RVS koelkasten

RVS koelkasten staan bekend om hun stijl en ongeëvenaarde strakheid, hoewel sommige mensen moeite hebben met het kille (vergeef de woordspeling) uiterlijk. RVS wordt vanwege de uitstekende hygiënische eigenschappen al geruime tijd in de horeca gebruikt voor zaken als wastafels, vriezers, vaatwassers en koelkasten. Het materiaal is echter vanwege zijn eenvoudige schoonheid langzaam maar zeker ook tot de keuken van huishoudens door aan het dringen. RVS apparaten mogen dan gemiddeld genomen duurder zijn dan hun kunststof ‘broers’, maar dankzij de langere levensduur en de lagere onderhoudskosten betalen ze zichzelf vrijwel altijd terug.

De voor- en nadelen

Alvorens u een RVS koelkast koopt, is het belangrijk dat u de voor- en nadelen goed in overweging neemt. De voordelen van een RVS koelkast:

 • Levensduur: rvs is erg sterk en het zal, in tegenstelling tot kunststof, zelden tot nooit voorkomen dat het materiaal de oorzaak is van een noodzakelijke vervanging.
 • Hygiëne: zoals de naam al zegt, zal rvs geen roestproblemen geven. Het is daarnaast eenvoudig schoon te maken en bevat geen poriën waarin bacteriën zich kunnen nestelen.
 • Uiterlijk: rvs blijft mooi gedurende de levensduur van het apparaat. Mits goed onderhouden, kunnen rvs koelkasten er na 5 tot 10 jaar nog als nieuw uitzien.
 • Vlekvrij: rvs is vlekvrij. Voor een koelkast is dit een nuttige eigenschap, aangezien het risico op morsen nabij deze voedselverzameling altijd aanwezig is.

Hieronder een korte lijst met nadelen:

 • Kosten: rvs koelkasten kunnen in de aanschaf relatief duur zijn.
 • Krasgevoelig: krassen op rvs zijn goed zichtbaar. Hetzelfde geldt voor vingerafdrukken, die goed zichtbaar zijn. Gelukkig is rvs vlekvrij, waardoor eventuele vlekken eenvoudig afgeveegd kunnen worden.
 • Variatie: rvs koelkasten komen in welgeteld één kleur: zilverachtig grijs.

Onderhoud

Roestvrij staal is een relatief onderhoudsvrij materiaal, waarvan de beschermlaag (chroomoxide) zichzelf aanvult (chroom reageert met lucht). Om ervoor te zorgen dat uw koelkast zo lang mogelijk meegaat en mooi blijft, presenteren we u een aantal tips:

 • Omdat de natuurlijke beschermlaag van rvs zichzelf aanvult, kunt u goed stevig boenen zonder het materiaal te beschermen.
 • Gebruik geen staalborstel. Er kunnen borsteldeeltjes in het staal achterblijven, die roest veroorzaken.
 • Warm water met een beetje zeep verwijdert de meeste vlekken. Voor hardnekkige vlekken kunt u een beetje azijn aan het mengsel toevoegen.
 • Mineralen in water kunnen ervoor zorgen dat water vlekken achterlaat. Veeg deze weg met een droge doek.
 • U kunt een glasreiniger gebruiken om vetvlekken als vingerafdrukken te verwijderen.
 • Gebruik geen ruwe schuurspons voor gewone schoonmaakwerkzaamheden.
 • Om een kras te verwijderen, kunt u normale poets gebruiken. Ieder fijn polijstmiddel voldoet. Mocht er na de behandeling een ongewenste glossy finish ontstaan, dan kunt u gebruik maken van een schuurpad om het oppervlak wat te verruwen. Maakt u zich geen zorgen over de beschermlaag, die herstelt zichzelf.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

11 gedachten over “RVS koelkasten”

 1. ik heb een rvs koelkast maar die zit helemaal onder de roest. ik ben er niet mer hard nekkig spul op geweest. wel heb het raam vaak open omdat de slang van de droog trommel naar buiten moet.
  kan ik weer van de roest af komen ? en zoja hoe ?

  Beantwoorden
 2. hallo

  ik heb eeb rvs koelkast, en er zitten op paar krassen, ik wil die krassen verwijderen maar weet niet hoe, weet iemand eem middel of iets dergelijks waarmee ik deze krassen wegkrijg.

  mvg jansen

  Beantwoorden
 3. RVS is een producten in vele kwaliteiten
  De naam zegt het al ROESTVRIJ.
  Wil niet zeggen dat het nooit zou kunnen
  roesten.
  Inwerking van choordampen, kan RVS zover laten roesten dat het niet meer is tegen te gaan.
  In zwembaden, roest alle standaard RVS soorten.

  Krassen zijn normaal niet te verwijderen.
  Zeker niet zoals hier boven is omschreven, gebruik van schuurpad, zal het resultaat alleen maar minder maken.

  Jaarlijks verwerken wij een paar 1000 ton RVS.

  Beantwoorden
 4. Zoals door de RVS specialist geschreven zijn niet alle
  Roest Vast Staal soorten onder alle omstandigheden tegen roest beschermd. per toepassing gebruikt met een andere legering.

  het probleem van de roest op de koelkast is volgens mij te verhelpen met scotch-brite, zoals op : http://www.viba.nl/page/catalog.php?id=1111405 is afgebeeld.

  ik heb een RVS schilderij lijst gemaakt, en na het bewerken wat krassen en vliegroest opgelopen. dit heb ik met scotch-brite opgelost. maar neem hier de tijd voor, schuur in 1 richting, niet heen en weer dan krijg je namelijk op het einde van een schuurstrook krulletjes.

  als je hier de tijd voor neemt word de koelkast zo goed als nieuw. hierna kunt u de koelkast behandelen met een reiniging/beschermings middel dat bij een supermarkt verkrijgbaar is.

  Succes

  Beantwoorden
 5. – vliegroest op het rvs is goed te verhelpen echter de vraag blijft nog wat voor kwaliteit is het?
  Onder normale omstandigheden zou rvs binnen nooit mogen roesten. De oorzaak zou een zeer lage legiring rvs kunnen zijn of met de verkeerde middelen schoongemaakt.
  Zeker dat laatst zien wij nog wel eens gebeuren, door de zeer hoge of lage ph waardes van sommige producten kan de oxidehuid beschadigt raken. Met onze rvs roest verwijderaar op http://www.rvs-schoonmaken.nl is daar op een mileuvriendelijke manier wel wat aan te doen

  – Lichte krassen zijn goed op te lossen met schotch brite handpads, werk van grof naar fijn. Gebruik voor extra schuurkracht wat cif.
  WERK ALTIJD met de schuurrichting van het rvs mee. Op onze site staat een video met instructies.
  WWW.RVS-Schoonmaken.nl

  Beantwoorden
 6. Wij hebben een bauknecht RVS koelkast,
  Zit vol met plekken komt van binnen uit,de bauknecht doet er niets aan..
  Koop nooit iets van bauknecht zo slechte service.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This