Hoe kies je de juiste boor voor de juiste klus?

Voordat je kan beginnen met boren is het belangrijk om te weten welk boortje gebruikt moet worden. Boortjes verschillen niet alleen in dikte, maar er is ook variatie in boortjes voor de verschillende soorten materiaal. Hoe zijn deze typen boortjes te herkennen? Hieronder een korte beschrijving van verschillende veel gebruikte boortjes.

Houtboor

Een houtboor is te herkennen aan de drie tandjes, waarvan de middelste het grootste is, aan het uiteinde van de boor. Door deze uitstekende centerpunt houdt de boor gemakkelijk grip op het te boren stuk hout.  

Betonboor

Een betonboor lijkt sterk op de hout- en steenboor. Een betonboor is gemaakt van extra hard staal. En heeft een stompe brede punt. Voor een betonboor gebruik je een klopboor, of het klopmechanisme van de boormachine. Zorg er wel altijd voor dat je met een gewone boormachine al een klein gaatje hebt geboord in het beton, voordat de klopboor wordt gebruikt. Hiermee voorkom je mogelijke beschadigingen aan het beton doordat de boor. Zonder gat in de muur, is de klopboor namelijk lastig op dezelfde plaats te houden.

Steenboor

De steenboor heeft een zelfde stompe brede punt als de betonboor, maar de spiraalvorm van de steenboor is minder grof dan de spiraalvorm van de betonboor. Aangezien een steenboor geen scherpe punt heeft, zoals in het geval van de houtboor, is het aan te raden niet direct voluit te boren voordat er een gat is geboord.

Metaalboor

Een metaalboor gebruik je voor het boren in metaal en kunststof. Net als een houtboor heeft een metaalboor een scherpe punt, maar bij de metaalboor is er sprake van één punt, in plaats van de drie punten bij de houtboor.

Meer over verschillende type boren [ verwijzing]

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This