Zonwering

Isolatie draait niet alleen om het buitenhouden van de kou. De warme zomerzon kan het binnenklimaat tot onaangename temperaturen opwarmen en tegelijkertijd zaken als foto’s en behang verbleken middels fotolyse. Hoewel niet veel voorkomend in Nederland, kunnen de nadelige effecten van de felle zomerzon goed bestreden worden zonder energieverslindede maatregelen als airconditioning. Een effectieve zonwering komt een heel eind in het koel houden van de ruimte en blokkeert tegelijkertijd schadelijke straling. Er zijn twee hoofdsoorten zonwering; binnenzonwering, die bevestigd wordt aan de binnenzijde van het raam en buitenzonwering, die zoals verwacht aan de buitenkant wordt vastgezet. Op deze pagina bespreken we van beide hoofdsoorten de voor- en nadelen. Tevens wordt ingegaan op welke vormen zonwering er zoal op de markt beschikbaar zijn.

Binnenzonwering

Binnenzonwering wordt vanwege zijn decoratieve aspect ook wel raambekleding genoemd. Het voordeel is daarmee gelijk duidelijk; het is een stuk mooier dan buitenzonwering. Binnenzonwering kan sfeerverhogend werken en beschermt de achterliggende meubelen, behang en andere elementen tegen de schadelijke invloed van zonlicht. Nadeel is wel dat de zonwering zich achter het glas bevindt, waardoor binnenzonwering een stuk minder efficiënt is dan buitenzonwering las het gaat om het blokkeren van de warmte.

  • Jaloezieën: deze vorm van horizontale zonwering is beschikbaar in aluminium en houten uitvoeringen. Door de wering open of dicht te draaien kunt u de lichtval (en privacy) zelf regelen. Hout is sfeervol, maar minder duurzaam en niet geschikt voor vochtige ruimten.
  • Lamellen: lamellen zijn uitstekend geschikt om voor grotere ramen de lichtinval regelbaar te maken. Ze zijn beschikbaar in kunststof, aluminium of stof. Of u voor jaloezieën of lamellen gaat, is een geheel persoonlijke keus; het is met name de sfeer die erdoor verandert.
  • Vouwgordijnen: een vouwgordijn is naar beneden toe open te vouwen en hangt vervolgens vlak wanneer volledig neergelaten. Ze zijn vaak semi-transparant, bieden beperkte lichtsturing maar ogen fraai. Vouwgordijnen kunnen op maat gemaakt worden met een motief naar keuze.
  • Paneelgordijnen: een paneelgordijn is een erg fraai ogende zonwering bestaande uit verschillende lappen strakgespannen stof. Deze lappen stof staan op verschillende railsporen achter elkaar, waardoor het paneelgordijn open te trekken is zonder dat het veel ruimte naast het raam inneemt. Paneelgordijnen zijn in allerlei varianten verkrijgbaar (transparant, ondoorzichtig of semi-transparant) en lenen zich optimaal voor gebruik bij schuifpuien of andere grote raampartijen.
  • Rolgordijnen: rolgordijnen zijn middels een simpele kettingbediening te openen of sluiten. Ze bestaan uit een cassette waarin een rol gordijn zit dat naar beenden getrokken kan worden. Omdat ze uit één stuk bestaan, bieden ze uitstekende verduistering en zijn daarom populair voor met name slaapkamers en keukens.

Buitenzonwering

In de regel is buitenzonwering efficiënter dan binnnenzonwering. Dit simpelweg omdat u met buitenzonwering de zonnestralen blokkeert voordat ze het glas raken. Hiermee wordt het warmte serre-effect bestreden en wordt voorkomen dat het vertrek, ondanks dat het zonlicht blokkeert, warmte oppikt van het zonlicht. Daarnaast bestaat er tussen de buitenzonwering en het glas zelf een luchtlaag, die met name later op de dag als de zonwering zijn warmte afgeeft een groot deel van die warmte wegvoert. De volgende soorten buitenzonwering zijn beschikbaar:

  • Knikarmscherm: een knikarmscherm is een nagenoeg horizontaal liggend zonnescherm dat handmatig of elektrisch uit een cassette gerold wordt. Dergelijke schermen worden met name toegepast op terrassen, omdat er veel ruimte onder het scherm blijft.
  • Uitvalscherm: een uitvalscherm is een zonnescherm dat in diagonale richting naar beneden valt en daarmee een groot deel van het invallende zonlicht blokkeert. Omdat een uitvalscherm naar beneden uitklapt, blijft er minder ruimte over om onder het scherm door te lopen. Uitvalschermen zijn dan ook vooral populair voor keukens.
  • Screen: een screen is in feite een rolgordijn aan de buitenkant. Het is van sterk, duurzaam materiaal gemaakt dat zo’n 70% tot 80% van het zonlicht blokkeert.
  • Markies: een markies is een koepelvormig uitklapbaar zeil dat een nostalgische uitstraling geeft. Markiezen zijn beschikbaar in zowel aluminium als houten uitvoeringen. Het grote voordeel is dat de zijkant ook dicht is, waardoor er minder zonnestralen binnenkomen dan bij een zonnescherm.
  • Rolluik: rolluiken bieden naast bescherming tegen de schadelijke invloeden van de zon uitstekende inbraakbeveiliging. Ze bestaan uit individuele platen van aluminium, die als één pantserend geheel uit de cassette schuiven.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This