Voederhuisje

Een voederhuisje is een bouwwerkje dat gebruikt wordt om wilde vogels te voederen. Het bestaat uit een al dan niet overdekt plateau op een paal van ongeveer één á anderhalve meter hoog. Op het plateau kun je verschillende soorten vogelvoer kwijt, waaronder pinda’s, vogelzaad en besjes. Met name in de winter, wanneer voedsel schaars is, kan een een voederhuisje voor veel leven in de brouwerij zorgen. Waar de gehele tuin in een diepe winterslaap is, is het bij een voederhuisje juist een komen en gaan van verschillende vogelsoorten. Met name overblijvende vogels als merels en kool-meesjes zullen veelvuldig gebruik maken van het aanbod. Ga eens voor het raam zitten en tel hoeveel soorten je op een middag voorbij ziet komen! Je kunt een voederhuisje eventueel leuk aanvullen met een nestkast.

Soorten voederhuisjes

De naam ‘voederhuisje’ is enigszins misleidend, aangezien ze lang niet altijd op een huisje lijken! Er zijn verschillende soorten voederstations:

  • Plateau: de meest voorkomende soort; de soort waar het woord ‘voederhuisje’ vandaan komt. Bestaat uit een plateau met daarboven aan afdakking om het voer te beschermen. Kan zowel opgehangen worden als op een paal geplaatst worden.
  • Trechtervoeding: een dergelijk voedingsstation bestaat uit een gevulde container (lege fles, trechter) die niet ver boven een plateau hangt. Omdat de onderkant van de container continu open staat, wordt het voer op het plateau beetje bij beetje bijgevuld als de vogels ervan eten.
  • Open cylinder: het voordeel van een cylindervorm, is dat de vogels er van alle kanten bijkunnen; er kunnen meerdere vogels tegelijk gebruik maken van uw aanbod. Open cylinders worden meestal van gaas gemaakt en bevatten pinda’s of vetbollen. Trekt ook grotere vogels, omdat het voer makkelijk bereikbaar is.
  • Gesloten cylinder: een gesloten cylinder bevat slechts een klein aantal openingen waar de vogels het voer uit kunnen halen.

Voederhuisje bouwen

Er zijn verschillende manieren om een voederhuisje te bouwen; je kunt met een beetje creativiteit zelfs een melkpak gebruiken (zie klusidee). Zolang er maar een goed, stevig platform aan de onderkant is, waar de vogels op kunnen zitten en waar het voer op kan liggen. Eigenlijk kun je bijna alles omtoveren tot een nuttig voederhuisje; denk bijvoorbeeld aan een omgekeerde fles, die je met voer vult en waaronder je op kleine afstand een klein bordesje timmert. Ook kun je in kouder weer (doe dit i.v.m. rotting niet in de zomer) een complete appel ophangen, die door de vogels hartelijk opgepeuzeld zal worden.

Een conventioneel voederhuisje kun je relatief eenvoudig zelf in elkaar zetten; met een paar spijkers, planken en eventueel wat draad kom je al een heel eind (zie onderstaande bouwplannen). Gebruik hiervoor wel zoveel mogelijk onbewerkt hout, omdat eventuele afwerklagen giftig kunnen zijn of de vogels vanwege stank kunnen wegjagen. Het enige wat je wel mag doen, is het hout beschermen door het in de buitenbeits te zetten. Zorg er in ieder geval voor dat het hout enigszins watervast is, om te voorkomen dat het voederhuisje al na één seizoen uit elkaar valt of kapotregent. Let er tot slot op dat er geen spijkers of anderzijds scherpe uitsteeksels in het voederhuisje aanwezig zijn; u wilt de vogels natuurlijk niet verwonden!

Bouwplannen voederhuisje

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

2 gedachten over “Voederhuisje”

  1. Handige tips! de afwerking is inderdaad heel belangrijk. Niet iets waar je snel aan denkt, maar de vogels kunnen zich natuurlijk bezeren tijdens het naar binnen/buiten vliegen. Wij hebben laatst verschillende klussen afgerond in ons nieuwe kamer. Mijn vrouw en ik wilde het grootste gedeelte zelf doen en wij werden hierbij goed begeleid door het personeel van Multifast. Hier hebben wij verschillende <a href=“http://www.multifast.nl/ “>bevestigingmaterialen</a>

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This