Repareren van een lekkende kraan in 10 stappen

Een lekkende kraan is niet alleen bijzonder storend, het is ook een verspilling van water en geld. Wanneer de kraan een jaar doordruppelt, dan kan er ongeveer 1100 liter water verloren gaan. Zonde van het water en zonde van het geld. Helemaal omdat het repareren van een lekkende kraan vaak met een kleine ingreep te verhelpen is.

Een veelvoorkomende oorzaak van een lekkende kraan is namelijk een kapot kraanleertje. Een kraanleertje is gemakkelijk te vervangen. Met het volgen van onderstaande 10 stappen voorkom je een onnodig hoge waterrekening en een hoop ergernis.

Benodigdheden

Voor je begint

1. Begin met het afsluiten van het water. Dit kan bij de hoofdschakelaar (vaak te vinden in de meterkast), of door de leiding van de kraan onder de gootsteen dicht te draaien.

2. Draai nu de kraan volledig open. Dit doe je zowel om te controleren of het water echt is afgesloten en om al het water uit de leiding te laten lopen.

3. Om te voorkomen dat er kleine onderdelen uit de kraan in de put verdwijnen, is het nu belangrijk de put af te sluiten met een stop of bijvoorbeeld een theedoek.

4. Ga na wat het type kraan is waarvan het leertje vervangen moet worden. Het kan gaan om een meergreepskraan (deze kraan heeft twee grepen, één voor koud en één voor warm water), een hendelmengkraan ( met de hendel bepaal je de temperatuur en de sterkte van de straal), of een kraan met een kruis- of bolhandgreep. Voor de onderstaande stap is het type kraan namelijk van belang. Leg bij de onderstaande stappen de losse onderdelen in een bakje zodat deze niet kwijt kunnen raken.

Nu kan je beginnen met sleutelen!

Voor het vervangen van een kraanleertje bij een meergreepskraan, of een eenhendelmengkraan:

5. Open de kraan door de draaiknop los te maken. Dit kan met de hand gedaan worden door voorzichtig te wrikken met een platte schroevendraaier tussen de draaiknop en de kraan.

Het vervangen van een kraanleertje bij een kraan met een kruis- of bolhandgreep:

5. Verwijder de draaiknop. Ook bij dit type kraan kan dit met de hand gedaan worden, of door voorzichtig gebruik te maken van bijvoorbeeld een waterpomptang. Om beschadigingen aan de kraan te voorkomen, is het aan te raden een laag tape rond de draaiknop te plakken.

6. Schroef nu de ondergelegen schroef los.

7. De draaiknop kan nu verwijderd worden.

8. Met een moersleutel kan de kraankop eruit gedraaid worden. Zorg ervoor dat je hierbij de kraan stevig vasthoudt.

9. Het oude kraanleertje is nu gemakkelijk te vervangen door een nieuw leertje. Belangrijk hierbij is om te controleren of de afmetingen van de twee leertjes gelijk zijn aan elkaar. Wanneer dit niet het geval is, dan is het aan te raden het oude kraanleertje mee te nemen naar de doe-het-zelf-zaak.  

10. Monteer de kraankop weer in het huis, zodra het nieuwe leertje is geplaatst. Bij het aandraaien moet de kraan stevig vast worden gehouden.

Nog extra ondersteuning nodig? Bekijk dan onderstaand filmpje:

Blijft de kraan druppen? Wanneer het repareren van een lekkende kraan geen succes was, dan kan het goed zijn om een nieuwe kraan te kiezen. Lees in dit artikel waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe kraan.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This