt aantal platen het dak te leggen is. Om roestvorming te voorkomen en/of de platen schoon te houden, zijn dakpanplaten meestal voorzien van een coating en een gegalvaniseerde laag. Omdat het in principe geen natuurlijke producten zijn, kunnen dakpanplaten in een groter aantal kleuren geleverd worden dan stenen dakpannen. In veel gevallen zit er in de platen ook een regengoot ingebouwd, zodat vochtproblemen tot een minimum beperkt blijven en de afwatering goed geregeld is.

Soorten en verschillen

Dakplaten worden zowel in kunststof als in plaatstaal geleverd. Beide materialen hebben zo hun voor- en nadelen. De verschillen:

 • Gewicht: kunststof platen zijn een stuk lichter en hierdoor makkelijker zelf verwerken. Ze zijn echter hierdoor ook minder stormvast.
 • Isolatie: een kunststof dakpanplaat isoleert beter tegen het geluid van bijvoorbeeld regen of hagel.
 • Vocht: metaal vormt een kouder oppervlak en de kans is dan ook groter dat er condens vormt. Onderfolie is in veel gevallen raadzaam of zelfs noodzakelijk.
 • Deuken: metalen dakpanplaten zijn gevoeliger voor deuken dan het wat veerkrachtigere kunststof.

Om de platen nog meer op ‘echte’ pannen te laten lijken, kunnen ze met zand afgewerkt worden. Er kan tevens een leislag op aangebracht worden. Kunststof platen worden over het algemeen meer toegepast op kleinere zaken als stacaravans en tuinhuisjes, terwijl grotere klussen (schuren, huizen) meestal aangepakt worden met metalen platen.

Dakpanplaten bewerken

Dakpanplaten kunnen meestal op maat besteld worden, maar in veel gevallen moet er later nog geknipt worden in de platen. In een dergelijk geval is het belangrijk dat de platen nooit worden doorgeslepen met een slijpschijf of decoupeerzaag, omdat dit de beschermende toplaag kan aantasten. Gebruik in plaats daarvan een knabbelschaar of speciaal metaalzaagblad. Eventuele metaalscherven of stofdeeltjes die na het bewerken achterblijven op de platen, dienen te worden verwijderd. Doet u dit niet, dan kunnen de deeltjes gaan roesten en de coating van de dakpanplaten beschadigen. Kijk daarnaast uit met schoonmaken; bepaalde agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de coating aantasten. Mocht de plaat alsnog beschadigd raken, dan zijn er speciale verfpotjes in de handel om de boel weer op te lappen.

Installatie

Bij het plaatsen van dakpanplaten, dient u op een aantal zaken te letten:

 • Vocht: om vochtproblemen te voorkomen, dient u in de meeste gevallen eerst een onderfolie te plaatsen. Deze folie zorgt ervoor dat condensvorming wordt afgeremd, waardoor vocht zich niet in de dakisolatie kan werken. Let er bij het plaatsen van de onderfolie op dat u voldoende ruimte overlaat (~5cm tussen folie en voor ventilatie.
 • De eerste plaat: het is van groot belang dat de eerste plaat zeer secuur gelegd wordt. Doet u dit niet, dan kan een fout zich vermenigvuldigen en het uiteindelijke resultaat danig verpesten.
 • Hellingshoek: dakpanplaten kunnen geplaatst worden op een helling van minimaal 7 a 8 graden zonder dat de zijkanten afgekit hoeven te worden.
 • Schroeven: draai de schroeven stevig aan, maar kijk uit dat de sluitingsring niet krom trekt. Gebruik niet te weinig schroeven, omdat u anders geluidsoverlast kunt krijgen ten gevolge van speling. Ook voorkomt u hiermee problemen met harde wind. De beste plaats van de schroeven is net onder de horizontale lijn van de ‘dakpannen’.
 • De nokken: plaats eventuele nokstukken als laatste. Zet de nokstukken vast aan de onderliggende dakpanplaten.
 • Windveer: als uw gevel lager is dan uw dak, wat meestal het geval is, heeft u een windveer nodig. Plaatst u deze niet, dan is de kans groot dat de wind onder de bepalting komt en grote schade aanricht. Veel leveranciers leveren windveren in dezelfde kleur als de dakpanplaten.
 • Hulpstukken: voor speciale zaken als een schoorsteen, pijpdoorvoer of zelfs een dakvenster worden meestal hulpstukken geleverd. Zorg ervoor dat u deze zoveel mogelijk bij dezelfde leverancier aanschaft, zodat alles zo optimaal mogelijk past.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

28 gedachten over “Dakpanplaten”

 1. goedendag,
  Ik wil een bestaand asbest golplatendak bekleden met dakpanplaten (ijzer)
  de golfplaten wil ik laten zitten
  Wat is dan de beste werkwijze

  Groeten
  P.Huiding

  Beantwoorden
 2. Graag wil ik weten waar ergens deze kunstof dakpanplaten te verkrijgen zijn in limburg? Tot nu toe kan ik alleen maar leveranciers in brabant of verder vinden. ik ben een particulier dus geen bedrijf

  Beantwoorden
 3. Ik moet een dak vernieuwen maar moet volledig nieuwe spanten plaatsen indien ik dakpanplaten leg .
  Ik heb echter voldoende stalen dakpanelen liggen met een ( geplastificeerde ???? ) laag gespoten ?
  Kan ik deze als onderdak gebruiken om er nadien dakpanplaten over te leggen en moet er dan eventueel nog een folie onder geplaatst worden tegen condens ?

  Beantwoorden
 4. vraagje ik moet een dak vervangen
  maar de lengte van de platen moeten
  10 meter worden kan ik dit in 2 stukken doen
  of moet dit in 1 lengte
  hoe moet ik 10 meter vervoeren ???
  of krijg ik dan lekage
  alvast bedankt voor de info

  Beantwoorden
 5. Op het dak van de schuur hebben we metalen dakpanplaten.Dat geeft condens af in de schuur. Nu willen de binnenkant van het dak isoleren. Wat moeten we daar voor gebruiken en hoe?

  Beantwoorden
 6. Ik ben bezig een klein afdak te maken (+/- 3.40 m x 2.00m)
  Ik zoek daarvoor antraciet grijze kunststof dakpannen, liefst in stroken.
  Kunt u mij zewggen waar ik die kan kopen? Ik woon in Leusden bij Amersfoort.

  Hartelijk dank,

  Jan Groen

  Beantwoorden
 7. Geachte mevrouw/meneer, ik heb een schuur waarvan de dakkonstuctie bestaan uit vuren onderliggers (ca 50 uit elkaar) met daar overheen okoume 10 mm platen en daanop eternite golfplaten, golf 76. Daar de golfplaten erg zwaar zijn wil ik ze vervangen voor aluminium dakpanplaten of iets gelijkwaardigs. Kan u mij aangeven hoe ik deze moet bevestigen door bv op raggels etc ivm condensvoorming?
  Ik hoor graag van u.

  Beantwoorden
 8. geachte
  kan ik kunststofpannen leggen op een stacaravan
  van 11 M OP 3M70

  EN WAT ZOU MIJ DAT KOSTEN
  PRIJS SCHATTING

  VRIENDELIJKE GROETEN

  SAMAEY WILLY

  Beantwoorden
 9. Hallo,
  Wij hebben sinds vorig jaar een nieuw.
  metalen dak.
  Deze is nu aan 1 zijde al helemaal groen
  uitgeslagen.
  Is dit normaal???
  Het vorige metalen dak heeft er meer dan 15
  Jaar opgelegen en had dit probleem niet…

  Beantwoorden
 10. op een dak met een hellingsvlak van 45%, mag dan de onderlingen afstand van de gordingen 1.30 m zijn waar de geisoleerde dakpanplaten op dragen en bevestigd worden .

  —————————— nok
  ———————— gording
  afst 1.30 m
  ———————— gording
  afst 1.30 m
  ———————— gording
  afst 1.30 m
  ———————— gording
  ——————————muurplaat

  Beantwoorden
 11. ik heb een garage en wil er dakpanplaten op leggen …dak heb natuurlijk 2 helingen van 2500 bij 8000 moeten er denk nog vorsten op en kantafwerking goot zit eral ….. hebben jullie daarvan meer informatie voor mij of bij moet ik dsn zijn voor de exacte montage .groetjes ron magielse

  Beantwoorden
 12. Is het raadzaam om houten platen onder de dakpan platen te monteren? Of kan je ze er kaal op monteren zonder last van condens te hebben.

  Beantwoorden
 13. Ik heb een helling hoek van 2 graden op mijn veranda. volgend de installatie voorschrift moet dit 7a8 graden zijn zonder af te kitten. de platen kunnen uit een stuk 3,2 meter als ik de naden afkit wat voor risico loop ik dan??

  Beantwoorden
 14. ik zoek een plastic of kunststof dakpanplaten van hoogte 200 cm en breed 225 cm voor op de kerststal van de basiliek in Sittard.
  liefst grijs van kleur, maar dit is altijd aan te passen door ons zelf.

  met vriendelijke groet
  de kerststal bouwers
  basiliek Sittard

  Beantwoorden
 15. ik zoek een plastic of kunststof dakpanplaten van hoogte 200 cm en breed 225 cm voor op de kerststal van de basiliek in Sittard.
  liefst grijs van kleur, maar dit is altijd aan te passen door ons zelf, mag in delen.

  met vriendelijke groet
  de kerststal bouwers
  basiliek Sittard

  Beantwoorden
 16. Bedankt voor het delen van de voor- en nadelen van verschillende soorten dakbedekking. Ik vind isolatie een belangrijk aspect, naast dat mijn nieuwe dak de kans op lekkage moet verkleinen. Ik ga verder op onderzoek uit om de juiste keuze te maken. Hopelijk vind ik snel de juiste dakpanplaten!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This