Glasvezelbehang

Glasvezelbehang (ook: glasweefselbehang) is een behangsoort die in plaats van papier wordt gemaakt van fijne glasvezels. Deze vezels worden op een speciale manier verweven en geperst tot een zeer fijn en zeer sterk gaas ontstaat.

In het gaas zijn lokaal verdikkingen aan te brengen, zodat een mooie structuur zichtbaar wordt. Er zijn verschillende structuren mogelijk, zoals een visgraat, een zigzag, een ruit of een weefstructuur. Het behang wordt vanwege de bestanddelen slechts in één kleur geleverd; neutraal wit.

Producttip

Glasvezelbehang

Bol.com heeft een verrassend uitgebreid aanbod van diverse merken en patronen glasvezelbehang. Het is goedgoop, wordt gratis verzonden en u heeft het meestal de volgende dag in huis!

Koop bij bol.com

Waarom glasvezel?

Glasvezelbehang is deels decoratief, deels functioneel. Het kan opgebracht om een gebarste en beschadigde muur te versterken. Slecht en/of oud pleister- en stucwerk worden door het fijne raamwerk van sterk glasvezel keurig tegen de muur gehouden, zonder een kans te krijgen verder af te brokkelen. Verdere voordelen van glasvezelbehang zijn:

 • Brandvertragend: glasvezel brandt niet of nauwelijks. Zeker gecombineerd met een ondergrond van gipsplaat heeft u een uitstekende brandveiligheid.
 • Overschilderbaar: glasvezelbehang is uitstekend overschilderbaar, zonder dat de structuur verloren gaat.
 • Stootvast: de kracht van glasvezelbehang voorkomt dat het stuc- of pleisterwerk bij aanstoten loslaat.
 • Geluidsdempend: er zijn geluidsdempende varianten op de markt. Deze zijn meestal dikker.
 • Behangbaar: als u de glasvezel vooral heeft om de muur te beschermen, kun u er prima overheen behangen.

Glasvezelbehang aanbrengen

Omdat glasvezelbehang zeer moeilijk te verwijderen is als het eenmaal aangebracht is (er wordt meestal overheen geplamuurd), zult u zorgvuldig te werk moeten gaan. Met name de ondergrond is van groot belang; deze moet glad en egaal zijn.

Benodigdheden

Producttip

Glasvezel behangset

Handig! Deze vijfdelige set bestaat uit: een lijmroller, een behangspatel, een afbreekmes, een verfbak en een paar handschoenen.

Koop bij bol.com

Voorbereiding

Zoals gezegd heeft glasvezel een gladde en egale ondergrond nodig. Is dit niet het geval, dan kunt u zichtbare luchtbellen en andere oneffenheden onder het behang krijgen, die het aangezicht behoorlijk kunnen aantasten.

 • Verwijder bestaand behang: u kunt ervoor kiezen over bestaand behang heen te werken, maar doe dit alleen indien u er absoluut zeker van bent het belang glad en egaal is. Als u iets doet, doe het dan goed, dus verwijder bij voorkeur gewoon het bestaande behang. Zie ons artikel over behang verwijderen voor meer advies over het verwijderen van bestaand behang.
 • Egaliseer de ondergrond: dit kunt u bereiken door ofwel eerst te plamuren, of eerst te schuren. Heeft u een ondergrond met ingetrokken lijmresten, houd er dan rekening mee dat de zuiging van de muur plaatselijk kan variëren.
 • Voorbehandeling: een voorbehandeling met een verdunde witte latexverf of lijm kan waardevol zijn om de gehele muur een egale zuigwerking te geven. Schraap na het gladstrijken en opdrogen van de muur in ieder geval eventuele afvalresten weg met een plamuurmes.
 • Verwijder obstakels: verwijder de behuizingen van stopcontacten, stekkerdozen en alle andere zaken die later in de weg kunnen komen te zitten.

Glasvezelbehang bestaat uit dunne vezels die uw huid bij aanraking kunnen irriteren. Draag bij het behangen dus latex handschoenen!

Het behangen

Voor glasvezelbehang heeft u speciale lijm nodig. Deze lijm brengt u met een roller redelijk dik en evenredig aan op de muur. Het is aan te raden de roller op een verfstok te plaatsen, zodat u goed overzicht kunt houden over uw werk en snel te werk kunt gaan. Lijm niet te ver vooruit, maar smeer hooguit twee stroken per keer uit, omdat de lijm anders opgedroogd is voordat u aan behangen toekomt.

Producttip

Bison Wand & Klaar Glasweefsel

Een goed beoordeeld product van een bekend merk. Deze lijm is gebruiksklaar en hoeft u dus niet eerst aan te maken.

Koop bij bol.com

Begin bij de eerste strook altijd tegen een loodlijn aan. Laat de behangstrook van boven naar beneden langs de muur vallen en druk deze voorzichtig aan met een kunststof spaan. Duw aan het einde van de strook de lucht achter het behang via de zijkanten weg met een behangspatel.

De volgende stroken richt u van bovenaf netjes langs de eerdere stroken. U kunt met de stroken over de muur schuiven, zodat deze vrijwel naadloos op de vorige strook aansluiten. De stroken zijn meestal zo’n 1 meter breed, waardoor u relatief snel klaar bent met behangen en weinig last zult hebben van naden.

Afwerking

Tenzij u tevreden bent met de neutrale kleur, vereist glasvezelbehang meestal nog een stap om het geheel af te werken. De meest gebruikelijke wijze van afwerking is het overschilderen van het behang met latexverf. Dit gebeurt meestal in twee lagen, omdat de eerste laag latexverf niet altijd dekkend is. Wacht na behangen wel eerst zo’n 24 uur met overschilderen, zodat het behang goed kan drogen.

Gebruik een verfstok en verfroller om een mooi egaal resultaat te bewerkstelligen. Dek de vloer af met een afdekzeil, zet een raam open voor de ventilatie en werk in nette egale stroken van boven naar beneden. Om baanvorming the voorkomen, zorgt u ervoor dat de stroken elkaar telkens een klein beetje overlappen. Werk snel en gebruik voldoende verf.

Kleurkeuze

Een voordeel van latexverf is, dat het in vrijwel alle denkbare kleuren leverbaar is. Let er op dat kleuren op een groot oppervlak als een muur al snel erg intens lijken. Neem bij twijfel alleen voldoende verf voor een eerste behandeling; bent u niet tevreden, dan kan een tweede (en eventueel derde) laag altijd nog in een andere kleur.

Denk bij de kleurkeuze voor latexverf goed aan de belichting van de ruimte en het meubilair dat u er wilt plaatsen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

76 gedachten over “Glasvezelbehang”

 1. hoe kan ik de lucht plaatsen achteraf het beste oplossen voordat ik ga schilderen?

  deze zijn onstaan denk ik omdat daar geen lijm zat op al is opgedroogd voordt ik kon glad strijken.

  help moet snel verder ivm verhuisdatum 21-01-2010 is!!!

  Beantwoorden
 2. geachte heer/mevrouw,

  Ik wil onze nieuwe kamer afwerken met houten plaaten (in plaats van gips) kan ik deze afwerken met glasvezelbehang of krijg ik dan krimpscheuren?

  maurits

  Beantwoorden
 3. geachte heer/mevrouw,
  ik lees overal dat je eerst de oude behanglaag van de muur moet verwijderen, deze is in mijn geval ook al gelatexd. Alleen als ik dit ga doen gaat de hele stuclaag ook mee (het oude behang zit heel stevigen vast), daar wil ik mezelf eigenlijk voor behoeden. Mijn vraag is dus of ik de oude behanglaag heen kan behangen.

  m.v.g Eelco

  Beantwoorden
 4. Is het mogelijk om met hoogglans (of matglans) verf over glasvezelbehang te gaan? (Al dan niet op water- of terpentinebasis?)

  Mvrgr Charley

  Beantwoorden
 5. Is het mogelijk om een muur waar granol op zit te behangen met glasvezelbehang? De muur eerst glad maken neem ik aan. Een goede lijm laag aanbrengen, eventueel een voorstrijk. Ik las dat er ook dikkere soorten behang zijn. Ik neem aan dat je de structuur van het granol hier niet doorheen ziet. Kan iemand mij een goede tip geven.

  Beantwoorden
 6. We gaan binnenkorst verhuizen naar een nieuwbouw appartement. Ze noemen het behangklaar en de stukadoor heeft hier en daar een veeg gegeven om de grote gaten op te vullen. Ik wil glasweefselbehang aan brengen, maar hoor verschillende verhalen over de ondergrond. Er zitten over het geheel heel veel luchtbelletjes in de beton zo groot als tien cent. Moeten deze opgevuld worden of kan ik zonder probleem hierover gehangen? De meningen hierover zijn zeer verdeeld. Graag Uw advies.

  Met vr. gr. J. van Dis

  Beantwoorden
 7. Hallo, ik heb 2 weken geleden mijn gehele huis ‘gevliest’ en ‘gesaust’, het resultaat was prachtig. Nú komen er ineens te pas en te onpas (lucht)bubbels in. Ik heb hier echt geen enkele verklaring voor. kan iemand dit ajb verklaren?

  Mvg Fen

  Beantwoorden
 8. Ik wil glasvezelbehang over een gestucte muur aanbrengen. De muur is niet ruw gestuct: een beetje relief misschien 1 a 2 mm bobbelig. Kan ik dat zo doen? Moet er voorstrijk onder? Ik neem aan dat het zichtbaar blijft door het behang heen. Maar misschien is dat niet eens zo lelijk. Ik wil eigenlijk niet eerst de muur glad laten stuccen want dat kost mij weer een hoop geld en ik heb een kleine beurs.
  Wie heeft hier ervaring mee? Het valt mij op dat er veel mensen zijn met vragen, maar weinig die die vragen beantwoorden… Help 🙂

  Beantwoorden
 9. Graag wil ik weten of ik bij jullie een goede kwaliteit glasvezelbehang kan kopen en voor welke prijs.
  We twijfelen nog tussen zelf doen of laten doen.

  Vriendelijke groet, Diana Toonen

  Beantwoorden
 10. ik heb nog de onderlaag van behang op de muur zitten kan ik dan toch galsvezel behang verwerken of moet die er eerst af de onderlaag zit er straks en geheel tegenaan zitten geen losse stukken bij?

  Beantwoorden
 11. hallo.
  ik heb glasvezelbehang op de kinderkamer omdat het makkelijk was.
  nu is ze wat ouder en willen we eigenlijk gewoon behang erop kan dat gewoon over het glasvezelbehang???

  Beantwoorden
 12. Wil mijn dakplaten met glasvezel behang bekleden,zodat de naden weg blijven er zit nu structuurverf op,en naden zijn gekitmoet dit eerst glad en vlak gemaakt worden?,en bij het plafond [is beton] wil ik dat 50 cm door laten lopen,moet ik dan bij plafond de eind naad aanplamuren,voordat ik of structuur verf of stuc schuurwerk aanbreng?graag uw reactie.

  Beantwoorden
 13. mijn vraag

  WE HEBBEN IN ONS APPARTEMENT BETONNEN MUREN MET VEEL GAATJES ERIN
  NU IS NA HET BEHANGEN HET HELE BEHANG MET VOUWEN EN GEEN STRAK RESULTAAT
  WEET IEMAND WAT WE ER MEE MOETEN DOEN
  ZO IS HET EEN HELE GROTE AANFLUITING
  JAMMER VAN AL HET WERK

  IK HOOP DAT ER IEMAND IS DIE ER IETS OP WEET

  GROETJES JAN

  Beantwoorden
 14. Is het mogelijk over glasvezelbehang te stukadoren? En zo ja, waar moeten we dan op letten.
  Ik hoor graag een reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Suus

  Beantwoorden
 15. Bestaat er ook een materiaal dat op glasvezelbehang lijkt maar dan van kunststof of papier is gemaakt?
  En bestaat er glasvezelbehang dat zo sterk is dat je t meerdere malen kan vouwen en het niet op de vouw breekt?

  Met vriendelijke groet,
  Kristel

  Beantwoorden
 16. Hallo ik heb met glasvlies behangen op de meeste plekken is het heel mooi geworden maar in twee banen zit onderaan een grote luchtbel. Waarschijn lijk iets te weining lijm gebruikt of de lijm was net iets te droog waardoor het niet goed geplakt heeft. Weet iemand hoe ik dit netjes kan verhelpen. Als ik de lucht bellen kan verwijderen wil ik er met muurverf op gaan schilderen.

  Met vriendelijke groet,
  Diana

  Beantwoorden
 17. Ik heb bij mijn dochter de slaapkamer behangen met glasvezel en had daarna z,n keelpijn en benaud kan kan dat van het behang komen ik moet nog 2 kamers zou ik dan een mondkapje moeten dragen vast bedankt groetjes jannie

  Beantwoorden
 18. Wij hebben ons glasvezelbehang in ons trappenhuis geschilderd met witte latex. Dit is ongeveer een half jaar geleden. het ziet er nu al uit of het er jaren opzit. Ziet er dus niet meer uit. Met allerlei vegen en als we er per ongeluk met een ring langs gaan, geeft het enorme zwarte strepen. Wat adviseert u ons om te doen en vooral wat is het beste merk om te zorgen dat het er netjes uit blijft zien.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Beantwoorden
 19. Hallo,

  Graag wil ik wat wandjes met structuurverf behangen. Kan ik die muren egaliseren met glasvezelbehang en daar vervolgens ander behang overheen plakken?
  Of is de enige oplossing de muren de schuren (of nog erger opnieuw te stuccen)?

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 20. Hallo, ik zou graag wat advies willen over het volgende; Ik heb onze slaapkamer muren/schuine wanden geverfd met structuurverf over het behang heen. Dit is zo’n 8 jaar geleden. Sommige naden van het behang komen naar buiten maar alles zit verder goed vast. Achteraf spijt dat ik het toen zo gedaan heb…maar nu ziet het er niet meer zo mooi uit. Nu zou ik graag glasvezel behang willen plakken en daarna behandelen met muurverf zodat onze slaapkamer er weer netjes uitziet. Zou ik de laag structuurverf met de laag behang d.m.v. een behangstomer kunnen verwijderen?
  Want zelf met roodband aan de slag zie ik niet zitten om te egaliseren en stucadoors laten komen wordt aardig prijzig. Ik zie graag uw adviezen tegemoet! Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 21. Is glasvezelpapier vochtafstotend ?
  Ik zou graag een vochtige muur behangen … kan het aanbrengen van een onderliggende behang uit glasvezel deze vochtigheid tegenhouden ?

  Beantwoorden
 22. We hebben ons nieuwbouw woning helemaal met glasvezelbehang gedaan. (Onbewerkte glasvezelbehang) maar we zijn vergeten om de voorkant na te lijmen. We kwamen er achter toen we begonnen met schilderen we zagen allemaal vlekken. We hebben de behang zo 1 maand op de muur.
  Wat kunnen we nu nog doen ? Zo dat we geen vlekken krijg op de muur.
  De praxis zei dat we als nog kunnen lijmen (de voorkant) is dat mogelijk ?
  Krijgen we dan geen scheurtjes ?
  We zitten met de handen in onze haren hoe we dit kunnen oplossen !
  Hoe kunnen we dit oplossen ?

  Beantwoorden
 23. We hebben glasvezel behang volgens instructie aangebracht met een goede resultaat. Nu hebben we met latex verf 2 lagen aangebracht, het resultaat daarvan is wat minder. Wij hebben de 2e laag verf na 24 uur aangebracht. Resultaat is dat we zien ontzettend veel doffe plekken met heel veel kleine gaatjes. Hoe kunnen wij dit het beste oppakken?

  Beantwoorden
 24. Ik ga glasvliesbehangen en in de klus tip vn GAMMA staat iets over een behangvliesroller, maar wwaris deze te koop, en is het eigenlijk wel nodig.

  Beantwoorden
 25. Is er kwaliteits verschil in het glasvezelbehang,zijn er normen / fabrikanten of diktes die het verschil maken.
  Wat is het beste en waar moet je op letten?

  Beantwoorden
 26. Hallo, Heb geschilderd glasvezelbehang in sanitaire ruimte maar wil deze betegelen met glasmozaïekjes. Moet de muur hiervoor helemaal worden gestript van het papier of heb ik andere werk besparende mogelijkheden? Welke zijn de opties? Zeer bedankt voor de feedback.

  Beantwoorden
 27. Onze muren zijn voorzien van grof stucwerk. Kan ik hier glasvezelbehang overheen plakken zonder eerst te egaliseren.
  Het stucwerk heeft zandstructuur en is geschuurd.

  Beantwoorden
 28. Hallo,
  We hebben een appartementje gekocht met overal glasvezelbehang. We weten niet hoelang het al tegen de muren staat maar het schijnt overal nog goed vast te zitten.
  Welke voorbereidingen moeten we doen om het te overschilderen. Het zijn overal nogal felle kleuren. Dank u

  Beantwoorden
 29. Ik denk laat ik ook maar een paar tips op een rijtje zetten ook al zijn ze hier misschien al genoemd . Altijd makkelijk toch .

  -zuigende muren voorstrijken
  -poederende muren reinigen en fixeren
  -gaten en flinke scheuren uitvlakken met probastine
  -voorgeschilderd glasweefselbehang is makkelijker te verwerken en scheelt ook in afwerking
  -muren dienen glad te zijn
  -overschilderen kijk dan eerst op een onopvallende plek of het goed dekt . Beter is sowieso om tweemaal te sausen
  -bezuinig niet en koop kwalitatieve materialen
  -geld ook voor de verf uit een duurder segment heeft beter resultaat bijvb:superlatex
  -de donkere strepen door een ring of iets dergelijks worden schrijfeffecten genoemd je hebt speciale texen hiervoor caparol bijvoorbeeld.
  -Voor vegen en ander vuil heb je ook sausen welke goed te reinigen zijn . Een die erg goed reinigbaar is en zeer sterk maar ook zeer prijzig is thermoshield welke met keramische bolletjes er voor zorgt dat je muur zelfs met hogedruk te reinigen is zeer hoge dichtheid dus .Ook verdeelt deze de warmte beter in huis en houd t vast andersom isoleert het ook .

  Beantwoorden
 30. Ik heb een muurtje van circa 2m2 wat ik wil betegelen met deco tegels. Het muurtje is gemaakt van twee dikke MDFplaten op elkaar verlijmt met daarover glasvezelbehang en daar weer over latex verf.

  Kan ik het muurtje probleemloos betegelen en zo ja, moet ik dan nog voorstrijkmiddel gebruiken?

  Groet,

  Bart

  Beantwoorden
 31. Over glasweefsel kan je gewoon stuccen mits deze goed vastzit.

  Ik heb zelf wanden met glasweefselbehang eerst afgemest en daarna afgekorreld, spacken noem je dit.
  In nieuwbouw zijn altijd de plafonden gespackt

  Mocht u ook interesse hebben bel gerust
  06 48619190

  Beantwoorden
 32. Ons gehele appartement is behangen glasweefselbehang. Hier en daar zitten beschadigingen door katten. Is het mogelijk om erover heen te behangen met glasweefselbehang, of moet de oude laag er helemaal af. Ik lees hier dat dat nogal een intensieve klus is, die ikvan harte zou willZijnen overslaan
  Met vriendelijke groet
  Marleen

  Beantwoorden
 33. Hallo ik wil mijn muren ook verven maar de stenen bouwblokken tekenen nog af door het glasvezelbehang,hoe kan ik dit nu verhelpen om ee mooie strakke muur te krijgen.
  Met vriendelijke groet.

  Beantwoorden
 34. Hallo,

  Omdat er een vochtprobleem met de muren is ontstaan, komt er schimmel door het glasvezelbehang. Dit moet worden behandeld. Hoe kan ik dat het best doen? Hoe/waarmee krijg ik het behang los?

  vr. groet,
  Gerda

  Beantwoorden
 35. Mijn vraag is kan je glasvezel behang ook schilderen met een verf op terpentine basis zodat het een muur wordt die je makkelijk schoon kan maken en nat kan af vegen?

  Ik wil dat graag weten om dat ik wat katten heb en die nog al eens knoeien met eten.

  Ik kon het antwoord op de site niet vinden?

  Beantwoorden
 36. Beste heer, mevrouw,

  Ik heb een vraag. Ik wil een want gaan behangen met fotobehang. Kan dat over glasvezelbehang heen geplakt worden? Of is het aan te raden het eerst van de muur af te halen?

  Groet,

  Bas

  Beantwoorden
 37. Ik heb glasvezelbehang geplaatst en wil nu verven moet ik eerst een grondverf doen of mag ik direct de verf die ik wil verven het is voor in een keuken wat is hier het beste afwasbaar of niet en welke ?

  Beantwoorden
 38. beste …
  ik heb een vraagje over tegels in de keuken.
  kan je daar glasvezelbehang op plakken.
  en zo ja hoe kun je dat het beste doen.
  ik hoor het graag.

  groet ellen

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This