Grindvloer

Een grindvloer is een vloer die uit talloze kleine steentjes bestaat. Deze steentjes worden gewonnen in rivieren en vervolgens via een speciaal proces ingekleurd. Het is dankzij de losse opbouw zeer goed mogelijk allerlei mooie kleur-patronen aan te brengen in grindvloeren. Dankzij de ‘bobbelige’ structuur en de mogelijke kleuren wordt een grindvloer ook wel een stenen tapijt genoemd. De steentjes worden met epoxyhars en verharder aan elkaar geplakt en worden in de meeste gevallen met een gelijksoortige coating afgedekt. Wees niet bang voor scherpe steentjes; de grind-korreltjes zijn afgerond en zullen dus, in tegenstelling tot wat beweerd wordt, geen ruw of scherp oppervlak geven. Dankzij de epoxyhars is een grindvloer in tegenstelling tot bijvoorbeeld plavuizen of laminaat niet koud.

Leggen

Het leggen van een grindvloer is een specialistisch vak, dat u absoluut door een professional moet laten uitvoeren. Gebeurt het niet goed, dan is de kans groot op grote problemen, dus bezuinig niet en bel niet uw ‘handige kennis’. Het leggen van een grindvloer begint meestal met het ‘primeren’ van de ondergrond met een epoxy primer. In deze stap wordt er met een speciale coating voor gezorgd dat de vloer goed op de ondergrond rust, zodat er minder kans is op losliggende of -schietende steentjes. Vervolgens worden de verschillende bestanddelen (grind, hars) samengemengd en (eventueel volgens een patroon) met een spatel tot zo’n 8mm dik over de vloer uitgestreken. Na 24 uur uitharden is de vloer bewandelbaar. Eventueel kan er na het uitharden nog een coating over de vloer worden aangebracht. Een dergelijke coating maakt de vloer kouder en glanzend, maar maakt deze ook bestand tegen intensief gebruik.

Een grindvloer kan in veel ruimtes (woonkamer, slaapkamers, keuken, toilet) worden gelegd, maar badkamers worden afgeraden. Het risico op lekkage is vanwege de porositeit van de vloer namelijk groot. Er zijn wel vloeistofdichte afwerklagen, maar deze zijn niet alleen lelijk, maar ook relatief duur. Ook de trap wordt niet aangeraden, omdat hier in combinatie met het hout scheuren kunnen ontstaan.

Onderhoud

Een grindvloer vereist ander onderhoud dan een ‘normale’ vloer. Wekelijks stofzuigen zorgt ervoor dat het stof zich niet al te dik kan ophopen in de poriën. De meeste vlekken zijn eenvoudig op te ruimen, als u niet te lang wacht met handelen. Gebruik hiervoor een speciaal reinigingsmiddel van HG, dat u even laat inwerken alvorens op te deppen en na te spoelen met warm water. Hard vuil (modder bijvoorbeeld) kunt u met een stevige borstel losschrobben, waarna u het stofzuigt.

Omdat een grindvloer vanwege zijn open structuur flink wat vuil verzamelt, is er eens per jaar een grote schoonmaak nodig. Tijdens deze grondige reinigingsbeurt wordt de vloer helemaal geschrobd, doordrenkt met reinigingsmiddel en afgespoeld met warm water. Het water wordt vervolgens opgezogen met een waterzuiger. U kunt speciale machines huren om dit werk makkelijker te maken. Gebruik geen stoommachine; de hoge temperaturen kunnen uw vloer onherstelbaar beschadigen!

Voordelen

 • Geen stof: omdat de stof in de poriën trekt, is er minder opwaaiend stof. Dit maakt een grindvloer uitstekend geschikt voor mensen met longaandoeningen (astma) en en/of een stofmijt-allergie.
 • Naadloos: een grindvloer wordt volledig naadloos gelegd en is dus mooi effen.
 • Matte finish: een grindvloer geeft een mooie, matte afwerking. Door de variëren met de coating is een glossy afwerking ook mogelijk.
 • Warm: een grindvloer voelt van nature warm aan, mits u de poriën niet laat opvullen. Dit verschil in gevoelstemperatuur kan schelen in de stookkosten.
 • Verwarming: een grindvloer is uitstekend geschikt voor vloerverwarming. Dankzij de open structuur van de vloer, kan de warmte makkelijk en snel door de poriën dringen.
 • Patronen: een grindvloer kan in allerlei mooie patronen gegoten worden. Denk aan een bedrijfslogo of gewoon een mooi tapijt-achtig motief.
 • Ondergrond: een grindvloer kan in pricipe op iedere vormvaste ondergrond gelegd worden. Er kan ook over oude vloeren heen gestort worden, al moet u dan wel letten op de hoogte van de deuren.
 • Dweilen: een grindvloer hoeft niet vaak gedweild te worden; de vloer ziet er van nature brandschoon uit en hoeft alleen bij morsen behandeld te worden.

Nadelen

 • Isolatie: de open structuur is een zegen (zie vloerverwarming) en een vloek tegelijk. De open poriën van een grindvloer laten immers veel warmte ontsnappen. Adequate isolatie van de kruipruimte is dus een absolute vereiste.
 • Onderhoud: een grindvloer vereist de nodige onderhoud. Vuil kan zich ophopen in de poriën, waardoor de vloer er schoon uitziet, maar in werkelijkheid een broeinest is van bacteriën. Regelmatig stofzuigen of zelfs schrobben is dan ook aan te raden. Daarnaast doet u er goed aan eens per jaar de waterstofzuiger erover te halen.
 • Beschadiging: hoewel een grindvloer in principe hard is, is het in ruwe situaties mogelijk dat er één of meerdere steentjes uit de vloer schieten. Deze beschadiging is goed zichtbaar en de losliggende steentjes kunnen indirect door wrijving de epoxyhars beschadigen.
 • Verwijderen: het verwijderen van een oude grindvloer is zeer moeilijk. Dit kan problemen geven als u de vloer wilt vervangen of bijvoorbeeld het huis wilt verkopen.
 • Huisdieren: heeft u katten of honden? Let er dan extra op dat u ze vrij van vlooien houdt. Het is namelijk mogelijk dat de eieren van vlooien zich tussen de grindkorreltjes nestelen, wat bestrijding lastiger maakt. Sealen van de poriën kan hier een uitkomst zijn.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

63 gedachten over “Grindvloer”

 1. Mijn vraag is deze.
  Wij hebben een balkon van 3,5 bij 6 meter.
  Ongeveer 8 jaar geleden is hier een grindvloer opgemaakt. in eerste instantie naar alle tevredenheid. maar al vrij snel kwamen er roestplekjes op en lieten steentjes los. Het bedrijf is inmiddels faliet en wij zitten hier dus mee. weet u een oplossing voor?

  Vr gr fam Bennink

  Beantwoorden
 2. Betreffende kauwgom; misschien dat het helpt een ijsklontje er tegenaan te houden? Dan wordt de gom hard en kun je het er misschien tussenuit peuteren.

  Beantwoorden
 3. Hallo,

  We hebben ook een grindvloer, maar het valt wel tegen. Zou ik nooit meer doen. Ik laat een kopje vallen en heb gelijk een krater in de vloer. Zit ik om de week de vloer te schrobben, het is niet schoon te houden. We hebben wel een open stuctuur vanwege onze hond. Nu wil ik een houten vloer, maar hoe ga ik de grindvloer verwijderen??? Iets met hitte? Verfbrander? Laten doen?

  Beantwoorden
 4. hallo,

  we hebben een grindvloer,nu hebben we schoorsteenbrand gehad en hebben nu een paar brandvlekken en zwarte strepen op de vloer,het lijkt wel of de kleur van het grind is.kan dit nog gerepareerd worden?
  of moet de hele vloer er uit?

  Beantwoorden
 5. hallo
  wij hebben een grind vloer
  maar we willen de vloer er uit hebben We hebben 2 honden verschillende keren schoon gemaakt met een schrob machine Maar niet meer schoon te krijgen Ons werd verteld dat er na 10 jaar weer een laag lak overheen moet Daarom gaan de vlekken er niet meer uit Het ligd nu 11 jaar het moet er uit maar hoe Wie weet de goede op lossing Dan hoor ik het graag We willen nu plavuizen laten leggen Maar kan dit over het grind tapijt heen Dat scheelt ons veel werk
  gr grid

  Beantwoorden
 6. Ik heb een vraag ik heb bij de deur onder de inloopmat blauwe kringen .
  Lijkt wel de sealing .
  Gaat dat nog weg als ik het laat drogen , bedoel is geen goedkope vloer natuurlijk .

  Mvg cindy

  Beantwoorden
 7. Is het mogelijk om een houten vloer of laminaat over een grindvloer te leggen. Wil namelijk van die grindvloer af. Heeft u enkele tips voor mij

  Beantwoorden
 8. Wie kan me wel de vloer aanbevelen/
  Nu lees ik eigenlijk alleen maar bezwaren.
  Ik was enthousiast, want ik moet nog een keuze gaan maken voor een vloer, en ik dacht eigenlijk aan een grindvloer.
  Moet ik hiervoor nou kiezen of toch maar niet?

  Beantwoorden
 9. Wij hebben een grindvloer gehad maar NOOIT meer…. Inderdaad niet schoon te houden ook al zegt men van wel. We hadden bovendien veel scheuren erin en vanuit Poxy geen garantie oid… dat hoorde er volgens hen bij en lag buiten “schuld”.

  Wij hebben er laminaat overheen gelegd. Eerst goed reinigen met waterstofzuiger, ondervloer en laminaat erover. Naar volle tevredenheid.

  Beantwoorden
 10. Ik heb een houten ondervloer en deze wil ik in zijn geheel gaan vernieuwen om vervolgens een grindvloer te kunnen leggen. Wie weet welke ondervloer ik het beste op de balken kan leggen en waarop dan het beste de grindvloergelegd kan worden.

  Beantwoorden
 11. Ik heb een siergrindvloer in de keuken, er zit een tegellaag onder. Wie kan en wil tegen betaling mij helpen om deze siergrind eraf te halen. Door de tegellaag eronder zal het vast wel kunnen toch?
  Zo spoedig mogelijk. Ik ben de vloer helemaal zat.
  Vr. groet Annemiek

  Beantwoorden
 12. Ook ik heb een siergrindvloer met een tegelondergrond. gewoon laten zitten. er komt bij mij nog een 3e laag overheen. nl. gewoon vinyl. moet er dan ook nog een ondertapijt over de siergrind vloer.??? of kan dik vinyl zo over de siergrind vloer. Ook ik heb slechte ervaring met de siergrindvloer.

  Beantwoorden
 13. Laat u vooral goed adviseren! E.e.a. is afhankelijk van de ondergrond en hoe en door wie de vloer gebruikt wordt. Dichtzetten is tegenwoordig met de nieuwe producten heel mooi en niet meer zoals vroeger een plastic laag. Kwaliteit en vakmanschap staan bij ons voorop! Voor meer informatie bel gerust op 0593524621 (bij afwezig spreek uw naam en telefoonnummer in op de voicemail dan bellen we u zsm terug) of bezoek onze website http://www.tol-beilen.nl Showroom (bij voorkeur) geopend op afspraak. Graag tot ziens!

  Beantwoorden
 14. Al 10 jaar in het bezit van een grindvloer, nu leggen we er een nieuwe grindvloer overheen.
  De oude is beschadigd en we willen graag een andere kleur, en vloerverwarming.
  De schade aan de vloer is aan mjzelf te danken, hogedruk en ongesealde vloer gaan niet samen.
  Wij sealen nu de hele vloer.

  ben al 10 jaar zeer tervreden over een siergrindvloer.

  Beantwoorden
 15. Kan een grindvloer tzt geverfd in een andere kleur?zo ja, welke verf is aan te raden? Vloer is naar onze zin, maar kleur past niet in ons interieur, vandaar.

  Beantwoorden
 16. wij willen ook de vloer een andere kleur geven als deze geverfd kon worden zou dat een mooie optie zijn.ik ben nu aan het onderzoeken of er andere mensen zijn die het ook al hebben gedaan . en met wat voor verf .giet vloer kan denk ik ook maar is volgens mij heel duur . en heeft iemand dat ook al een keer gedaan en hoe is dat bevallen?

  Beantwoorden
 17. We hebben een grindgvloer op ons balkon (13m2) Er is destijds geen coating als toplaag overheen gelegd.
  Ik wil dit nu zelf aanbrengen. Wat moet ik hiervoor gebruiken?
  Is een tranparante lak voldoende en te leveren en wat zijn daarvan de kosten.
  Dank vooe u reactie.

  Beantwoorden
 18. wij hebben een grindvloer met (hoofd-)vloerverwarming al 10 jaar. Op zich heel tevreden, maar:
  in de keuken komt een stukje vloer omhoog, mogelijk door een van de verwarmingsleidingen, gevolg: bobbel lijn en nu ook een (nog) kleine barst
  Hoe is dit te herstellen??
  Wie weet raad??
  Lex

  Beantwoorden
 19. Wij hebben een grindvloer maar willen graag weten of het mogelijk is om de grindvloer te verfen, en zo ja welke verf we daarvoor moeten aanschaffen.

  Beantwoorden
 20. Door een steen door de ruit zit er een kleine beschadiging in onze grindvloer.
  De specialist wil niet komen.
  Kan ik de vloer zelf herstellen en zo ja waar koop ik een kleine hoeveelheid epoxyhars.

  Beantwoorden
 21. Wij hebben een grindvloer die geseald is maar in deze vloer zit ook vloerverwarming. Nu hebben wij een Duitse Herder die op deze vloer slaapt in zijn hondenmand, dit geeft een probleem. Onder de mand wordt de vloer vochtig en zien we een verkleuring ontstaan. Blijkbaar komt dit door het zweten van de hond waardoor de mand vochtig wordt en dit de seal laag onder de mand week maakt op de een of andere manier. Als wij de mand verwijderen dan is deze lichte plek binnen afzienbare tijd weg. Nu is mijn vraag: is dit verschijnsel bekend en weet iemand wat we hieraan kunnen doen? Is het schadelijk voor de vloer? m.vr.gr. mevr. I.M. Bos

  Beantwoorden
 22. we zijn al enige jaren, zeer tevreden over onze woongrind. Nu hebben we het idee om het opnieuw te laten coaten. Iemand enige tips over hoe, wat en wie?

  Met vriendelijke groet,

  John

  Beantwoorden
 23. In onze winkel hebben wij een expory vloer liggen. Nu gaat er bij de ingang gaten ontstaan. Een jaar of 12 geleden heb ik ook wat gaten gerepareerd, maar ik weet niet meer hoe ik dat gerepareerd heb. Ikbezit nog een zak met fijne steentjes, ook heb ik nog een half flesje epoxy no, A hars en een halve flesje epoxy B harder.
  Mijn vraag is hoe kan ik de gaten dichten, en hoe doet ik het ook al weer daar ik de beschrijving ben kwijt geraakt.
  Bij voorbaat dank.

  Beantwoorden
 24. Ik heb een middel ontdekt om doffe, grijze plekken in de siergrindvloer weer hun oorspronkelijke glans terug te geven.
  Giet wat slaolie op een krant, wrijf daarmee de doffe plek in en schrob na met een harde borstel met plastic ‘haren’.

  Beantwoorden
 25. Wie heeft ervaring met een bedrijf wat het verwijderen van een epoxyvloer betreft?
  Zo ja is dit bedrijf aan te bevelen en wat zijn globaal de kosten van het verwijderen?
  Graag zie ik iedere reactie tegemoet, bij voorbaat hartelijk dank!

  Beantwoorden
 26. Ik zie dat hier al een aantal keren de vraag gesteld is of steentapijt kan geverfd worden, maar ik heb nog nergens een antwoord hierop teruggevonden. Zelf overwegen we dit namelijk ook. Ons steentapijt heeft een open structuur. We zouden hem na het verven willen dichtsealen. Iemand al ervaring hiermee? Is het verven van steentapijt überhaupt mogelijk?
  Alvast bedankt voor reacties!

  Beantwoorden
 27. Ja, ik wil ook heel graag weten of een grindvloer geverfd kan worden. Die van ons is 18 jaar oud. Onbeschadigd maar ziet er niet meer uit. Zo smerig en de vlekken krijg je er met geen mogelijkheid meer uit. We overwegen een soort betonverf die ook in garages gebruikt wordt. Kan dit of moet de vloer eerst behandeld worden. Een antwoord zou ik zeer op prijs stellen. Bedankt alvast.

  Beantwoorden
 28. Wij willen van onze grindvloer af. Het ligt bijna in alle ruimten op de beganegrond. Oa keuken, kamer, bijkeuken (waar ook de cv hangt), hal en wc. De grindvloer is door de vorige bewoners aangeschaft en gelegd over een plavuizenvloer. Heeft iemand ervaring om deze vloeren eruit te halen? En- of toevallig een prijsindicatie? Het gaat over plus minus 65/70 m2.
  Ben zeer benieuwd naar de kosten. Mocht dit erg duur worden overwegen we er een laminaat vloer overheen te leggen, ook advies hierover is van harte welkom.

  Beantwoorden
 29. Wij hebben een grindvloer en willen het NOOIT meer. Op de verdiepingen laat de vloer laat overal los, met als gevolg een vloer vol gaten, voortdurend grind in de voeten, door rond slingerende korrels beschadigt onze houten trap, sokken gaan kapot. Ook op de begane grond is het schoon krijgen van de vloer een drama. Bovendien lelijke onherstelbare vlekken.
  Het goede nieuws is dat er een gietvloer overheen kan. Gietvloeren zijn elastisch en zullen niet snel scheuren. Ook is zo’n vloer zeer onderhoudsvriendelijk. In combinatie met infraroodpanelen (verwarming) kun je er zelfs een behaaglijke warmte mee creëren, wanneer er geen vloerverwarming aanwezig is.
  Kosten van een gietvloer niet gering helaas. Als de grindvloer open is (dwz niet geseald) moet dit eerst gebeuren (sealen) voor de gietvloer erover kan.
  Er is dus hoop na de grindvloer. Er niet aan beginnen lijkt ons echter toch de allerbeste oplossing.

  Beantwoorden
 30. Ps. Dat een grindvloer dankzij epoxyhars niet koud is, vind ik een fabel. Een grindvloer is ijskoud. Volgens mij hangt het van de soort verwarming af, of de vloer warmte aanneemt van de omgeving. Zo is infraroodverwarming een veel betere oplossing in combinatie met een grindvloer dan traditionele verwarmingselementen.

  Beantwoorden
 31. Nog steeds geen antwoord gezien op de vraag of een gesealde grindvloer geverfd kan worden. Ikzelf moet ca. 1 m2 uitbreiden en ga er van uit data er zeer zeker kleurverschil zal optreden. Is verven dan een optie/mogelijkheid???

  Beantwoorden
 32. Nou nou wat een negativiteit!
  Ik heb ook een grindvloer en ik ben super tevreden!

  Wat gewoon een feit is met een grindvloer je moet weten wie hem legt! Ga niet voor de eerst beste die roept ik kan dat wel! Zelfs als je de epoxy niet juist mixed heb je al een probleem dan laat hij overal los! Dus zoek je vakman goed uit!

  Ik heb zeer slechte vloeren gezien met kuilen en hobbels en vlekken en en en.

  Maar als hij goed gelegd wordt en nog belangrijker goed geseald heb je er echt plezier van.

  Ik heb een hond een kat en een konijn en die rennen er allemaal overheen. Mn hond graaft er zelfs af en toe op en dat kan de vloer prima hebben. Ik heb wel bewust voor een donkere vloer gekozen omdat je hier minder op ziet.

  En de witte vlekken die mensen noemen is water aanslag. Als je ergens water hebt en niet meteen weg haalt kan dat wit uitslaan. Onder bijv. Een mat waar water blijft liggen. Meestal als je dit schoonmaakt en goed laat uitdrogen gaan de vlekken weer weg. Tenminste bij mij wel. ik heb het door mijn hele huis en super tevreden zelfs de plinten zijn van grind. Voor mij niks anders meer.

  Beantwoorden
 33. Onze grindvloer ligt nu 18 jaar en we zijn er nog steeds heel blij mee. We hebben hem direct laten sealen, dat is het behoud van de grindvloer.

  De seal is professioneel diep ingebracht en de korrel structuur is behouden. Op de begane grond waren de vloerhoogtes ongelijk en met de grindvloer is alles gelijk getrokken. De grindvloer is een heel goede keuze en goede investering geweest.

  Beantwoorden
 34. Ik zie dat veel mensen dezelfde vraag hebben over het verven van grindvloer en daarom wil ik onze ervaring met jullie delen. Tegen advies van proffesionals hebben we toch de vloer in onze keuken geverfd met hornbasch betonverf en het resultaat is verbluffend…ik kan helaas geen foto toevoegen maar wij zijn er super blij mee.

  Beantwoorden
 35. Ook wij hebben een grindvloer. Onze grindvloer is al zo’n 16 tot 18 jaar oud en versleten en oogt daardoor vies. Wij hebben op 2 verdiepingen deze grindvloer liggen en wilden er vanaf. Wij hebben op 1 verdieping er overheen getegeld. Maar voordat wij dit hebben gedaan hebben we eerst de vloer gereinigd, goed laten drogen, daarna voorbehandeld met een speciale voorstrijk (deze voorstrijk werd ons door de tegenhandel aangeraden) en daarna gewoon overheen getegeld. Wij zijn er helemaal gelukkig mee! Project 2 is om alle grindvloer er niet meer vies uit te laten zien. Wij willen op de andere verdieping de grindvloer ook gaan verven en we nemen de tip van Jacky Meijer zeer te harte

  Beantwoorden
 36. Ook ik heb 15 jaar een grind vloer en bevalt me prima. Schoonhouden met emmer sop vlekken met chloor soms even voor behandelen met zachte kamerbezem inwrijven en als het erg nat is met waterzuiger (stof/water zuiger) het ergste nat opzuigen met goed droog weer ramen en of deuren open met koud weer de vloerverwarming aan.

  Soms wat steentjes los! die repareer ik met hoeveelheid steentjes meestal een stuk of 10 in gat opvullen daarna knijp ik een tubetje secondenlijm eroverheen en het zit weer perfect,grotere beschadigingen zijn eenvoudig op zelfde manier te herstellen en daarvoor zou ik dan epoxy1 en 2 harder gebruiken dit is in doehetzelf of web winkel verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden.

  Bij bv deuren en waar veel gelopen word zoals keuken gaat de kleur wat vervagen heb nu een stukje in bijpassende kleur geverfd en dit lukt ook,pas wel op dat je niet teveel verf (ik heb dit met lakrollertje gedaan)gebruikt zodat het niet tussen het grind vloeid.

  Je kunt beter 2x voorzichtig wat verf aanbrengen dan 1x teveel.

  En dit lukt enkel bij open structuur niet bij geseald grind.

  Ik wens jullie veel succes.

  Beantwoorden
 37. Hallo

  Wij hebben ook grindvloer al paar jaar nu hebben we in het nieuwe huis opnieuw grindvloer laten leggen en geseald
  Nu hebben we een doffe vlek midden in de kamer en lijkt mij dat het van de sealing is weet iemand of dit nog intrekt überhaupt of dat er iets is om overtollige sealing weg te halen

  Dankjewel alvast

  Beantwoorden
 38. Goedendag, de vloerverwarming in mijn woonkamer van 33 m2 is stuk. Ons huis heeft de Bossche stijl. Dus een vloer met ingewassen gladde grind.
  Ik zoek een bedrijf dat de oude vloer eruit haalt en een nieuwe vloerverwarming aanlegt. En toedekt met de bekende
  grind vloer. De rest van het huis heeft dezelfde vloer ( geen vloerverwarming), dus het zou mooi zijn als de vloeren redelijk op elkaar gelijken.
  Wie heeft advies naar een goed bedrijf
  Mart van Boekel
  0653671876

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This