Gevelbekleding

Gevelbekleding is een mooie manier om je huis een fris of juist klassiek uiterlijk te geven. Geen slecht idee, aangezien de gevel toch een soort eerste visitekaartje is van degene die er woont. Daarnaast kan een goede gevelbekleding een groot aantal vochtproblemen (doorslaand vocht) oplossen. Het plaatsen van gevelbekleding is echter een flinke klus, want naast het timmerwerk komt er ook een aantal belangrijke vragen op u af. Zo zult u op basis van uiterlijk en isolatiekenmerken moeten beslissen welk materiaal u kiest. Ook zult u moeten beslissen of u de gevelbekleding in zijn geheel zelf plaatst, of dat u voor (deel van) de werkzaamheden. Tot slot kan ook het milieu een rol spelen in uw keuze; de materialen van uw gevelbekleding kunnen verschillende oorsprong hebben.

Houten gevelbekleding

Een gevelbekleding van hout geeft een huis een oorspronkelijk, authentieke karakter. Hout heeft echter een aantal overduidelijke nadelen. Zo heeft het regelmatig behandeling nodig om houtrot te voorkomen, kunnen de planken door vocht en temperatuur kromtrekken en moet met name de zuidzijde regelmatig beschilderd worden. Daarnaast is het bij hout van groot belang dat u oplet dat u verantwoord kiest. Let hierbij op het volgende:

 • Het FSC-keurmerk garandeert verantwoord geproduceerd hout uit duurzaam beheerde bossen.
 • Het KOMO-keurmerk bij verduurzaamd hout is een garantie dat de verduurzaming op milieuvriendelijke wijze heef plaatsgevonden. Ook is het een maat voor kwaliteit.
 • Kies voor hout dat van nature al watervast is. Dit kan op termijn een hoop verf schelen!
 • Een overstekende dakrand van zo’n 50 tot 75 centimeter kan een aardig deel van uw gevelbekleding beschermen tegen zon en regen.

Kunststof gevelbekleding

Kunststof gaat lang mee en kan dankzij moderne motieven tóch een authentieke uitstraling hebben. Het is echter duurder dan hout, maar daar staat dan weer tegenover dat het een significant langere levensduur heeft. Qua onderhoud moet kunststof alleen regelmatig schoongemaakt worden; het is kleurvast en daarnaast ook nog eens prima vochtwerend. Wilt u van kleur veranderen, dan zult u echter een compleet nieuwe bekleding moeten aanschaffen. Overschilderen is er bij kunststof helaas niet bij. Wilt u voor duurzaam aan, dan kunt u overwegen te gaan voor een zogenaamde Volkern kunststofplaat. Hierin zit 30% kunsthars en 70% houtvezel verwerkt. Deze vezels zijn vrijwel allemaal resthout van Europese naaldbomen. Volkern kunststofplaten zijn onderhoudsarm en gaan vijftig jaar mee.

Metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding wordt niet vaak toegepast in woonhuizen en is vooral interessant voor loodsen en bedrijfspanden. Metaal is relatief duur, levert veel milieuvervuiling op en is pas toegestaan als er een speciale beschermende coating wordt gebruikt. Dit laatste wordt gedaan om te voorkomen dat er bij regen metaaldeeltjes in het grondwater terecht komen. Voordeel is weer dat het oersterk is en uitstekende vochtwerend eigenschappen biedt. Moderne metalen gevels bestaan vooral uit aluminium; een relatief licht, maar toch sterk materiaal. Metalen gevelbekledingen zijn vanwege het gewicht relatief lastig te plaatsen; in verreweg de meeste gevallen zult u een professional in moeten schakelen.

Isolatie

Met een mooie gevelbekleding bent u er nog niet. Een gevelbekleding wordt namelijk pas écht interessant als u deze combineert met een extra isoleerlaagje aan de buitenmuur. Hiervoor wordt meestal steenwol gebruikt. Vergis u niet; gevelisolatie kan alles bij elkaar een behoorlijke besparing opleveren op de gasrekening. Informeer dus bij uw leverancier naar de mogelijkheden tot het plaatsen van een laagje geperst steenwol.

Het aanbrengen; waar u op moet letten

 • Juiste soort: pas op dat u geen kunststofplaten voor binnenshuis gebruikt! Deze zijn niet berekend op de elementen en zullen kromtrekken, verkleuren en scheuren.
 • Vocht: zorg ervoor dat het geheel goed vochtdicht wordt afgewerkt. Doet u dit niet, dan bestaat er kans dat de isolatie verzadigd raakt met vocht, zijn waarde verliest en zelfs als koudebrug kan gaan dienen.
 • Ruimte: houd er rekening mee dat gevelbekleding vanwege de elementen zal rekken en krimpen. Zorg er dus voor dat er een klein beetje ruimte overblijft om uit te zetten. Doet u dit niet, dan kan het materiaal gaan barsten.
 • Ventilatie: zorg ervoor dat er ruimte overblijft voor ventilatie achter de gevelbedekking. Dit voorkomt invanging van uitslaand- en condensatievocht in de isolatielaag.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

7 gedachten over “Gevelbekleding”

 1. Wij binnenkort waarschijnlijk ook verbouwen, o.a. gevels bekleden. Staat er op deze site misschien ook meer informatie over de verschillende isolatiewaardes en de bijbehorende NEN-codes? Of iemand een idee waar ik deze kan vinden?

  Beantwoorden
 2. Metalen gevelbekledingen zijn inderdaad een last om te plaatsen, maar belangrijk om weten is ook dat bepaalde metaalsoorten niet met elkaar mogen gecombineerd worden omdat er anders een risico ontstaat op corrosievorming. Om zeker te zijn van je zaak in combinatie met andere materialen ben je dus in feite al bijna verplicht iemand in te schakelen. Meer info kan gevonden worden op deze reeks van artikelen

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This