De Beste Pelletkachel voor Thuis – Reviews, Tips en Advies (2019)

Een pelletkachel is een sfeervolle, duurzame en veilige manier om uw huis in de winter aardgasvrij warm te houden. In dit artikel bekijken we verschillende modellen en helpen we u in het selecteren van een ideale pelletkachel voor u thuis.

Pelletkachel vergelijking

We bekijken alleen huishoud modellen waarmee u in aanmerking komt voor subsidie. Ook laten we CV pelletkachels buiten beschouwing.

AfbeeldingProductSpecificatiesPrijs / bestel
Artel Julia– Vermogen: 2.6-8kW
– Rendement: 92.6%
Pellettank: 13kg
WiFi: ja
Artel Julia Next – Vermogen: 2.2-8kW
– Rendement: 91%
Pellettank: 15kg
WiFi: ja
Norrlands Power PS-50– Vermogen: 5-10.9kW
– Pellettank: 16kg
Rendement: 90%
Mondena D12– Leverbaar in 3 uitvoeringen, waarvan 1 inbouw
Mondena D10
Mondena Italia
Edilkamin Kelly
Mondena Maiolica

Een pelletkachel kopen – Waar u op moet letten

Alvorens u een pelletkachel aanschaft, is het aan te raden dat uw huis goed geïsoleerd is. Met name de muren, het dak en de kozijnen zijn van groot belang. Doet u dit niet, dan gaat veel warmte onnodig verloren en zal de kachel harder moeten werken. Niet alleen veroorzaakt dit meer lawaai, het verspilt tevens zowel geld als brandstof.

Lees de artikelen in onze sectie over isolatie om meer te leren over het isoleren van uw woning. Overweeg ook een plafondventilator in zuigstand.

Soorten pelletkachels

Er zijn vier hoofdsoorten pelletkachels, die een ander gebruiksscenario hebben:

 • Gewone pelletkachel: geschikt om één ruimte te verwarmen. Dit is de eenvoudigste pelletkachel, aangezien alleen een enkele afvoerbuis nodig is.
 • Pelletkachel met kanalisatie: geschikt voor het verwarmen van meerdere aangrenzende ruimtes the verwarmen. Kanalisatie vereist een buizenstelsel en kan ingewikkeld zijn in bestaande huizen. Dit artikel van elite fire legt kanalisatie uit in veel detail.
 • CV pelletkachel: de CV pelletkachel, ook wel moederhaard genoemd, is aangesloten op uw centrale verwarming om ook andere ruimtes te verwarmen. Een CV pelletkachel verwarmt, maar levert geen warm water.
 • CV pelletketel: de CV pelletketel vervangt of vult de CV ketel aan. Omdat een pelletketel tevens voor warm water zorgt, wordt deze niet in de woonruimte geplaatst. Een pelletketel is duur, maar is wel een volledige oplossing voor aardgasvrij wonen.

Welke soort u kiest, is volledig afhankelijk van zowel uw vereisten als de mogelijkheden. Niet iedere woning heeft bijvoorbeeld ruimte voor het buizensysteem van een pelletkachel met kanalisering. Een CV pelletketel maakt u onafhankelijk van het gasnet, maar is wel weer een dure aanschaf.

Het juiste vermogen kiezen

Bij de aanschaf van een pelletkachel dient u op twee vermogenswaardes te letten: het minimumvermogen en het maximumvermogen.

Het minimumvermogen is de hoeveelheid warmte die door de kachel wordt afgegeven in de laagste stand. Een palletkachel zal over het algemeen bij het bereiken van de gewenste temperatuur op de laagste stand (eco module; stand 1) blijven branden.

Het is van groot belang dat het minimumvermogen niet te hoog is, omdat u het anders te warm krijgt. Om dit te voorkomen, kunnen sommige kachels zichzelf uitschakelen bij het bereiken van een bepaalde temperatuur. Dit heeft wel invloed op de levensduur van de kachel.

Het maximumvermogen is de hoeveelheid warmte die de kachel afgeeft in de hoogste stand. Het vermogen dat u nodig heeft hang af van twee zaken: de mate van isolatie van uw huis en de totale inhoud van de ruimte die u wilt verwarmen.

Bij een slecht geïsoleerde ruimte moet u uitgaan van ongeveer 80W/m3. Is de ruimte goed geïsoleerd (muurisolatie, vloerisolatie en dubbele beglazing), dan kunt u dit ongeveer halveren naar 45W/m3.

Accessoires en benodigdheden

De voordelen en nadelen van een pelletkachel

In de eerste

VoordelenNadelen
✅ Eenvoudig in gebruik
✅ Zeer hoog rendement (90%+)
✅ CO2-neutraal (hernieuwbare grondstof)
✅ Onafhankelijk van nutsbedrijven
✅ Verwarmt goedkoper dan CV
✅ Werkt in minder geïsoleerde woningen
❌ Onderhoudsintensief
❌ Droge opslag vereist
❌ Uitstoot van fijnstof
❌ Bijvullen pelletreservoir

Subsidie krijgen voor een pelletkachel

Tot 2020 is het mogelijk om via het ISDE-initiatief van de rijksoverheid subsidie te ontvangen voor uw pelletkachel. Deze subsidie kan fors zijn (minimumbedrag €500) en maakt het momenteel zeer aantrekkelijk om een pelletkachel aan te schaffen.

Wilt u subsidie ontvangen, dan moet de kachel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De kachel moet op houtpellets gestookt worden
 • De kachel moet een gesloten voorkant hebben
 • De kachel moet een vermogen van tussen de 5 en 500kW hebben
 • De kachel moet op de ISDE apparatenlijst staan
 • De kachel moet aan diverse technische eisen voldoen
 • De kachel moet door een deskundige installateur worden geïnstalleerd

Zie de website van de rijksoverheid voor een volledige en meer gedetailleerde lijst van alle voorwaarden. Ook vind u hier de meest actuele ISDE appatenlijst en meer informatie over .

De juiste pellets kopen

Heeft u een pelletkachel in huis, dan is het van groot belang dat u de juiste pellets aanschaft. Koopt u de verkeerde pellets, dan kunt u te maken krijgen met roetaanslag, asophopingen of zelfs teer in uw kachel. Niet alleen is dit slecht voor kachel die hierdoor kan vastlopen, het is ook aanzienlijk slechter voor het milieu i.v.m fijnstof.

Producttip

Fire-Up FSC Houtpellets

De Fire-Up FSC houtpellets zijn duurzaam verkregen en ENPlus A1 gekeurd. Ze branden dus schoon en langdurig. 10kg zak.

Koop bij bol.com

De drie waardes

Bij het aanschaffen van warmtepellets, is het een goed idee op de volgende drie waardes te letten:

 • Warmtewaarde: ook wel calorische waarde genoemd. Dit is de belangrijkste waarde, die bepaalt hoeveel kWh (of MJ) aan warmte een kilo pellets afgeeft onder ideale omstandigheden. Hoe hoger hoe beter!
 • Vochtwaarde: het vochtgehalte bepaalt mede de warmtewaarde, maar heeft ook invloed op rookontwikkeling. Hoe lager de vochtwaarde hoe beter!
 • Aswaarde: de aswaarde is een maastaf die aangeeft hoeveel as er achterblijft na verbranding. Aangezien as voor verontreiniging zorgt,

Witte of bruine pellets?

Houtpellets komen voor in twee hoofdsoorten: witte en bruine pellets, en verschillende varianten daar tussen.

 • Witte pellets hebben een hoog gehalte zachthout (dennen- of essenhout). Witte pellets branden snel en schoon, maar hebben een iets lagere warmtewaarde dan bruine pellets. Teveel zachthout zorgt voor harsvorming, wat onderhoud vergt. Witte pellets zijn iets duurder en zijn aan te raden als u een kleinere ruimte verwarmt en een sfeervollere vlam wilt.
 • Bruine pellets hebben een hoger gehalte hardhout. Deze pellets hebben een hogere warmtewaarde en branden dus ook langer en heter. De verbranding is minder schoon en u kunt daardoor rekenen op meer roetvorning en restafval. Bruine pellets zijn geschikt voor grotere ruimtes of als het écht koud is.

Voor de meeste gebruikers zijn puur witte of bruine pellets ongeschikt; de beste resultaten worden behaald met een goed kwaliteit gemengde pellet van bijvoorbeeld naaldhoud en eikenhout. Het advies? Koop kleine hoeveelheden van verschillende soorten en test ze uit, alvorens een grote order binnen te halen.

Het ENplus Keurmerk

Wij raden aan altijd pellets te kopen met het Europese ENplus keurmerk. Dit keurmerk wordt actief beschermd en er is een zwarte lijst met fabrikanten die de boel bedonderen met een vervalst certificaat of verontreinigde pellets.

Een snelle manier om uw pellets te testen op kwaliteit, is een paar pellets in een kom water te gooien. Goede pellets zinken en vallen niet uit elkaar.

Het ENplus certificaat is in drie niveaus beschikbaar: A1, A2 en B. Voor de beste kwaliteitsgarantie kiest u pellets met een ENplus A1-certificaat. Dit keurmerk garandeert minimale asvorming (<0.7%), maximale houdbaarheid en minimale verontreiniging (zwavel, chloor, skitstof).

Verschillende grondstoffen

Behalve de standaard geperste houtpellets, wordt er momenteel ook hard gewerkt aan nog ecologischere alternatieven. Hierbij wordt biologisch afval gedroogd en geperst. De meest veelbelovende materialen waar momenteel aan gewerkt wordt zijn koffiedik en olijfpitten.

Mocht u interesse hebben in dergelijke alternatieven, dan is het wel van groot belang om na te gaan of uw pelletkachel met dergelijke brandstoffen overweg kan. Koffiedikpellets bijvoorbeeld zijn zeer energiedicht, en het is daarom van belang dat de pellettoevoer en luchtaanvoer van uw kachel daarop wordt aangepast.

Controleer altijd of een bepaalde pelletsoort geschikt is voor uw pelletkachel. Gebruikt u de verkeerde grondstof, dan riskeert u schade of zelfs brand!

Installatie van een pelletkachel

In verband met brandgevaar bij incorrect uitgevoerde installatie, raden wij altijd aan een pelletkachel door een professional te laten installeren. Dit is ook één van de voorwaarden voor de subsidie.

Op Werkspot kunt u snel en geheel vrijblijvend op zoek gaan naar een vakman voor de installatie van uw pelletkachel. Dit is meestal ook een stuk goedkoper!

Onderhoud en reiniging

Veelgestelde vragen

Is een pelletkachel wel echt duurzaam?

U zult zich wellicht in alle eerlijk afvragen of een pelletkachel echt duurzaam is. U verbrandt immers hout; gaat hierbij geen bos verloren? En hoe zit het met de CO2?

Het antwoord op beide vragen is eenvoudig: zolang u de juiste pellets gebruikt, wordt de brandstof verkregen uit duurzaam voor de kap geplante bossen. Deze bossen worden na kap herplant. De CO2 die bij verbranding vrijkomt, wordt door de verse aanplant weer opgenomen.

De enige verontreiniging die u veroorzaakt, is fijnstof. Door de juiste pellets en een gekeurde kachel te gebruiken, houdt u dit tot een minimum.

Wat zijn de beste instellingen voor mijn pelletkachel?

Hoe vaak moet ik mijn pelletkachel reinigen?

Hoe installeer ik een pelletkachel?
Installatie van een pelletkachel is maatwerk en kan ivm eventuele brandveiligheid beter overgelaten worden aan een professional.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This