Kalkverf

Kalkverf is een natuurlijke verfsoort die vanwege zijn levendige effecten en milieuvriendelijkheid altijd populair is geweest. Het is een mineraal product, dat vervaardigd wordt uit kalk en water. Het is meestal met natuurlijke pigmenten gekleurd, wat de beschikbare kleuren enigszins limiteert. Met name donkere tinten zijn vanwege de lichte tint van het bronmateriaal lastig te verkrijgen. Op de kleurwaaier van kalkverf zijn echter nog steeds meer dan 500 kleuren aanwezig, dus de kans is groot dat er iets voor u tussenzit. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kunt u altijd op verzoek kleuren laten mengen. Moderne kalkverf is overigens gewoon vast en zal niet zomaar van de muur spoelen. Let op: kalkverf en krijtverf zijn andere materialen. Krijtverf droogt egaler en geeft dus minder kleurnuances in het resultaat. Krijtverf kan daarnaast in tegenstelling tot kalkverf makkelijk overschilderd worden met een andere verfsoort.

Kalkverf aanbrengen

Dankzij het unieke, streperige effect kan kalkverf een bijzonder fraai resultaat geven. Dit is vanwege het ruwe uiterlijk vooral het geval in klassieke en/oof Mediterraanse interieuren, waar het perfect bij past. U kunt met 1 liter ongeveer 10 vierkante meter muur bedekken. Mocht u meerdere bussen kalkverf tegelijk kopen, houd er dan rekening mee dat er geringe kleurverschillen aanwezig kunnen zijn. Het is dan ook raadzaam deze bussen te vermengen in een emmer alvorens u het aanbrengt. Op deze manier voorkomt u kleurverschillen in de ruimte die u verft. Let erop dat de kleur op de muur vanwege inzuiging wat donkerder of lichter uit kan vallen.

Kalkverf wordt altijd in lagen aangebracht met een speciale kwast. De eerste laag zorgt voor de hechting, de tweede laag dekt af. Breng de eerste laag tot maximaal de helft verdund met water aan. Hierna brengt u nog een laag aan, welke uit onverdunde verf bestaat. Verf in grillige vormen, om lelijke blokvorming te voorkomen. U kunt de eerste laag niet zomaar op iedere ondergrond aanbrengen. Indien u over één van de volgende materialen heenverft, zult u eerst een grondverf aan moeten brengen:

 • Platen van gipskarton
 • Oude motellagen
 • Pleisterwerk dat niet uit kalk bestaat
 • Synthetische verf (latexverf bijvoorbeeld)

De droogtijd van de verf is zeer afhankelijk van de luchtvochtigheid en van de ondergrond, maar meestal is het binnen een dag wel droog. In de maanden na het drogen zal de verf gaan verstenen als gevolg van reactie met koolstofdioxide.

Voor- en nadelen van kalkverf

Kalkverf heeft een aantal aantrekkelijke voordelen, maar oook belangrijke nadelen. Neem het materiaal dus goed in overweging alvorens u aan de slag gaat. De voordelen:

 • het is als natuurproduct bijzonder milieuvriendelijk.
 • kalkverf geeft een unieke afwerking, met name geschikt voor klassiekere inrichtingen.
 • omdat kalkverf de poriën van de muur niet afdicht, kan de muur ‘ademen’. Dit voorkomt vochtproblemen in de muur.
 • kalk is van nature brandvertragend.
 • kalk is mos- en schimmelwerend.

Helaas heeft kalkverf ook enkele nadelen:

 • Omdat kalkverf de poriën van de muur niet afdekt, krijgt vuil een grotere kans. Een vernislaag is mogelijk, maar hierdoor wordt de muur wel afgestikt en verliest u deels het matte effect.
 • Kalkverf is niet over te schilderen met een andere verfsoort. U zult het ofwel moeten verwijderen ofwel moeten bedekken met een primer.
 • Kalkverf kan buiten aangebracht worden en kan voor hele leuke gevels zorgen, maar let op: het zal zeer snel vuil en vocht opnemen. Verwacht een maximale levensduur van 5 a 7 jaar.

Klik hier wanneer u goede tips wilt hebben voor het verven.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

19 gedachten over “Kalkverf”

 1. Wij hebben in Frankrijk een (heel oud) huis waarvan de muren bedekt zijn met een mengsel van zand (geel) en renokal. Wij willen de muren lichter maken en denken aan kalkverf (wit), om het mooie matte effect en om de goedkopere oplossing. Is dit mogelijk en zijn er nog dingen waar we op moeten letten. Bvd.

  Beantwoorden
 2. Beste
  is het mogelijk een schouwmantel te schilderen met kalkverf. Er staat een nog werkende grote stoof voor dus is die kalkverf bestand tegen hitte?

  Beantwoorden
 3. Hallo,

  Wij willen graag met kalk of krijt verf onze muren gaan doen maar…. kan je gelijk op een betonnen binnen muur verfen of moet je het dan eerst voor behandelen??

  bedankt voor uw reactie, R.Maartense

  Beantwoorden
 4. Hallo,
  Ik heb 1 muur geverfd met kalkverf maar vind dit te donker voor de hele kamer.
  Kan ik de kalkverf zelf lichter maken?
  Zodat ik de andere muren iets lichter kan verven.

  Beantwoorden
 5. Ik gebruik pure en original in de keuken.
  1e laag wall prime gebruikt VH merk
  2e laag fresco silverlight gebruikt
  3e idem maar bladert af
  Hoe kan dit?
  Wat nu?

  Beantwoorden
 6. Kan ik kalkverf buiten opbrengen op mijn serre (glazendak) om de zon te verminderen en daardoor lagere temperaturen te krijgen en zal dat echt helpen ????

  bij voorbaat dank voor Uw antwoord.

  Koos Hulspas

  Beantwoorden
 7. Wij hebben kalkverf op de muren in de kleur gritti van carte colori.(grijs/bruin)
  is het mogelijk om deze evt met primer
  in een lichte beige kleur over te schilderen?

  Bvd Brigitte

  Beantwoorden
 8. Ik heb kalkverf geschilderd op voorbereide muren binnen,na 2 jaar komen er blazen op en springen open,willekeurig op de muur , wat zou de reden daarvan kunnen zijn ,

  Vriendelijk groet ,
  Gery

  Beantwoorden
 9. Mijn kast is met kalkverf geverfd, echt lelijk geworden, ik wil hem oververven met krijtberg. Hoe moet ik dat aanpakken? Schuren ef primer?
  Graag uw advies, alvast bedankt!

  Beantwoorden
 10. Ik wil op de muur ter hoogte van de spoelbak in de keuken schilderen met kalkverf net zoals de andere muren en er een matte vernis laag op aan brengen (tegen waterspatten)bij de afwas, is dit aan te raden ?
  Wij vinden kalkverf net met dat speciaal uiterlijk met strepen zeer mooi en landelijk.
  Dus hopelijk is er een oplossing voor.
  Alvast van harte bedankt voor een advies

  Beantwoorden
 11. Ik heb mijn muur geverfd met pure en original ( donkere kleur burned sand) maar ik vind hem te vlekkerig en teveel wit uitgeslagen, wat kan ik eraan doen om de muur rustiger te maken?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This