Marmer en ander natuursteen polijsten

Het polijsten van marmer en andere soorten natuursteen is een delicate klus die met veel zorg voorbereid en uitgevoerd moet worden. Steensoorten als graniet en marmer kunnen gevoelig zijn voor vlekken en schade.

Hoewel wij over het algemeen aanraden een specialist in te huren voor deze klus, kunt u met de juiste voorbereiding, materialen en techniek uw marmeren vloer zelf van kleine krasjes of vlekjes ontdoen. Voor grotere oppervlakken, diepere krassen en grote vlekken raden wij u aan een vakman in te huren.

Wat heb ik nodig?

Heeft u geen boormachine of polijstmachine en is de uitgave u teveel van het goede? U kunt dan altijd bij Praxis uw gereedschap huren.

Opmerking m.b.t steensoorten

Omdat er zoveel ondersoorten marmer zijn (afhankelijk van herkomst), is het belangrijk op te merken dat niet alle gesteentes op dezelfde manier op een behandeling reageren. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Belgisch hardsteen: ook wel bekend als ‘blauwe kalksteen’ of ‘crinoïde kalksteen’. Belgisch hardsteen is zeer compact en maar licht poreus, en daardoor vlekbestendig en goed bestand tegen een wisselvallig klimaat. Vanwege de hardheid van deze steensoort kan het hard werk zijn.
 • Chinees hardsteen: Chinees hardsteen is een stuk goedkoper, maar is poreus en veroudert daardoor sneller. Chinees hardsteen is vlekgevoelig en moet altijd geïmpregneerd worden. Ga voorzichtig te werk, want Chinees hardsteen is eenvoudig te beschadigen.
 • Travertin marmer: Travertin is een zachte steensoort die wisselend poreus kan zijn. Vanweg de tekening van travertin zult u deze steensoort meestal tot hoogglans willen polijsten.
 • Bianco carrara: deze befaamde witte Italiaanse marmer is niet altijd makkelijk tot glans te krijgen. We raden aan een fijne grit te gebruiken en een glanzend middel te gebruiken als finish. Overleg eventueel met een vakman.

Zoeten of polijsten?

Wilt u uw natuurstenen vloer een matte finish geven, dan kunt u er ook voor kiezen om een vloer te (laten) zoeten. Het grootste verschil tussen polijsten en zoeten, is dat u bij het zoeten stopt met een grovere korrel. Hierdoor onstaat een matte finish die een kleurverdiepend effect geeft.

Droog of nat polijsten?

Er zijn twee manieren om marmer te polijsten; de zogenaamde ‘natte’ en ‘droge’ methode. De natte methode maakt gebruik van water om de hoeveelheid stof te beperken, maar het is met deze methode erg moeilijk om uw resultaat te beoordelen voor de steen volledig opgedroogd is. Aangezien marmer nogal poreus is, kan dit lang duren en het water kan zelfs in de marmer trekken en voor vlekken zorgen.

In deze gids kiezen we om bovenstaande redenen dus voor de droge methode, omdat deze uitstekende resultaten geeft en eenvoudiger is it te voeren. Met deze methode komt er wel fijnstof vrij, dus we raden u aan om in ieder geval een stofmasker en veiligheidsbril te dragen.

Droog polijsten

Als u steen polijst, gebruikt u ofwel silicium carbide schuurpapier, ofwel diamantschijven. Met deze materialen kunt u dunne laagjes van het gesteente afslijpen tot u de gewenste glans bereikt. U kunt het schuurpapier via een speciaal schuur- of polijststuk op een boor monteren. Begin altijd met een grove korrel; hoe lager het nummer, hoe grover de korrel (de zogenaamde ‘grit’). Een goede grit om mee te beginnen is 60; afhankelijk van de gewenste glans legt u de finishing touch met 1000 a 1500.

Het polijsten begint dus met de grove korrel. Begin NIET direct op uw vloer; zorg er eerst voor dat u gevoel krijgt voor de techniek en materialen door een oefensteen van hetzelde materiaal te gebruiken. Schuur een dunne laag van de steen af en zorg ervoor dat u het schuurpapier altijd in beweging houdt. Doet u dit niet en houdt u het schuurpapier te lang stil over een vaste plek, dan loopt u het risico dat u een cirkelvorm in de steen slijpt.

Houd de polijstmachine nooit te lang stil op één plek! Doet u dit wel, dan kunt u onverhoopt een cirkelvorm in uw steen slijpen.

Oefen niet teveel druk uit (laat de machine het werk doen) en zorg ervoor dat alle opstaande randjes en andere oneffenheden worden afgeslepen. Bent u klaar, ga dan over de volgende grit. Voor een optimaal resultaat neemt u kleine stappen, bijvoorbeeld 60-80-120-240-400-600-800-1000 en misschien zelfs 1200 of 1500. Hoe fijner de uiteindelijke korrel, hoe hoger de uiteindelijke glans. Het is veel werk, maar als u te grote stappen neemt, kan het zijn dat uw eindresultaat bekrast raakt.

Bent u tevreden met het resultaat op de oefensteen? Dan kunt u volgens dezelfde techniek aan de slag met uw vloer. Let er op: draag een veiligheidsbril en stofmasker, neem geen grote stappen in korrelgrootte en houd uw polijstmachine altijd in beweging.

Natuursteen impregneren

Bent u klaar met het polijsten, dan raden wij u ten zeerste aan om uw vloer te impregneren. Hiermee verzegelt u de porien van de steen en kunt u de vloer beschermen tegen toekomstige vlekken.

Producttip

HG Impregnerende Beschermer

Een goede all-round beschermer die u kunt gebruiken om uw naturustenen vloer te beschermen tegen het intrekken van vuil en vlekken.

Koop bij bol.com

Alvorens u de steen impregneert, kunt u indien gewenst een kleurverdiepend middel aanbrengen, waarmee u de kleur van de steen beter naar voren laat komen. Let wel: omdat dit middel in de poriën moet trekken, kunt u dit alleen doen vóór het impregneren!

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

12 gedachten over “Marmer en ander natuursteen polijsten”

 1. Hallo,

  Ik heb de bovenkant van een kastje waar een vise blauwe vlek inzet die we er niet meer uit kunnen krijgen.

  Kan het schuren ook met een schuurmachine (zo’n tril geval) of een bandschuurmachine?

  En hoe werk je het marmeren blad weer af na het schuren?

  met vriendelijke groet,

  Rob Jasper

  Beantwoorden
 2. ik heb een vraag ik moet een buiten vloer van marmer op knapen hij is helemaal dof geworden ik moet de glans weer terug krijgen wat raat u mijn aan om dat te doen.bvd ger

  Beantwoorden
 3. Wat betreft het bovenstaande artikel het volgende;

  Na het lezen van de tekst zou men kunnen veronderstellen dat marmer vloeren (natuursteen vloeren) behandelen meer een “slag” is dan kennis en kunde. Dat dit niet het geval is heb ik zelf ervaren in de aanvang van mijn werkzaamheden als specialist in het renoveren van marmer vloeren. Men is qua resultaat en werkwijze al sterk afhankelijk van de soort steen waarvan de vloer is gemaakt. Gaat u een Belgische hardsteen “droog” schuren in de wijze die hierboven staat beschreven dan zult u hartkloppingen krijgen bij de laatste stappen, want u krijgt de vloer NOOIT goed! De bekende Bianco Carrara (wit marmer) zal simpelweg niet gaan glanzen en een Chinese Hardsteen zult u hoogstwaarschijnlijk onherstelbaar beschadigen. De bewering dat het gebruik van verkeerd schoonmaakmiddel op een marmer vloer tot onherstelbare schade kan leiden is eveneens onjuist. Alleen de heftigste middelen (zoutzuur) zal dit mogelijk kunnen veroorzaken, maar het gebruik van verkeerd schoonmaakmiddel uit zich meestal in doffe plekken in uw marmer vloer en deze zijn prima te behandelen door een vakman of door uzelf na geïnformeerd te zijn door een vakman.

  Mocht u besluiten om uw vloer zelf te behandelen dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met ons of een andere vakman, voordat u begint. Het is erg vervelend als uw planning in de war loopt of onnodige kosten worden gemaakt door onvoldoende geïnformeerd aan de slag te gaan.

  Beantwoorden
 4. Ik heb een marmer vloer in de woonkamer, het heet travertin marmer totaal 47 mtr2. Ik wil deze laten behandelen. Het liefst uitvlakken of slijpen zodat ik weer een prachtige vloer terug krijg.

  Nu is het dof en niet meer glanzend te krijgen.

  Het marmer lig nu 14 jaar, en ik kan me voorstellen dat de top laag er een beetje af is.

  Wie kan dit op een professionele manier doen, voor een redelijke prijs.

  telf.06-36139947

  Beantwoorden
 5. Kun je de bianco carrara wel weer helemaal mooi krijgen door die zelf te schuren? Want ik begrijp dat met ‘droog’ schuren er geen glans zal ontstaan. Is ‘nat’ schuren dan wel een optie of kun je bij bianco carrara er beter vanaf blijven

  Beantwoorden
 6. Ik heb een travertin vloer sinds 1978. Altijd goed onderhouden geweest met glansmiddelen maar sinds een paar jaar is er een doffe plek waar ik mij zetel schuif en die is niet meer glanzend te krijgen.
  Kan ik dat zelf bewerken? Moet de volledige vloer opnieuw geschuurd worden of kan ik mij beperken tot de doffe oppervlakete?

  Beantwoorden
 7. wil zelf een groen marmer aanrechtblad ( 10m.
  x 0.6 m ) opknappen. Cola en citroen etc.
  Hoeveel standaardbladen schuurpapier zal ik nodig hebben. Niet overal nodig
  Wie levert dit schuurpapier.?
  Vriendelijk dank
  van Gemerden

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This