De ijzerzaag

De ijzerzaag is een bekende en veel benutte kracht in het arsenaal van de doe-het-zelver. Een ijzerzaag is een spanzaag met een smal zaagblad met een groot aantal fijne tandjes. Zoals de naam al zegt, is de ijzerzaag bij uitstek geschikt om metalen door te zagen. De tanden van de ijzerzaag happen bij een voorwaartse beweging een klein krulletje van het het te zagen materiaal af, wat bij de terugwaartse beweging weer wordt losgelaten. De meeste ijzerzagen hebben een pistoolgrip (handvat), al zijn er ook ijzerzagen (de zogenaamde juniorzaag)met een simpele grip die in het verlengde van het zaagblad ligt. Over het algemeen geldt, dat hoe dikker het te zagen materiaal, hoe grover het zaagblad dient te zijn. Het soort materiaal dat u met de zaag kunt zagen, is verder afhankelijk van de manier waarop de zaagtanden gezet zijn (de zogenaamde ‘vertanding’):

 • Normale: een normaal gezet zaagblad (de ‘driehoeksvertanding’) werkt optimaal op zachtere metalen waarin geen ijzer verwerkt zit. De zaagtanden liggen vlak tegen elkaar aan en zijn om en om links- en rechtsom gebogen.
 • Raker: ideaal voor het zagen van dikkere metalen. De zaagtanden zijn in sets van drie gezet.
 • Golvend: de keus voor een hard, dun metaal. De tanden zijn in een golvend patroon van links naar rechts gezet voor een vloeiende, fijne snede.

Het frame van een ijzerzaag kan zowel vast als verstelbaar zijn. Een verstelbare zaag kunt u dusdanig aanpassen, dat u langere of korte zaagbladen in het frame kunt plaatsen. Een zaagblad heeft een gat aan beide einden, waarin de uitsteeksels van het frame geplaatst worden. Een verstelbare ijzerzaag is iets duurder, maar de veelzijdigheid is zijn meerprijs waard.

De ijzerzaag gebruiken

De ijzerzaag wordt vaak misbruikt. Een misvormd of gebroken zaagblad is dan ook absoluut geen zeldzaamheid. Om dit te voorkomen, volgt u de volgende regels:

 • Zaag langzaam: één van de meest gemaakte fouten. Het is bij een ijzerzaag van belang dat u langzaam zaagt. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de tanden verbuigen of dat het zaagblad breekt. De hitte die vrijkomt bij het te snel zagen, draagt alleen maar bij aan verdere vervorming van het zaagblad. Zaag harde metalen op een lager tempo dan zachte materialen.
 • Zet het te zagen metaal vast: met name in geval van een pijp, is het van belang dat u het te zagen materiaal vastzet.
 • Voorkom oververhitting: bij wrijving van metaal op metaal komt veel hitte vrij. Om te voorkomen dat het zaagblad oververhit raakt, kunt u een paar druppels olie in de zaagsnede plaatsen.
 • Gebruik het hele zaagblad: maak lange halen, door het hele zaagblad te gebruiken, zaagt u efficiënter.

Dit artikel maakt deel uit van de gids zagen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

7 gedachten over “De ijzerzaag”

 1. de sleutel van een fietsslot is kwijt. Ik probeer het slot door te zagen maar dat gaat niet of zeer zeer weinig. Welke zaag moet ik in mijn zaagbeugel zetten ?
  P>S> ik ben 75 en geen fietsendief.

 2. ik zou eerder een dremel, cirkelzaag of eventueel decoupeerzaag gebruiken. Met een handzaag kun je het beste een rakerblad gebruiken. Ook zijn er bij de betere ijzerhandels speciaal staalzaagjes te vinden. Vergeet niet dat dit zeer hard staal is en dus lastig door te zagen

 3. Ik moet ook lennart gelijk geven, zelf zou ik gebruik maken van een decoupeerzaag. Natuurlijk moet je ook zelf weten met welk materiaal je het liefste werkt!

Plaats een reactie

Share This