Hortensia

De hortensia is een bloeiende plant dat zijn oorsprong vindt in de hortensiafamilie. Verspreid over de wereld zijn zo een honderd soorten te tellen. Enkele daarvan komen ook in het wild voor. De hortensia wordt echter vaak gekweekt om in tuinen te plaatsen. Vooral in China en Japan is de hortensia een veel gevraagde plant. Het kenmerkt zich door witte, roze, rode of blauwe bloemschermen. De hortensia verleidt met haar gekleurde bloemen insecten die stuifmeel af geven aan de binnenste bloemen. Wat zijn nou de zaken waarop gelet moet worden als het gaat om planten van een hortensia in de tuin? Hieronder enkele praktische tips om het beste uit uw planten te halen.

Zaaien

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om planten in uw tuin te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door te zaaien. Het voorjaar en de herfst zijn belangrijke perioden waarin planten ingezaaid kunnen worden. Het is naast een uitdagende manier ook de goedkoopste manier om planten in uw tuin te krijgen. Het zaaien van planten begint natuurlijk bij de eerst stap: zaad. Denk er wel aan dat zaden een beperkte houdbaarheid hebben. Kies dus een geschikt moment voor de aanschaf. Eerst te zaaien in bloempotten is volgens expert de beste manier. Het geeft een grotere overlevingskans omdat slakken en ander ongedierte niet bij de plant kunnen. Echter heeft een hortensia die gezaaid wordt in grond meer bronnen om kracht uit te putten. De grond waarin gezaaid wordt moet niet te veel overdadige stoffen bevatten. Stikstof, fosfor en kalium zijn stoffen die de ontkieming van het zaadje kunnen belemmeren.

Herfst en winter

Het is belangrijk voor de hortensia om deze herfst- en winterklaar te maken. Dit vergroot de kans dat deze in de lente beter tot ‘bloei’ komt en beter zal groeien. Het is raadzaam de planten op natuurlijke wijze af te dekken. Dit kan bijvoorbeeld door de plant te bedekken met een laag bladeren. Ook is het mogelijk compost of een combinatie van mest en turf in te zetten om de plant de bedekken. Hortensia’s die in een pot staan moet u beschermen tegen vorst. Hiermee voorkomt u dat de potten kapot vriezen. Denk ook aan andere praktische zaken zoals het leeg laten lopen van een tuinslang, het schoonmaken van potten (zet deze daarna in vorstvrije ruimte op zijn kop) en het afsluiten van de buitenkraan. Daarna is er een periode van rust voor zowel u als de planten en kunt u zich opmaken voor de lente; de bloeiperiode!

De lente

Wanneer uw plant eenmaal goed gegroeid is en de eerste herfst en/of winter overleefd heeft, is het tijd om de plant voor te bereiden op de lente, dé tijd waarin de planten groeien en de bloemen tot bloei komen. Om ervoor te zorgen dat de plant optimaal groeit moeten de littekens van de winter verwijdert worden. Alle oude, dode en verdorde delen van de plant moeten worden afgeknipt. Dit geeft de hortensia de mogelijkheid door te groeien. Onder de grond is de plant namelijk in de winter gewoon door gaan groeien en wil dat overbrengen op het bovengrondse gedeelte van de hortensia.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

1 gedachte over “Hortensia”

 1. Goedemiddag,
  Ik heb 5 hortensia’s in m’n tuin.
  Ik heb al een keertje meegemaakt dat de blaadjes waren bevroren in maart/ april en dat de plant er daarna niet meer uitzag.
  Kan ik de blaadjes met doek of plastic beschermen tegen de vorst?
  mvg Anita

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This