Nestkast

Een nestkast is een door mensen gemaakte verblijfplaats waar vogels (of soms vleermuizen) een nestje kunnen bouwen. Het bestaat uit een gesloten kistje, waarin een gat is aangebracht om de vogel(s) toegang te verlenen. Nestkasten worden vaak aan de muur gehangen, maar kunnen ook op een paal gezet worden of aan een boom getimmerd worden. Een nestkast is een leuke tuinversiering; als een vogeltje het geschikt bevindt, kan de eigenaar immers het hele proces van nestelen en broeden nauwgezet volgen. Een nestkast wordt ten onrechte vaak een vogelhuisje genoemd, maar een vogelhuisje is in de eerste plaats vooral een voederplaats. Een vogelhuisje wordt vaak ook wel voederhuisje genoemd. Je kunt een nestkast kant-en-klaar kopen, maar kunt er ook voor kiezen het zelf te bouwen.

Nestkast kopen

Wilt u een nestkast kopen, zorg er dan voor dat u erop let dat het model dat u koopt geschikt is voor de vogels die bij u voorkomen! Zowel de vorm als de diameter van de invliegopening zijn bijvoorbeeld van groot belang voor het aantrekken van de juiste vogels. Lees voor adviezen op dit gebied de rest van dit artikel.

Esschert Design Vogelhuisje

Deze nestkast van Esschert wordt geprezen om haar design en afwerking. De antiek-wasbruine nestkast zal niet alleen bij u in de smaak vallen, maar ook bij de vogels.

Koop bij bol.com

Nestkast bouwen

Een nestkast zelf bouwen is een belonende bezigheid. Er is niets leuker dan uw creatie verkozen te zien worden voor het starten van een gezellige vogelfamilie! Hieronder een aantal praktische tips voor het bouwen van een nestkastje. Let er op dat vogeltjes zeer kieskeurig zijn; voldoe dus aan hun eisen!

 • Gebruik onbewerkt hout: vernis, verf en beits zijn voor vogels niet prettig. Sommige behandelmiddelen zijn zelfs giftig! Behandel het hout dus bij voorkeur niet. Beitsen mag, maar dan alleen de buitenkant. De binnenkant moet in zijn geheel onbewerkt blijven.
 • Gebruik watervast hout: uw nestkast moet de elementen jarenlang trotseren. Gebruikt u een zachte houtsoort als vezelplaat, dan zal uw nestkast snel wegrotten.
 • Hoogte: hang de nestkast op een hoogte van ongeveer 2 a 3 meter. Let op de bereikbaarheid voor katten!
 • Mensengeur: vogels hebben een hekel aan mensengeur. Draag tijdens de bouw bij voorkeur handschoenen en bouw de nestkast liefst buiten. Voorkom dat de kast te lang binnen staat.
 • Zon: een nestkast mag niet in de volle zon, want dan kan het te heet worden voor de vogels. De opening is ideaal gericht op het noordoosten.
 • Overhang: zorg ervoor dat het dak een zekere mate van overhang heeft. Zo voorkomt u dat het naar binnen regent.
 • Kieren en gaten: dicht eventuele kieren met houtlijm. Jonge vogeltjes kunnen zeer slecht tegen kou en tocht en kunnen hieraan sterven!
 • Uitsteeksels: zorg ervoor dat de binnenkant van het kastje in zijn geheel is gevrijwaard van uitsteeksels of oneffenheden. Doet u dit niet, dan kunnen de vogels zichzelf verwonden.
 • Aanvliegruimte: zorg ervoor dat de vogels ruimte hebben om nestmateriaal en voedsel aan te vliegen. Vijf meter vrije ruimte voor de opening is geen overbodige luxe!
 • Invliegopening: iedere vogelsoort heeft zijn eigen voorkeuren met betrekking tot de afmetingen en vorm van de opening. Zie de paragraaf ‘invliegopening’ voor meer informatie.
 • Schoonmaken: zijn de vogeltjes gevlogen? Maak de nestkast na gebruik goed schoon met water (geen chemicaliën!). Wie weet komt er nog een vogelpaartje langs!

Invliegopening

Zoals eerder gezegd, heeft iedere vogelsoort zijn eigen voorkeuren wat betreft de afmetingen en vorm van de opening van de nestkast. Hieronder een aantal adviezen voor veel voorkomende vogels:

 • 26-28mm: pimpelmees, zwarte mees, kuifmees.
 • 32mm: koolmees, vliegenvanger, boomklever, ringmus, roodstaart.
 • 34mm: huismus. Invliegopening liefst licht ovaal (breedte; ongeveer 40mm).
 • 45-60mm: spreeuw, specht.
 • 120-150mm: bosuil.
 • 150mm: holenduif.

Bouwplannen nestkast

De vormgeving van uw nestkast hangt voor een deel af van uw eigen wensen voor een deel van de vogelsoort die bij u voorkomt. Hieronder een aantal websites waar u bouwplannen kunt downloaden voor verschillende soorten nestkasten:

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

4 gedachten over “Nestkast”

 1. Jk zou graag een nestkast bouwen voor een eekhoorn. Kunt u mij de afmetingen bezorgen? In het bijzonder de afmetingen van de opening in de kast.
  Alvast bedankt

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This