Gipsplaat op maat snijden

Gipsplaat op maat snijden is niet heel lastig, maar om te voorkomen dat het misgaat, is het wel belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen.

Om te beginnen heeft een gipsplaat twee kanten. Een kant met karton (de plafond-, of muurkant) en een afgeschuinde kant. Dankzij de afgeschuinde kanten sluiten de verschillende platen goed op elkaar aan en kunnen ze met voegenvuller of gipspleister goed afgewerkt worden.

Snijd gipsplaten in aan de zichtzijde; dit zorgt ervoor dat eventuele ruwe randjes aan de onzichtbare onderzijde blijven.

Hieronder beschrijven we de volgende vier methodes voor het snijden van de gipsplaat:

 1. Gipsplaat snijden in een rechte lijn
 2. Gipsplaat snijden in een schuine lijn
 3. Rand van gipsplaat bijsnijden, en:
 4. Een uitsparing uit de gipslaat snijden.

Benodigdheden

Gipsplaat snijden in een rechte lijn

 1. Bepaal de maat
 2. Zet met potlood en rolmaat stippen op de juiste afstand
 3. Verbind de stippen tot een rechte lijn
 4. Snijd met het mes een ondiepe gleuf op de rechte lijn
 5. Draai de gipsplaat om en zet druk naast de plek waar gesneden is
 6. Snijd aan de kartonkant in de vouw

Nadat de maat is bepaald, zet je een rechte lijn op de kant van de gipsplaat die in het zicht komt. Een rechte lijn is te maken door eerst met de rolmaat en een potlood op meerdere plaatsen op de afgemeten afstand stippen te zetten. De stippen kunnen met een potlood en bijvoorbeeld een waterpas of een stevige rechte lat aan elkaar worden verbonden tot een rechte lijn. Nu kan de lijn met een uitschuifmes gesneden worden.

Let op aan welke kant van de waterpas of lat je de gipsplaat insnijdt. Houd bij voorkeur het mes aan de weg te snijden kant. Wanneer je uitschiet met het mes, beschadig je niet het te behouden stuk.

Nadat de gipsplaat is ingesneden kan deze omgedraaid worden. Er kan nu zachtjes druk gezet worden aan de achterkant van de plek waar gesneden is. De gipsplaat klapt nu dubbel. Nu kan er aan de achterkant (dus de kartonkant) gesneden worden in de vouw.

Producttip

STANLEY FatMax Afbreekmes 18 mm

Dit roestvrijstalen afbreekmes van het bekende merk STANLEY bevat 4 reserve messen en een bladreiniger. Hierdoor kan je lange tijd profijt hebben van dit mes.

Koop bij bol.com

Gipsplaat snijden in een schuine lijn

 1. Bepaal de juiste maten
 2. Zet stippen op de gipsplaat met rolmaat en potlood
 3. Verbind de lijnen tot een rechte lijn
 4. Snijd met het mes een ondiepe gleuf op de lijn
 5. Draai de gipsplaat om
 6. Til de hoek, diagonaal op de schuine streep van de gipsplaat rustig richting de ingesneden lijn
 7. Snijd de gipsplaat aan de kartonkant in de vouw los

Het snijden van de schuine lijn gaat grotendeels op dezelfde wijze als het snijden van een rechte lijn. Het is belangrijk om na te gaan hoe hoog de gipsplaat is aan de laagste zijde van de hoek en hoe hoog de gipsplaat is aan hoogste zijde van de hoek. Ook de lengte van de hoek moet goed gemeten worden. Wanneer dit op de gipsplaat is nagemeten en ingesneden moet er niet, zoals bij de gewone rechte lijn, druk gezet worden op de achterkant. Leg de plaat op de kop (dus gesneden kant onder). Til de hoek van de gipsplaat,diagonaal op de schuine streep, rustig op. Snijd aan de kartonkant de vouw los met het mes.

Bij het snijden van een schuine wand is het verstandig om er extra bewust van te zijn welke richting de lijn gezet wordt. De schuine lijn in spiegelbeeld snijden zou natuurlijk zonde zijn.

Rand van gipsplaat bijsnijden

 1. Bepaal hoeveel centimeter van de gipsplaat verwijderd moet worden
 2. Zet stippen op de gipsplaat met rolmaat en potlood
 3. Verbind de lijnen tot een rechte lijn
 4. Snijd met het mes een ondiepe gleuf op de lijn
 5. Snijd voorzichtig dieper in de ondiepe gleuf tot je door het gipsplaat heen bent
 6. Breek voorzichtig kleine stukjes af nadat de gleuf verder is ingesneden
 7. Schraap met het met voorzichtig langs de lijn (punt van het mes van jou af)

Wanneer een heel klein stukje afgesneden moet worden, dan kan dit na het insnijden niet om worden gebogen. Het is namelijk mogelijk dat er op deze manier teveel gips afbreekt. Het is daarom beter om het te verwijderen deel met een uitschuifmes voorzichtig van de gipsplaat af te snijden / schrapen. Voor het schrapen helpt het wanneer het mesje langer wordt gemaakt. Zorg er wel voor dat je van jezelf afsnijdt of afschraapt.

Uitsparing uit de gipsplaat snijden

Een uitsparing uit de gipsplaat snijden is nodig wanneer de gipsplaat anders bijvoorbeeld voor een stopcontact of kozijn uit zou komen. In deze gevallen is het dus niet nodig om over de hele lengte een rand weg te snijden. Er zijn grofweg twee soorten uitsparingen, 1) er kan sprake zijn van het uitsnijden van een vorm aan een zijkant van de gipsplaat, 2) binnenin de gipsplaat dient een vorm uitgesneden te worden. Voor beide opties volgt hieronder een kort stappenplan:

Uitsparing aan de zijkant van de gipsplaat

 1. Bepaal hoeveel centimeter uit de gipsplaat gesneden moet worden
 2. Bepaal de exacte locatie van de uitsparing op de gipsplaat
 3. Teken de uitsparing op de gipsplaat
 4. Zaag korte stukken aan de rand met een handzaag
 5. Gebruik het uitschuifmes voor langere stukken
 6. Vouw de lange stukken pas dubbel, nadat korte hoekjes zijn ingezaagd
 7. Snijd de uitsparing los op de gevouwen randen

Meet nauwkeurig op welke hoogte er een deel uit de gipsplaat gesneden moet worden en op welke plaats dit moet gebeuren. Dit teken je, met behulp van potlood, rolmaat en waterpas op de gipsplaat. Korte hoeken, die vanuit de zijkant direct de bereiken zijn kunnen met een handzaag ingezaagd worden. de overige hoeken en vormen kunnen het beste met het uitschuifmes ingesneden worden. Afhankelijk van de grootte en de locatie van het te verwijderen stuk kan dit eruit gevouwen worden (draai de gipsplaat om en zet druk op het te verwijderen deel), of uitgesneden / geraspt worden. Vormen met lange rechte stukken en een te verwijderen deel van meerdere centimeters breed kunnen eruit gevouwen worden. Vormen met veel hoeken kunnen beter uitgesneden worden.

Zagen of snijden? In principe gebruik je bij het op maat brengen van een gipsplaat enkel de handzaag wanneer het om korte lijnen gaat.

Uitsparing binnenin de gipsplaat

 1. Bepaal hoeveel centimeter uit de gipsplaat verwijderd moet worden
 2. Bepaal de exacte locatie van de uitsparing op de gipsplaat
 3. Boor met een boormachine met een gatenzaag een gat op de juiste locatie
 4. Snijd of schraap het resterende deel weg met uitschuifmes

Meet op de muur op welke hoogte de uitsparing moet komen en hoe groot het te verwijderen stuk is. Dit teken je op de voorkant van de gipsplaat. Aangezien alle zijkanten intact moeten blijven gebruik je een gatenzaag om een gat te boren. De gatenzaag monteer als een boor op de boormachine en deze plaats je op of binnen de lijnen van de uitsparing. Nadat het gat in de gipsplaat is aangebracht, kan het resterende deel uitgesneden of weggeschraapt worden met het uitschuifmes.

Producttip

ProFit Gatzaag 76 mm Multi Purpose

Deze veel verkochte gatzaag maakt een gat geschikt voor een wandcontactdoos. Naast gipsplaat is deze gatzaag geschikt voor steen, hout en kunststof.

Koop bij bol.com

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This