De handzaag

De handzaag is de welbekende en veel gebruikte standaardzaag. Deze heeft een (meestal) plastic grip en een lang zaagblad in het verlengde. De handzaag is bedoeld voor het zagen van hout loodrecht op de richting van de houtvezel. De zaagtanden werken als een soort minuscule mesjes die tijdens een zaagbeweging één voor één de houtvezels wegsnijden. De daadwerkelijke zaagbeweging is voorwaarts gericht. Na de zaagbeweging volgt een achterwaartse schraapbeweging, waarbij het kapot gezaagde hout uit de geul geschraapt wordt. De tanden zijn vaak ‘gezet’, wat wil zeggen de ze om-en-om links- en rechtsom gebogen zijn. De bredere zaagsnede die hiervan het resultaat is, zorgt ervoor dat de zaag minder snel vastloopt in het hout.

De handzaag gebruiken

Hieronder een aantal gebruikstips voor de handzaag:

  • Houd de zaag goed vast. Om zoveel mogelijk kracht te kunnen zetten met zo min mogelijk inspanning, is het een goed idee hout ongeveer op kniehoogte te zagen. Zet de zaag 45 graden op het materiaal, met zowel uw pols, elleboog als schouder recht achter het zaagblad. Wilt u fijner zagen, maak de hoek tussen zaagblad en hout dan kleiner. Voor grover zagen vergroot u de hoek.
  • Gebruik een ‘pistoolgrip’. Voor optimale controle over de zaag, gebruikt u uw duim, pink, ringvinger en middelvinger om het handvat vast te houden. Leg de wijsvinger langs het handvat in het verlengde van het zaagblad.
  • Oefen weinig druk uit. Een klassieke fout. Duwt u te hard op de zaag, dan wordt u eerder moe, gaat u scheefzagen en loopt de zaag eerder vast. Laat de zaagtanden het werk doen, door weinig kracht te zetten tijdens de zaagbeweging.
  • Varieer de zaagbeweging. Begin een zaagvlak met een serie korte trekbewegingen om een groef te maken. Gebruik vervolgens en aantal korte duwbewegingen. Zodra de zaag een centimeter in het hout verzonken zit, gaat u geleidelijk aan het gehele zaagblad gebruiken. Zodra u tegen het einde aankomt, maakt u de zaagbewegingen weer korter voor een nette finish.
  • Gebruik de spiegel-truc. Om perfect loodrecht te zagen, zorgt u ervoor dat spiegeling van het materiaal in het zaagblad precies in het verlengde van het materiaal zelf loopt. Dit werkt uiteraard niet met een verroest zaagblad.
  • Zaag bot? Om te controleren of uw zaag bot is, houdt u de zaagtanden vlakbij een helder licht. Een scherpe tand weerkaatst geen licht.

Dit artikel maakt deel uit van de gids zagen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

5 gedachten over “De handzaag”

Plaats een reactie

Share This