Tochtwering

Tochtwering kan gebruikt worden om plaatsen waar lucht in of uit de woning lekt af te dichten. Wilt u bepalen waar in uw huis dit het geval is, houd dan een brandende aansteker bij diverse openingen. Als het vlammetje flink danst, is tochtwering wenselijk. Om te bepalen hoeveel tochtstrip u nodig heeft, telt u de lengte van de omlijning van alle deuren en ramen die u gestript wilt hebben bij elkaar op. Hierbij telt u nog eens 5%-10% op, mocht er onverhoopt iets misgaan. Houd er rekening mee dat tochtstrips in diverse lengtes en breedtes geleverd worden.

Kies qua materiaal voor een tochtstrip die de wrijving, het weer, de temperatuurschommelingen en de slijtage van de specifieke locatie kan verdragen. Denk bijvoorbeeld aan de onderkant van een deur; de tochtwering aldaar kan bijvoorbeeld te maken krijgen met wrijving over tapijt. In een kozijn moet de tochtstrip bijvoorbeeld het regelmatig openen en sluiten van het raam kunnen weerstaan. De door u gekozen tochtstrip moet goed afsluiten als de deur of het raam gesloten is, maar moet het openen ervan niet blokkeren. Kies dus voor iedere specifieke locatie een zo bijpassend mogelijke tochtstrip.

Materialen voor tochtwering

Vilt is relatief goedkoop, maar is zichtbaar, kwetsbaar voor weersinvloeden en niet bijzonder goed in het blokkeren van luchtstromen. Het gemak waarmee het aangebracht kan worden maakt het wellicht toch een goede keus voor plaatsen waar relatief weinig gebeurt. Het duurdere vinyl is efficiënter en is uitstekend in het blokkeren van vocht. Metalen (brons, koper, rvs, aluminium) gaan jaren mee, maar kunnen wel bepalend zijn voor het uiterlijk van de woning. In oudere woningen, waar vinyl niet helemaal op zijn plaats is, kan metaal wonderen doen. Hieronder een tabel met daarin de meest gangbare soorten tochtwering die gebruikt worden.

Soorten tochtwering

TochtweringGoed voorKostenVoordelenNadelen
Tochtstrip: een in de lengte tot een V-vorm gevouwen profiel van vinyl of dun metaal dat vanwege de neiging open te gaan staan een spleet afdicht.Bovenkant en zijkanten van de deur, in de rail van een schuifraam.Beperkt; afhankelijk van het materiaal.Duurzaam, onzichtbaar en effectief. Vinyl is eenvoudig aan te brengen.Oppervlak moet vlak en glad zijn voor vinyl. Met name in de hoeken kan het lastig te plaatsen zijn. Metaal moet met spijkers vastgetimmerd worden om te voorkomen dat het buigt en kreukelt. Kan het openen of sluiten van de opening zwaarder maken.
Vilt: ‘kaal’ of voorzien van een metalen strip ter ondersteuning. Moet op de plaats geniet of gelijmd worden. In geval van nieten de nietjes in de lengterichting van het vilt schieten.Rond een raam of deur (vertevigd vilt). De binnenkant van de deurpost, zodanig dat de deur er tegenaan duwt.Laag.Eenvoudig te plaatsen en erg goedkoop.Korte levensduur en het minst effectief tegen luchtstromen. Niet gebruiken op plaatsen waar vocht komt. Zichtbaar.
Schuim: gesloten-cel schuim geplaatst op een metalen of houten strip ter ondersteuning.Boven- en onderkant van kozijn. Onderkant van de deur.Redelijk laag.Goede isolator die het vooral goed doet in situaties met veel wind. Stevig.Kan moeilijk te installeren zijn. Moet op maat gezaagd, geverfd en bevestigd worden. Milieu-onvriendelijk productieproces.
Tape: niet-poreuze tape van rubber, danwel EDPM-rubber.Boven- en onderkant van kozijn; deurposten; zolderluiken en gesloten ramen. Goed in het blokkeren van hoeken en onregelmatige barsten.Laag.Extreem eenvoudig en zeer goedkoop aan te brengen.Zichtbaar en geen lange levensduur. Kan op den duur loslaten. Gebruik op plaatsen waar relatief weinig gebeurt.
Vinyl: geplaatst op metalen of houten strip ter versteviging.Boven- of onderkant van kozijn; onderkant van de deur (mits op een stijve strip bevestigd).Laag tot redelijk.Eenvoudige installatie. Goedkoop. In verschillende kleuren beschikbaar.Zelfklevend materiaal kleeft soms niet op metaal. Zichtbaar.
Borstel: aluminium of RVS plaat met over de hele lengte een borstel van plastic, vinyl, vilt of spons.Onderkant van de deur.Redelijk tot hoog.Relatief eenvoudig te installeren. Borstelharen kunnen automatisch intrekken, wat de levensduur verhoogt.Sleept over de vloer. Kan tapijt beschadigen.
Cylinders: lange ‘buisjes’ van rubber of vinyl met een flap voor bevestiging. Deur of raam drukt de cylinder dicht en vorm zo een afdichting.Rond een deur.Middelmatig tot hoog.Effectieve luchtbarrière.Lastig te installeren.
Deurschoen:metalen u-profiel dat om de onderkant van de deur grijpt. Buisje van rubber of vinyl aan de onderkant ter afdichting en bescherming.Onder de deur.Middelmatig tot hoog.Duurzaam. Vochtbestendig. Bruikbaar bij ongelijke opening.Lastig te installeren en enigzins duur. Moet zorgvuldig afgemeten zijn.
Fin seal: borstel met in het middel een plastic Mylar vin.Schuifpuien, aluminium schuiframen.Hoog.Duurzaam. Blokkeert zowel lucht als vocht.Duur. Lastig te installeren.

Tips

De beste manier om tochtwering aan te brengen, hangt af van het soort tochtwering dat u kiest. Hieronder een aantal algemene tips:

  • Plaats tochtwering op schone, droge oppervlakken.
  • Meet het oppervlak dat u wilt voorzien van tochtstrips tweemaal alvorens u iets lossnijdt.
  • Zorg ervoor dat het materiaal aan beide contactvlakken strak zit. Het materiaal moet bij het sluiten van de deur of raam enigzins gecomprimeerd worden.
  • Zorg ervoor dat de tochtwering goed past in de hoeken.
  • Zorg bij het tochtweren van een deur voor een materiaaldikte waarbij het nog net mogelijk is de deur te openen zonder hinder.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This