Tips om lekkage op het dak snel te vinden

Een lekkage aan het dak is niet heel lastig te verhelpen. Het vinden van de precieze locatie van het lek kan soms best pittig zijn. Het is wel verstandig direct in actie te komen wanneer er sprake is van een lek.

Zelfs een kleine lekkage, waar je misschien weinig last van hebt, kan grote problemen veroorzaken. Wat een kleine reparatie zou zijn, kan door gebrek aan onderhoud een grote dure verbouwing kunnen worden. Probeer dit daarom te voorkomen. In dit artikel geef ik enkele tips om snel bij het lek te komen.

Benodigdheden:

  • Zaklamp
  • Keukentrap (binnen) / ladder (buiten)
  • Waterslang
  • Hulp van een andere klusser
  • Geduld

De locatie van het lek en de lekkage

Laat om te beginnen duidelijk zijn dat de locatie van het lek zelf en de plek van de lekkage in het plafond en of muur niet hetzelfde hoeft te zijn. De reden hiervoor is simpel: water stroomt naar het laagste punt. Dit is direct de reden waarom het vinden van de oorzaak van de lekkage lastig kan zijn.

Zoektocht van binnenuit

 Bij het zoeken van het lek begin je door naar het plafond, of muur te kijken in de ruimte waar er sprake is van lekkage. In het geval van een schuin dak, kijk je vanaf de lekkage (te herkennen aan een vlek) naar boven. Het lek zelf zit vaak op plaatsen waar een item van buiten het dak in gaat. Denk hierbij aan een dakkapel, een schoorsteen of een dakventilatieopening. Wanneer het plafond niet afgesloten is, dan is het lek te vinden door met een zaklamp op de plek te schijnen op het plafond. Grote kans dat op de plaats van het lek watervlekken of schimmels te zien zijn. Als het niet mogelijk is om het plafond vanuit de (zolder)kamer te bekijken, dan kan het lek gevonden worden op het dak zelf.

Het dak op

Het vinden van het lek op het dak kan het beste in tweetallen gedaan worden. Eén persoon kan het dak op met een tuinslang. Spuit het water heel zorgvuldig, vlak boven waar de lekkage in huis is te zien. Laat de slang enkele minuten op één plek stromen voor, je de slang verschuift.  Tijdens dit proces wacht de andere persoon binnen en probeert te zien waar het water precies binnen komt. Ook hierbij helpt het om met een zaklamp op het plafond te blijven schijnen. Geduld is hierbij erg belangrijk. Het proces kan in totaal ruim een uur duren. Bespreek vooraf hoe er gecommuniceerd kan worden (bijvoorbeeld roepen of kloppen). Op deze manier kunnen jullie aan elkaar duidelijk maken wanneer het lek is te zien en op welke plek er water wordt gespoten.

Het kan zo zijn dat de exacte plek van de lekkage nog altijd niet is gevonden. Verwijder in dat geval de bovenste laag van de dakbedekking in het gebied waar de lekkage zit. Verkleurd viltpapier, of rottend hout zal nu te zien zijn. Dit is de bron van de lekkage.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This