De dakgoot reinigen

Regelmatig de dakgoot reinigen kan flink wat problemen voorkomen. Gedurende een flinke regenbui zorgt de dakgoot ervoor dat afvloeiend water op een gecontroleerde manier via de regenpijp naar de grond geleid wordt. Hiermee worden de gevel, de kozijnen, deuren en de kelder behoed voor aanzienlijke waterschade. De dakgoot kan gedurende het najaar flink wat vuil verzamelen: vallende bladeren, opwaaiend plastic en in regenwater opgelost materiaal kunnen allemaal in de dakgoot achterblijven. Als dit niet tijdig wordt opgeruimd, kan het materiaal de afvoer gaan verstoppen, waardoor de dakgoot vol- en uiteindelijk overloopt. In ernstige situaties kan het gewicht van het water en het afval de dakgoot zelfs losrukken. Het is zeker geen overbodige luxe om tweemaal per jaar de dakgoot te reinigen. Bevindt de dakgoot zich direct onder een boom, overweeg dan de klus vaker te doen. U kunt het overlaten aan een professional, maar door het zelf te doen kunt u behoorlijke kosten besparen.

Veilig de dakgoot schoonmaken

Wilt u de klus zelf oppakken, zorg er dan voor dat u veilig op een hoge ladder kunt werken. Zorg ervoor dat uw heupen zich altijd tussen de zijkanten van de ladder bevinden, maak geen gebruik van de bovenste twee treden en leun nooit naar de zijkanten. Bevindt de dakgoot zich hoger dan twee verdiepingen, overweeg dan een professional in te huren. In geval van een plat of geleidelijk aflopend dak is het wellicht makkelijker om vanaf het dak te werken. Kijk in een dergelijk geval wel uit met vorst, wind of nattigheid. Draag tijdens het reinigen van de dakgoot altijd een stevig paar werkhandschoenen: het is in een dakgoot niet ongebruikelijk om uitstekende schroeven of spijkers tegen te komen. Draag tevens een veiligheidsbril en een stofmasker indien u gebruik maakt van een blazer. De veiligheidsbril is sowieso een aanrader, omdat droog stof makkelijk in uw ogen terecht kan komen.

Het schoonmaken

het schoonmaken zelf bestaat uit een tweetal eenvoudige stappen:

 • Schep het losse materiaal: maak gebruik van een dunne tuinschep om het afval uit de dakgoot te scheppen. Dit werkt het beste wanneer het afval enigszins vochtig is; dus niet zompig of uitgedroogd. U kunt het eventueel zelf licht bevochtigen met een tuinslang die u op uw dak richt.
 • Spoel het geheel door: als het afval is opgeruimd, gebruik dan een tuinslang om de goot horizontaal door te spoelen. Leg de slang in de goot en beweeg het spuitstuk langzaam richting de regenpijp. Maak eventueel gebruik van een schuurspons of staalborstel om hardnekking vuil te verwijderen. Kijk uit dat u uw dak niet vol modder spuit. Spoel tot slot de regenpijp goed door met de tuinslang.

De regenpijp ontstoppen

Indien u merkt dat bij het doorspoelen van de regenpijp de doorstroom niet soepel is, dient de regenpijp ontstopt te worden. Plaats alvorens u dit doet een emmer onderaan de regenpijp, om verstopping van de afvoer te voorkomen. Het ontstoppen kunt u van bovenaf proberen met een lang stuk ijzerdraad, waarvan u het uiteinde in een haak buigt. U prikt de haak in de prop en probeert hem omhoog te trekken. Lukt dit niet, probeer de prop dan door te prikken, eventueel met een speciale doorsteekveer. Werkt dit niet, probeer dan van onderuit een hogedrukreiniger met een speciale ontstop-kop in te brengen. Als ook dit niet werkt, zit er niets anders op dan de regenpijp te demonteren en ieder segment afzonderlijk te reinigen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

12 gedachten over “De dakgoot reinigen”

 1. Ik zoek iemand/een bedrijfje in Budel of directe omgeving voor het reinigen van een dakgoot en het wassen van een afdak.

  Vriendelijke groeten,
  Marjan

  Beantwoorden
 2. Als u geen zin meer heeft om zelf de ladder op te gaan, kunt u nu kiezen voor een eenmalige installatie van dakgootfilters. Deze houden daarna minstens 10 jaar uw dakgoten bladervirj. Kijk voor meer informatie en foto’s op http://www.deproperegoot.nl. Ook kunt u filmpjes van het product in werking zien op youtube als u zoekt op DePropereGoot.

  Beantwoorden
 3. Ook zou u kunnen kiezen om het onderhoud van dakgoten preventief aan te pakken. Door het toepassen van onze dakgoot preventie is het onderhoud aan uw goten niet meer aan de orde.

  Neem gerust een kijkje op onze Facebook site DAKGOOT PREVENTIE.

  Beantwoorden
 4. Er is bij mij een dakgoot uit een stuk geplaatst. De gaten in de dakgoot komen niet overeen met de gaten van de afvoer in de grond. Kunnen er probleemloos delen van de goot worden vervangen om dit op te lossen? Ook blijkt dat er aan de uiteinden veel water in de goot blijft staan. moet de goot nu opnieuw worden bevestigd?

  Beantwoorden
 5. Bedankt voor deze goede tips. Naast dat ik mijn dakpannen binnenkort moet reinigen, is mijn dakgoot ook toe aan een schoonmaak. Door het slechte weer loopt de regenpijp niet goed meer door. Ik ga met mijn tuinschep en tuinslang aan de slag!

  Beantwoorden
 6. Bedankt voor de schoonmaaktips om mijn dakgoot te kunnen reinigen. Mijn dakgoot bevindt zich aardig hoog, dus weet niet of ik hier wel bij kan komen met een ladder. Ik denk dat ik in dit geval beter een professional kan inhuren. Deze kan dan ook meteen mijn regenpijp ontstoppen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This