Behang Verwijderen – Tips, Advies en Producten

Behang verwijderen is een noodzakelijke stap als u de muur opnieuw wilt behangen, verven of stucen. Met name in geval van speciale behangsoorten als vinylbehang of glasvezelbehang kan het verwijderen nogal wat voeten in de aarde hebben. Kunt u nu het beste behang afstomen, of behang afweken? We bekijken de verschillende methodes.

Behang verwijderen is een klus die desondanks relatief eenvoudig zelf te doen is; met een flinke dosis geduld en een aantal emmers water komt u in veel gevallen al een heel eind. In deze gids gaan we in op een aantal technieken en apparaten die het behang verwijderen een stuk eenvoudiger maken. Ook bespreken we een aantal tips die u kunt toepassen als u een lastig behang (glasvezel of vinyl) moet verwijderen.

Benodigdheden

 • Afdekfolie: essentieel om te voorkomen dat uw interieur nat / vies wordt
 • Afsteekmes: maakt het afkrabben van het behang een stuk makkelijker
 • Overall: behang verwijderen kan een viesmakende klus zijn. Trek dus in ieder geval oude kleding aan.
 • Behangafstomer: niet essentieel, maar welk sterk aanbevolen in de meeste gevallen
 • Behangperforator: nodig bij stugge lijm
 • Kratje bier / flesje wijn en muziek: leuker kunnen we het niet maken…

Voorbereiding

Zorg er in de eerste plaats voor dat u voldoende afdekfolie in huis heeft; behang verwijderen is een klus waar (meestal) veel water aan te pas komt en het zou zonde zijn als uw vloer waterschade oploopt. Zorg er tevens voor dat eventuele stekkerdozen van de muur verwijderd worden, sluit niet-noodzakelijke stroom af en verplaats al het meubilair naar een andere kamer. Lukt dit niet, gebruik dan afdekfolie om uw meubels te beschermen.

Behang afstomen

De eenvoudigste en meest gebruikte techniek voor het behang verwijderen is het afstomen. Hiervoor heeft u een speciaal stoomapparaat (een behangafstomer) nodig, dat tegenwoordig redelijk goedkoop online aan te schaffen is.

Producttip

Powerplus POWX3400 Behangafstomer

Een eenvoudige, zeer betaalbare (misschien zelfs goedkoper dan huren!) en uiterst goed beoordeelde behangafstomer.

Koop bij bol.com

Vul het apparaat met water en laat het op temperatuur komen. Zodra het water op temperatuur is, zal het spuitstuk (de afstomer) gaan sissen en stoom uitblazen. Houd de afstomer ongeveer een halve minuut tegen het behang aan dat u wilt verwijderen en steek daarna direct af met een afsteek- of plamuurmes.

Als de lijm niet te stug is, kunt u het plamuurmes rechtstreeks achter het behang steken en direct een grote lap van de muur trekken. Werk bij voorkeur van boven naar beneden, zodat water afkomstig van de stoommachine langs de muur sijpelt en het lagere behang kan losweken.

Gaat het behang moeilijk van de muur? Overweeg dan met een prikroller kleine gaatjes te maken. Hierdoor kan de stoom beter in en achter het behang doordringen, waardoor het makkelijker loslaat.

Behang afweken

Een andere methode om van uw oude behang af te komen is het behang afweken. Voor afweken is geen speciaal apparaat nodig, al loont het wel de moeite een behangverwijderaar (afweekmiddel) te gebruiken. Een dergelijk middel zorgt ervoor dat de lijm beter oplost dan wanneer u gewoon water gebruikt.

Producttip

Alabastine Behangstripper

Een goed beoordeeld en betaalbaar middel dat het verwijderen van behang een stuk eenvoudiger maakt. Verwijdert tot drie lagen behang tegelijk!

Koop bij bol.com

Maak het afweekmiddel aan volgens voorschrift en breng het met een dikke blokkwast of spons aan. Laat het middel volgens voorschrift intrekken en begin met afsteken. U kunt behang ook zonder afweekmiddel afweken, als zal dit wat minder makkelijk gaan. Gebruik in een dergelijk geval heet water, dat u met een spons of doek in het behang wrijft. Kijk in alle gevallen (ook met stomen!) uit dat u de onderliggende pleisterlaag niet beschadigt.

Vinylbehang verwijderen

Zowel vinylbehang als glasvezelbehang zijn lastiger te verwijderen dan andere behangsoorten. Vinylbehang is vanwege de gesloten en waterdichte structuur niet af te weken, en dient dus eerst óf geperforeerd te worden, óf in banen gesneden te worden.

Gebruik in het eerste geval een prikroller om het behang geheel van gaatjes te voorzien. Ga vervolgens aan het werk met een stomer, die u eventueel vult met een verdunde oplossing van afweekmiddel (hierna de stomer wel goed uitspoelen). Omdat vinylbehang ook na perforatie relatief moeilijk water doorlaat, zult u meer geduld moeten hebben alvorens u kunt beginnen met afsteken.

Glasvezelbehang verwijderen

Glasvezelbehang verwijderen is nog een stuk lastiger. Glasvezellijm plakt zo sterk, dat er bij het lostrekken grote kans is dat er stukken pleisterwerk meegaan. U kunt het risisco hierop verlagen door grondig te stomen, maar zelfs dan wordt het vanwege de sterke glasvezel een buitengewoon lastige klus.

Tot overmaat van ramp is glasvezelbehang in veel gevallen ook nog eens overgeschilderd met latexverf. Omdat latex waterdicht is, maakt dit het stomen of afweken moeilijk tot onmogelijk. In een dergelijk geval is eerst schuren uw enige optie.

Het eigenlijke advies is glasvezelbehang niet verwijderen, maar gewoon wegplamuren! Gebruik hiervoor een afwerkplamuur. Het zal u veel tijd en ellende besparen.

Producttip

Polyfilla Rolbare Afwerkplamuur

Een eenvoudig aan te brengen afwerkplamuur op waterbasis. Aan te bevelen indien u over glasvezelbehang wilt behangen.

Koop bij bol.com

Afwerking

Na het grootschalige behang verwijderen blijven er altijd kleine plekjes over waar het behang stug en lastig te verwijderen is. Om deze plekjes te verwijderen, neemt u een natte spons of doek ter hand, die u gebruikt om de behangstukjes goed te doordrenken. Vervolgens steekt u de stukjes los met een plamuurmes.

Zijn het hele kleine of dunne stukjes, dan kunt u een schuurspons of schuurpapier proberen. Zodra het hele behang eraf is, kunt u de kwaliteit van de muur gaan inspecteren. De kans is namelijk aanwezig dat u bij het afsteken van het behang de onderliggende pleisterlaag licht heeft beschadigd.

Met name in het geval van glasvezelbehang is de kans groot dat de pleisterlaag flinke beschadigingen heeft opgelopen. Ook kunnen oude beschadigingen dankzij het verdwijnen van het behang weer zichtbaar worden. Gebruik een afwerkplamuur (zie producttip hierboven) om eventuele gaten op te vullen goed glad af te strijken, zodat uw muur optimaal gereed is voor een nieuwe verf- of behanglaag.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

32 gedachten over “Behang Verwijderen – Tips, Advies en Producten”

 1. Isolerend behang verwijderen.
  Ik zou opnieuw willen behangen, maar blijkbaar hebben de vorige eigenaars eerst een soort isolerend onderbehang gebruikt van enkele mm dik. Kan je dit even gemakkelijk afstomen als gewoon behangpapier of moet je best met een prikrollertje het behang bewerken?
  Alvast bedankt
  Kris

  Beantwoorden
 2. Wij zitten met een vervelend probleem.
  Wij zijn begonnen met behang van Gyproc af te halen. Dit is echter zo moeilijk, dat er kleine stukjes blijven plakken en er echt niet af te krijgen zijn! Heel lastig weliswaar. Iemand een tip?

  Groetjs,olivia

  Beantwoorden
 3. Glasvezel op gipsplaten is niet nodig. u schuurt de geschilderde glasvezels grondig (beter indringen en fixatie).
  2e u bespaart zich een hoop werk door boven op de glasvezel een degelijk fixeermiddel (KNAUF stucprimer)te smeren.
  3e plamuurt de muren uit
  4e glat schuren
  5e eventueel bijplamuren
  6e glat schuren
  7e fixeermiddel voor verf
  8e grondverf
  9e twee lagen degelijke muurverf

  Beantwoorden
 4. de vorige bewoner heeft de behangbanen 1 cm met elkaar laten overlappen, zo dat nu strepen aan de muur te zien zijn. Kan dat geschuurd worden of moeten we het hele behang eraf halen en opnieuw behangen om het mooi strak te krijgen?

  Beantwoorden
 5. ben vinyl behang aan het afstomen, dat gaat prima, alleen heb ik een probleen, dat waar een sierband gezeten heeft er vieze lijnresten blijven zitten, waar krijg ik die mee weg, schuren gaat niet, papier loopt gelijk vol,
  b.v.d. Paul

  Beantwoorden
 6. Ik wil behang verwijderden welke diverse malen met gesaust is met struktuurverf. Hoe pak ik dit het beste aan?

  Mvg Lieja Zijlstra

  Beantwoorden
 7. Bij mij is het vinylbehang met contactlijm gekleefd geweest.Met een elektrische verfbrander ben ik meer dan een half uur beziggeweest om een stuk van minder dan 1m² te verwijderen en dan zijn de lijmresten nog niet volledig weg.

  Beantwoorden
 8. Wij willen de badkamer betegelen die geheel behangen is met vinylbehang. De muren zijn van gipsblokken en het behang is er met watervaste lijm opgeplakt, zodat stomen geen optie is. Hoe krijgen we dit behang eraf?

  Beantwoorden
 9. de grijze standaarddeuren uit 975 zijn door vorige bewoners beplakt met dit plakplastic met fineerprint. Hoe en waarmee kan je deze bende eraf halen. Op sommige plaatsen laat het spontaan los maar er zijn ook grote oppervlakken waar het nog muurvast aangehecht zit.

  Beantwoorden
 10. Hoe je behang er ook makkelijker van afkrijgt is. met afwasmiddel en kokend heet water. je doet bijv in een rugspuit 1 fles afwasmiddel en vult dan de rest van de fles met kokendheet water. nu spuit je de muur goed nat in laten trekken eventueel nog een keer spuiten en trekken maar. ik heb hele huis in 3 dagen behangvrij gekregen 3 verdiepingen werkt super.

  Beantwoorden
 11. Wij hebben een huis uit 1999 gekocht waar op alle muren behang zit. Als we het behang eraf stomen kunnen we daarna gelijk witten of is de kans groot dat er veel gaten in de muren zitten en we eerst moeten stucen? Wie kan ons helpen we hebben totaal geen ervaring!

  Beantwoorden
 12. In het huis van mijn zoon zit glasvezelbehang op de muur waar over heen is geschilderd. Hier en daar zit het los en is het poreus. Wat kunnen we doen om de muur glad te krijgen? Het behang verwijderen of er iets overheen smeren en hecht dat dan goed aan de muur daar waar het behang loszit?

  Beantwoorden
 13. Wij willen graag het behang in onze woonkamer verwijderen, alleen is er over het behang met latex geschilderd..
  Hpe kunnen wij het beste dat verwijderen..
  Vriendelijke groet Agnes

  Beantwoorden
 14. Ik ben zelf in deze dagen bezig behang te verwijderen dat zeg maar van het klassieke soort is, gewoon van papier, en met behanglijm. Vochtige theedoek en heet strijkijzer is al voldoende. De theedoek kan gerust een beetje vochtig zijn, de druppels hoeven er niet eens vanaf te komen. Als het maar stoom afgeeft. Maar een nadeel is dat je kleinere stukjes tegelijk kunt doen dan wanneer je een behangafstomer gebruikt. Als ik er de balen van krijg omdat het te lang duurt huur ik alsnog een afstomer want echt leuk werk is het niet. Je kunt allerlei gaatjes in de muur trouwens ook gewoon bespannen met iets glads, en daar overheen behangen. Daar is een bepaald soort vlies voor, Renovlies is van glasvezel en geeft net zulke irritante effecten voor je huid als engelenhaar, tenminste dat zei een schilder met wie ik een heel gesprek had in een rookpauze, maar er is ook nog een vergelijkbaar spul van een ander materiaal al ben ik even de naam kwijt sorry.

  Beantwoorden
 15. In mijn woning heb ik op de muren van het trappenhuis, overlopend op de muren van de woonkamer Tasso textielwandbekleding. Mijn vraag is of ik deze textielwandbekleding kan schilderen, en zo ja, met welk soort verf: latex of iets anders? Kunt u mij adviseren? Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 16. Ik Ben bezig met behang krabben. Ik gebruik heet water met dreft. Maar de onderlaag van t behang will er niet AF.
  wat kan ik get bests down. Want ik will de muren gaan stucen???

  Beantwoorden
 17. Wij gaan over het behang schildere, maar er is bovenaan een zelfklevende boord . We hebben die eraf gehaald maar er blijven lijmresten achter, hoe krijgen we die weg, zonder het onderliggende afwasbare reliëf behang te beschadigen?
  Dank alvast

  Beantwoorden
 18. Bedankt voor de goede tips. Ik heb mijn oude behang geprobeerd te verwijderen met heet water, maar ik denk toch dat niet krachtig genoeg was. Ik ga morgen meteen een stoommachine huren. Ik hoop mijn woonkamer muren volgende week helemaal schoon te hebben.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This