Houten eettafel kopen; tips en adviezen

Bent u eindelijk klaar met verbouwen? Dan kunt u nu gaan nadenken over de inrichting. Één van de eerste meubelstukken waar u aan denkt zal waarschijnlijk de eettafel zijn. Vroeger stond deze in een afzonderlijke kamer voor speciale gelegenheden, tegenwoordig staat een gezellige eettafel centraal in elk interieur. Vaak wordt er gekozen voor een houten eettafel, deze geven namelijk extra sfeer en maken een kamer gezellig.

Er kan dan gekozen worden uit zeer veel verschillende houtsoorten. Twee van de meest populaire houten eettafels worden momenteel gemaakt van eikenhout en teakhout. Dit komt voornamelijk door de uitstekende eigenschappen van beide houtsoorten, mooie prijs kwaliteit verhouding en de verschillende stijlen en afwerkingen waarin deze tafels verkrijgbaar zijn.

Verschil teakhouten en eikenhouten tafel

Het merendeel van de eiken tafels wordt gemaakt in Nederland of West-Europa. Het eikenhout dat wordt gebruikt voor deze tafels komt dan ook uit deze regio. De teakhouten tafels komen bijna allemaal uit Indonesië. Deze tafels worden daar gefabriceerd in kleine fabrieken en worden per container naar Europa en de rest van de wereld geëxporteerd.

Het grote verschil hierin zit in de schaal waarop de tafels geproduceerd worden. Vaak worden de teak tafels met tientallen tegelijk gemaakt. De eiken tafels worden steeds vaker per stuk op maat gemaakt. Dit zorgt natuurlijk ook voor een prijsverschil. Het wil niet meteen zeggen dat een eiken tafel beter is dan een teak tafel. Dit hangt af van de constructie en kwaliteit van het hout.

Indien u dus een specifiek model wenst dat nergens te verkrijgen is, kan een eiken tafel de oplossing zijn. U kunt dan namelijk direct met de meubelmaker in Nederland overleggen hoe het ontwerp eruit moet komen te zien. Eiken is wel iets gevoeliger voor kringen en vlekken. Het aanbrengen van een olie- of laklaag is wel aan te raden indien u verder geen onderhoud meer wenst.

Teak tafels zijn over het algemeen bijna overal op voorraad in de standaardmaten en modellen. Het grote voordeel is dus dat er geen lange levertijden zijn en dat u de tafel ook krijgt die u uitkiest. Een teakhouten tafel is ook zeer makkelijk in het onderhoud. Lak of olie is niet nodig. Doordat teak een vettige houtsoort is, volstaat een vochtige doek of eventueel een sopje met groene zeep.

Praktische tips bij het aanschaffen van een houten tafel

Tijdens een dag maak je op zeer veel verschillende manieren gebruik van een tafel. ‘s Morgens begin je met een ontbijt en de krant, ‘s middags een kopje koffie met de laptop erbij en ‘s avonds het avondeten. Soms dient de tafel ook als bureau om papierwerk in te vullen. Dit zijn allemaal omstandigheden waarmee je rekening moet houden in verband met de hoogte van een tafel. Daarnaast heeft elke persoon een andere lengte waarmee je ook nog eens rekening moet houden. De ideale hoogte van uw houten tafel is doorsnee genomen 77cm. Indien u erg lang bent, 190cm +, is het voor uw beenruimte prettiger om de tafel hoger te maken.

Korte opsomming

  • Gebruik en onderhoud, elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Aan de hand van uw levensstijl en de gewenste uitstraling van de tafel, moet u hier rekening mee houden.
  • Bij een tafel horen ook stoelen, denk daarom na over wél of géén stoelen met armleuning. Dit is namelijk belangrijk in verband met de hoogte van de tafel en het algemeen gebruik.
  • Een grote tafel is mooi, maar té groot doet afbreuk aan uw kamer. Kijk daarom ook door hoeveel personen deze tafel maximaal gebruikt zal worden.

Dit artikel is geschreven door Marijn Souren

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

1 gedachte over “Houten eettafel kopen; tips en adviezen”

Plaats een reactie

Share This