Voedingsmiddelen als schoonmaakmiddel

De voorraadkast is altijd een redder in nood op die drukke dagen dat er even snel een maaltijd in elkaar geflanst moet worden. Maar ook als er opgeruimd moet worden, zult u verbaasd staan over de veelzijdigheid van sommige voedingsmiddelen. Het blijkt namelijk, dat sommige huis-tuin-en-keuken ingrediënten een verrassend goede dubbelfunctie hebben; ze maken niet alleen smaak, maar ook nog eens bijzonder goed schoon! Hieronder een vijftal dergelijke ‘tips van oma’, waar u niet alleen goed mee kunt koken, maar ook nog eens flink wat chemicaliën mee uit het milieu kunt houden.

1. Hete saus reinigt koper

Die tabascofles of sambalpot waar u al tijden mee doet, kan prima dienst doen om koper wat extra glans te geven. Wrijf de hete saus langzaam over het doffe koper en spoel het af met water. Gebruik vervolgens een zachte doek om de poel af te polijsten.

2. Olijfolie laat oud hout leven

Gebruik een dun laagje olijfolie om oud uitgedroogd hout weer nieuw leven te schenken. Let er wel op dat het hout oorspronkelijk ook met olie behandeld was, omdat het anders misschien een onnatuurlijke glans krijgt. Wrijf het langzaam in en het hout zal als nieuw zijn.

3. Witte wijn reinigt rode wijn

Rode wijn is één van de moeilijkste vlekken om te verwijderen. De eerste stap die u kunt nemen, is de vlek besproeien met witte wijn. Vervolgens afdeppen met een droge doek en u bent al een heel eind.

4. Azijn reinigt kwasten

Kook een kopje witte azijn en zet de uitgeharde borstels een nachtje in het kopje. De verf zal losraken en de borstels zijn weer zacht als nieuw.

5. Maïsmeel zuigt vet op

Een grote vetvlek is moeilijk te verwijderen, maar maïsmeel zuigt het vet maar al te graag op. Bedek de vlek met maïsmail, laat het een paar uur staan en veeg het geheel op.

Kent u meer voedingsmiddelen met schoonmaakfunctie? Laat het weten in een reactie!

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

2 gedachten over “Voedingsmiddelen als schoonmaakmiddel”

 1. Azijn: helpt tegen kalkafzetting in wc’s en op kranen.

  Wc: Azijn er in laten lopen, uurtje laten staan en ook de hardnekkige kalkafzetting onderin komt makkelijk los.

  Ontkalken van Koffiezetapparaten: azijn er door laten lopen, 2 keer na laten lopen met water voor je koffie zet.

  Azijn bij de witte was: zorgt voor wittere was(was word grijs door kalkafzetting in het wasgoed)Tevens ontkalkt het de wasmachine.

  Kranen: in azijn gedrenkte doek om de kraan wikkelen en tijdje later afnemen met natte doek.

  Afwasmiddel en een schepje zuiker op je hand: werkt prima als garagezeep, om hele vette en/of smerige handen schoon te krijgen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This