Krijtverf

Krijtverf is een verfsoort die een mooie matte, fluweelachtige afwerking geeft. Het bestaat voor een groot deel uit (verrassing) krijt, wat het een goed afdekkend vermogen geeft zonder af te stikken.

Producttip

Amazona ECO Krijtverf

Deze ecologische krijtverf staat bekend als zeer goed afdekkend, wordt geleverd in diverse mooie pastelkleuren en is daarnaast ook nog eens ecologisch verantwoord.

Koop bij bol.com

Krijtverf of kalkverf?

Krijtverf wordt door veel mensen verward met kalkverf. Krijt- en kalkverf zijn echter twee compleet andere producten. Waar kalkverf een niet-egaal en natuurlijk resultaat geeft, zorgt krijtverf voor een egale en matte afwerking.

Bol.com verkoopt een verrassend uitgebreid assortiment aan verschillende kleuren en merken krijtverf.

Krijtverf is ook flexibeler qua ondergrond; u kunt het onder andere ook op houten oppervlakken aanbrengen, wat het een populaire verfsoort maakt voor meubels. Het is tevens makkelijker aan te brengen, omdat het met een roller of kwast aangebracht kan worden.

Vergelijking

KrijtverfKalkverf
Ideaal voor meubelsBeter voor wanden en muren
Egaal, mat effectWolkerig, oneven effect
OverschilderbaarNiet overschilderbaar
VlekvastVlekgevoelig
Kan aangetast wordenSchimmel / bacterie werend

Krijtverf aanbrengen

Krijtverf is vrij eenvoudig aan te brengen. Indien u wenst, kunt u simpelweg een roller gebruiken. U verkrijgt op deze manier echter niet het typische klassieke krijt-effect dat krijtverf juist zo aantrekkelijk maakt. Om dit te verkrijgen, is het aan te raden de verf onverdund met een langharige kwast aan te brengen. De resulterende kwaststreken geven een authentieke, warme uitstraling die met een andere verfsoort moeilijk na te bootsen is.

Krijtverf is qua ondergrond redelijk flexibel. U kunt het onder andere aanbrengen op de volgende materialen:

 • Cement en beton
 • Baksteen
 • Behang (goed bevestigd!)
 • Aluminium
 • Hout (meubulair)
 • Stuc- en pleisterwerk

Voor een optimaal effect is het aan te raden de ondergrond eerst te bewerken met een pre-primer (grondverf). Dit zorgt voor een goede evenredige dekking en voorkomt oneffenheden.

Producttip

Motip spuitbus primer

Eenvoudig aan te brengen, goed schuurbaar en uitstekende dekking. Deze spuitbus primer wordt goed beoordeeld door gebruikers en vormt een goede grondlaag indien u met krijtverf aan de slag wilt.

Koop bij bol.com

Na het aanbrengen van de verf kunt u vervolgens kiezen voor een afwerklaag. Omdat krijtverf poreus is, kunt u uit een groot aantal afwerklagen kiezen. Let er wel op dat bepaalde afwerkingen een glossy finish kunnen geven, wat het authentieke krijt-effect voor een belangrijk deel teniet doet! Een plaats waar u bijvoorbeeld het beste een poriënsluitend seal kunt aanbrengen, is in de keuken. Hiermee beschermt u de muur tegen spat- en vetvlekken die hier voor kunnen komen.

Voordelen

De voordelen van krijtverf zijn deels functioneel, deels esthetisch. Er zijn een groot aantal voordelen:

 • Milieuvriendelijk: de verf bestaat uit water, krijt en natuurlijke pigmenten en is dus een volledig chemicaliën-vrij natuurproduct. Dit maakt het een milieuvriendelijke oplossing.
 • Ademend: krijtverf dekt af, maar verstikt niet. Hierdoor kan de muur blijven ademen, wat allerlei vochtproblemen kan voorkomen. De open structuur van de verf zorgt er verder voor dat u eenvoudig allerlei afwerklagen (kalkwas, colourwax, enz.) kunt aanbrengen.
 • Matte afwerking: de matte afwerking van deze verfsoort geeft een unieke, prachtige uitstraling die doet denken aan Italiaanse kunst.
 • Intense kleur: vanwege de matte afwerking is de kleur diep en intens.
 • Eenvoudig: krijtverf is eenvoudig aan te brengen.
 • Veegvast: in tegenstelling tot wat velen denken, is krijtverf gewoon veegvast en reinigbaar.
 • Overschilderbaar: in tegenstelling tot kalkverf, is krijtverf goed overschilderbaar. Dankzij de porositeit hecht de nieuwe verf goed op de verflaag.

Nadelen

Zoals ieder product, heeft ook krijtverf nadelen:

 • Vlekgevoelig: omdat de verf poreus is, kunnen zaken als vet, stof en vloeistof sneller doordringen en geabsorbeerd/ingevangen worden.
 • Beperkte kleuren: omdat krijtverf een natuurproduct is, is het kleuraanbod beperkt.
 • Prijs: krijtverf is relatief duur. Zeker vergeleken met relatief goedkope verfsoorten als latexverf.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

34 gedachten over “Krijtverf”

 1. Ik wil een oude kast in de krijtverf gaan zetten maar de kast is jaren behandeld met boenwas(zoals ze vroeger deden)Ik heb hem nu 32jaar en zette hem wel eens in olie of veegde hem af met een vochtige doek.Kan ik er zo overheen met krijtverf?
  Vriendelijke groet Christina

  Beantwoorden
 2. Er zit wel iets meer in krijtverf dan alleen water, krijt en pigmenten. Zonder een bindmiddel zou je de verf immers zo weer weg kunnen vegen.

  Op de meeste oppervlakken kan de verf probleemloos worden aangebracht. De werkwijze is net zoals bij andere watergedragen verfsoorten. Dus goed ontvetten, oude laklagen dof schuren en eventuele waslagen verwijderen met een goede wasverwijderaar. Bij twijfel een multiprimer aanbrengen. Via de de website http://www.decoratieveverftechnieken.nl wordt per mail gratis advies gegeven over alle verfvragen. Via de bijbehorende webshop wordt ondermeer Abbondanza krijtverf verkocht.

  Qua kleurkeuze: Abbondanza krijtverf heeft een palet van 160 kleuren!

  De prijs verschilt natuurlijk per merk, maar Abbondanza krijtverf is heel voordelig. Dat kan omdat deze verflijn zonder tussenkomst van dealers en winkels, online wordt verkocht.

  Beantwoorden
 3. Kan ik keuken deurtjes in eiken hout met kalkverf behandelen k’zou noch graag de nerven noch iets zichtbaar willen behouden
  Hoe moet ik deze behandeling doen ?
  Dank u

  Beantwoorden
 4. ik heb strakke gefineerde meubels,.
  3 jaar oud!
  maar ben er op uitgekeken en wil de meubels wit maken met krijtverf,.moet ik eerst een primer opbrengen, en dan de krijtverf?
  en wil dit later ook behandelen met een soort lak omdat ik weet dat krijtverf nogal poreus is.
  vraag 1…. kan ik over mijn gefineerde meubels verfen?
  vraag 2 …..moet ik eerst primer gebruiken?
  vraag 3…. welke afwerking moet ik gebruiken om de uitstraling van krijtverf te laten behouden?
  graag andwoord op deze vragen,. want ik sta te popelen om te klussen.
  met vriendelijke groet Willeke van tunen.

  Beantwoorden
 5. Vraagje,

  Ik wil donkere meubels krijtverfen.Kan ik hier dan het beste eerst grondverf op zetten maar welke die op water basis of op terpentinr basis?

  En ik heb gehoord dat je in plaats krijtverf ook het effect krijgt met de meubels schilderen met tex.Weten jullie wat toevallig hier het verschil tussen is?

  Met vriendelijke groet,
  Susanne

  Beantwoorden
 6. hallo heb een vraag over het aanbrengen van een lichte kleur kreitverf over een donkere gekreitverfde muur kan dit of moet ik hem eerst met een lichte kleur b v wit neutraal maken ,en kan ik dat met een tex saus doen,

  groeten frans otten

  Beantwoorden
 7. ik heb via een site magenetische verf gevonden, maar ik vind nergens krijt verf, kunt u mij hierover inlichtingen bezorgen?

  alvast bedankt!

  Beantwoorden
 8. Ik zou ook graag een antw hebben op
  De vraag van willeke ellenbroek aangezien die al in 2011 zijn gevraagd en we nu 2013 zijn hoop ik dat ik nog antw krijg

  Beantwoorden
 9. Onze gevel is witgeverfd. Ik moet ivm isolatie weten met welk materiaal dit ooit is gedaan. Het lijkt op kalkverf, maar hoe kan ik dit zien/testen om zeker te weten?

  Beantwoorden
 10. Heb eindelijk een site gevonden waar de krijtverf niet enorm duur is en de kwaliteit super. Gebruikte eerst de duurdere Annie Sloan, maar die werd elke drie maanden weer duurder gemaakt en ben dus op zoek gegaan naar iets nieuws. Pittura Murale is misschien wel beter en in veel meer kleuren verkrijgbaar.

  Beantwoorden
 11. Wij willen krijtverf aanbrengen op een muur die ooit is voorzien van spuitwerk met grovere spikkels. Ik vraag me af of ik niet beter latex kan gebruiken. Gaat het effect van krijtverf niet verloren door die structuur op de muur?
  Mvg

  Beantwoorden
 12. Voor Mar: de structuur op de muur kan juist voor nog meer effect zorgen, kleur is hier wel heel belangrijk.

  Henk: Met een goede kruitverf is het niet nodig het materiaal eerst voor te behandelen. Zelf ben ik via dit topic terrecht gekomen bij de krijtverf Pittura Murale (online gekocht bij Profiverf Profiverf
  ). Ben er zeer tevreden over, en is een stuk goedkoper dan normaal (bedankt Maurice).

  Heb de vernis nog niet geprobeerd van Pittura Murale, iemand hier ervaring mee?

  Beantwoorden
 13. Heb tot nu toe ook alleen ervaring met de Krijtverf van Pittura Murale, en ben er heel tevreden over.Dekt goed en droogt snel. Nog geen vernis nodig gehad hebben ze nu ook pas een aantal maanden bij Profiverf. Mocht ik het nog nodig gaan hebben, dan laat ik wat weten

  Beantwoorden
 14. Ik lees graag de verhalen over krijtverf, ik zelf gebruik altijd Dimago New Tradionals Krijtverf.
  Een hele fijne krijtverf die ze in de verfwinkel in elke kleur mengen, dus ook in de kleuren van pure en original en farrow ball bijvoorbeeld.
  Niet ze duur en al van 1/4 liter, heel fijn als je veel verschillende kleurtjes wil.

  Beantwoorden
 15. Ik wil mijn antieke kasten, die heel vaak in de antiek was zijn gezet, behandelen met krijtverf. Kan ik zo beginnen met krijtverf of moet ik de kasten eerst met iets anders behandelen. Eigenlijk doodeng dus wil ik het graag goed doen.

  Beantwoorden
 16. Heb voor een oude buffetkast krijtverf gebruikt van pittura murale. Heb deze na contact gehad met profiverf vooraf goed schoongemaakt met klooster-Trots cleanoline. Ben zeer tevreden over het resultaat, zonder te schuren en de verf zit er mooi op. Omdat de kast van donkerbruin naar gebroken wit is gegaan, wel twee lagen geverfd. Buurman is schilder en gaf een dat dit nooit verkeerd was, als je er nu eens tegen stoot met de stofzuiger ofzo geeft een extra laag betere bescherming.

  Beantwoorden
 17. Ik wil een muur van schoonmetselwerk gaan schilderen met krijtverf.(De muur is gemetseld met grove stenen.)
  Mijn vraag:Kan ik in de toekomst deze muur gewoon weer stuken of moet daar eerst een primer op.

  Beantwoorden
 18. ik heb strakke gefineerde meubels,.
  !
  maar ben er op uitgekeken en wil de meubels wit maken met krijtverf,.moet ik eerst een primer opbrengen, en dan de krijtverf?
  en wil dit later ook behandelen met een soort lak omdat ik weet dat krijtverf nogal poreus is.
  vraag 1…. kan ik over mijn gefineerde meubels verfen? vraag 2 …..moet ik eerst primer gebruiken?
  vraag 3…. welke afwerking moet ik gebruiken om de uitstraling van krijtverf te laten behouden
  groeten jeroom

  Beantwoorden
 19. Ik heb nu een laag poriensluitend seal over mijn muur in de keuken. Nu wil ik een anderen kleur en krijtverf gebruiken kan ik hier zo over heen of moet ik eerst een primer of iets gebruiken. De muur heeft glasvezel behang dus schuren is geen optie.

  Beantwoorden
 20. Ik heb een deel van een muur met krijtverf geverfd. Nu wil ik de hele muur verven. Hoe verwijder ik het deel met krijtverf, zodat ik straks met de nieuwe lagen krijtverf geen verschil in dikte en kleur krijg?

  Beantwoorden
 21. Als muren voor het schilderen al een laag krijtverf hebben, dan is het vaak aan te raden om eventuele beschermlagen te verwijderen, zoals wax of sealer. Afhankelijk van hoever je de verf verdunt bedekt de krijtverf al met één laag de oude kleur.
  Krijtverf is vervolgens echter eenvoudig overschilderbaar. Mocht het na één laag nog niet een gewenst resultaat hebben, dan kan je in de meeste gevallen na ongeveer 8 uur drogen een nieuwe laag op de muur aanbrengen.
  Als je de krijtverf toepast in vochtige ruimtes zoals keukens of badkamers is het verstandig om achteraf een beschermlaag aan te brengen.

  Beantwoorden
 22. Voor het schilderen van muren is het inderdaad een aanrader om te zorgen dat onderlagen goed glad zijn. Dit zorgt ervoor dat je een superstrakke laag krijtverf krijgt. Bij het aanbrengen van krijtverf kun je het best in één wand per keer afwerken, anders heb je kans dat je vlakken ziet na het opdrogen.
  Als het er éénmaal op zit geeft krijtverf een prachtig mat resultaat, zeker een aanrader voor elke ruimte. Buiten zou ik het zelf niet snel gebruiken, maar het kan inderdaad wel met een goede beschermlaag.

  Beantwoorden
 23. In mijn caravan zijn de kastjes met krijtverf behandeld. Nu wil ik het eraf hebben of kan je er met een normale terptine gedragen verf over heen of moet het een waterdragende verf zijn

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This