Een wastafel voor de badkamer kiezen

De wastafel is een onmisbaar attribuut van iedere badkamer; hij wordt iedere dag gebruikt bij het handen wassen, tanden poetsen en persoonlijk verzorgen. Naast functioneel kan een wastafel ook een decoratief element zijn; een nieuwe wastafel kan een oude badkamer weer nieuw leven inblazen. U wordt tegenwoordig heus niet meer beperkt tot de welbekende glanzende witte stenen wasbak. Wastafels komen in verschillende kleuren, groottes, materialen en uiteraard prijsklassen. Alvorens u een wastafel kiest, kan het dus bijzonder nuttig zijn dat u zich oriënteert op de mogelijkheden.

Soorten wastafels

Veruit de meeste wastafels in de badkamer zijn komvormig; de vierkante modellen worden meestal gebruikt in de keuken. Toch is het tegenwoordig goed mogelijk om wastafels in allerlei vormen te krijgen; u kunt uw fantasie bijna de vrije loop laten. Qua installatie, zijn de volgende soorten wastafels beschikbaar:

 • Standaard: een standaard wastafel kunt u ‘kaal’ aan de muur monteren. De afvoerpijp is zichtbaar, maar kan ook decoratief worden weggewerkt. Een standaard montering neemt weinig ruimte in, maar is qua uiterlijk minder aantrekkelijk.
 • Hoekmontering: een hoekwastafel wordt net als een standaard wastafel aan de muur gezet, maar is geschikt voor plaatsing in een hoek.
 • Onderbouw: een onderbouw-wastafel wordt onder de opening in het wasmeubel gelijmd. Er is nu geen overhangende rand of naad aanwezig, wat de hygiëne ten goede komt. Deze montering is vooral geschikt voor natuurstenen meubels, omdat de doorsnede van het materiaal zichtbaar wordt. Voor gelamineerde badmeubels is het om deze reden geen optie.
 • Inbouw: een inbouw wastafel wordt van bovenuit in uitsparing gehesen. De rand van de wastafel valt over de rand van de uitsparing heen, waardoor de wastafel feitelijk in het badmeubel ‘hangt’. Een dergelijke wastafel is eenvoudig qua inbouw, maar de overhangende rand kan een vestigingsplaats zijn voor vocht en bacteriën.
 • Voorbouw: een voorbouw wastafel wordt aan de muur bevestigd, maar wordt met twee poten ondersteund. Hierdoor zijn uitgebreidere designs mogelijk, zonder dat u een speciaal badmeubel nodig heeft.

Wastafel materialen

Wastafels komen in een groot aantal materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken; zowel qua uiterlijk als qua functionele voor -en nadelen:

 • Wit porcelein: de bekende wit-porseleinen wastafel is één van de goedkoopste en meest voorkomende wastafels. Ze zijn redelijk krasvast, stil (bij een openstaande kraan) en schoon. Nadeel is wel dat ze vrij ernstig kunnen beschadigen als u een zwaar object (bijvoorbeeld de kraan) laat vallen.
 • Vast oppervlak: met een vast oppervlak wordt bedoeld een oppervlak dat naadloos overgaat in het meubel waar de wastafel in wordt geplaatst. Dit geeft een afgerond uiterlijk en zorgt voor een hoge mate van hygiëne.
 • Roestvrij staal (RVS): RVS is strak, schoon en vlekvrij. Het is neutraal van kleur en is dus in vrijwel iedere keuken een glansrijke aanvulling. RVS krast wel, maar is daarentegen weer zeer goed schoon te maken; een simpele vaatdoek doet wonderen. Om eventuele krassen te verbergen, kunt ook kiezen voor een geborsteld oppervlak. Kies wel voor een redelijk dikke wastafel, omdat een dunne RVS wastafel luidruchtig kan zijn bij een openstaande kraan. RVS wordt meestal ingezet in de keuken.
 • Geëmailleerd gietijzer: een wastafel van gietijzer gaat erg lang mee. De emaille kan divers gekleurd zijn; zowel het standaard wit als allerlei moderne modieuze kleuren. Houd er wel rekening mee dat de emaille kan afbreken als er een zwaar object in de wastafel valt. Het gewicht van het gietijzer vereist daarnaast een stevig meubel.
 • Koper: een koperen wastafel voegt iets unieks toe aan de badkamer. Koperen wastafels worden meestal met de hand vervaardigd; een dik stuk koper wordt met een hamer platgeslagen tot het vervormbaar is tot een koepel. Omdat bacteriën niet op koper kunne groeien, is het een hygiënische keus. Een koperen wasbak gaat lang mee, maar is wel erg duur.
 • Glas: glas oogt modern, is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en texturen en kan in diverse artistieke vormen worden gegoten. Het is eenvoudig te reinigen, maar vanwege de kwetsbaarheid voor krassen en valschade voornamelijk geschikt voor de badkamer. Een glazen wastafel kan dof worden door calciumafzetting in gebieden met hard water. Reinig de wastafel daarom af en toe met een doek.
 • Losstaande wastafel: een losstaande wastafel wordt als een soort teil óp het badmeubel geplaatst. Het nadeel van deze hoge plaatsing, is dat een eveneens hoge kraan met hooggeplaatste handel(s) nodig is.

Overwegingen

Als u een wastafel wilt kopen, kan het nuttig zijn de volgende overwegingen mee te nemen:

 • Ruimte: de hoeveelheid ruimte die u heeft aan weerszijden van de daadwerkelijke wasbak varieert met het type wastafel. Wastafels met weinig ruimte aan de rand voor bijvoorbeeld zeep kunnen frustrerend zijn. Denk goed na over de omgeving van uw wastafel alvorens u een model met weinig ruimte aan de rand koopt.
 • Glas: gaat u voor een glazen wastafel, zorg er dan wel voor dat u verstevigd glas heeft. Dit is niet alleen sterker, maar ook veiliger.
 • Boven de wastafel: wat bevindt zich boven de wastafel? Houd hier rekening mee, omdat wastafels van emaille of glas makkelijk beschadigd kunnen raken als er een zwaar object op valt.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

2 gedachten over “Een wastafel voor de badkamer kiezen”

 1. Goedenmiddag,
  Heeft u een tip hoe je zwart/grijze krassen (waarschijnlijk van een gesp van een riem) op een porseleinen wastafel kunt verwijderen of schoonmaken?
  Alvast hartelijk dank.
  Met vriendelijke groet,
  Hetty Bosch

  Beantwoorden
 2. In mijn porseleinen wasbak zitten zwarte krassen die veroorzaakt zijn door metaal. Hoe is dat weer schoon te maken? Met een beetje Cif (schuurmiddel) gaat het niet. Het zijn dus oppervlakkige krassen.
  Ik hoop dat u een oplossing heeft voor mij.
  Met vriendelijke groeten.
  Janna Wulffraat

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This