Tapijt reinigen

Het tapijt reinigen is een klus waar iedere eigenaar van een tapijt vroeg of laat voor komt te staan. Een tapijt krijgt immers veel te verduren; voetstappen en vlekken komen geregeld voor en stof kan zich eenvoudig verzamelen tussen de haren van het kleed. Bij onderhoud van hun tapijt denken de meeste mensen aan af en toe de stofzuiger er eens overheen halen. Maar wat doet u als het spreekwoordlijke noodlot toeslaat? Met een stofzuiger krijgt u geen vlekken weg. In dit artikel zullen we dus niet alleen de basis van het tapijt reinigen behandelen; we kijken ook naar verschillende technieken om het tapijt van specifieke, veelvoorkomende vlekken te ontdoen.

De stofzuiger

Een tapijt dat op het oog schoon is, is vaak te reinigen met een grondige stofzuiger-beurt. Neem bij het stofzuigen van uw tapijt de volgende regels in acht voor een optimaal resultaat:

 • Stofzuig het tapijt minimaal éénmaal per week. Regelmatig stofzuigen voorkomt de opbouw van ruwe deeltjes, die er middels wrijving voor kunnen zorgen dat de tapijtvezels beschadigd raken.
 • Als u een complete vloerbedekking stofzuigt, verdeel de kamer dan in kwadranten. Werk deze één voor één af, zodat u geen gebied overslaat.
 • Neem de tijd. Vooral als u een pluizig tapijt heeft, is de kans groot dat vuil diep tussen de vezels zit. Haal de stofzuiger dus meer dan één keer rustig over ieder gebied om de zuigkracht echt een kans te geven het vuil los te weken.
 • Om een vieze geur tijdens het stofzuigen te voorkomen, kunt u een beetje zuiveringszout in de stofzuigerzak opzuigen. Zuiveringszout is als zodanig of als ‘baking soda’ veelal verkrijgbaar in de toko.

Vlekken

Een klotsend glas limonade, een druppel pindasaus of een complete taartpunt… Vlekken zijn, zoals de Engelsen mooi weten te zeggen, een fact of life. De eerste en belangrijkste regel in het vechten tegen vlekken is: ruim ze onmiddellijk op. Als u de vlek in een jong en vers stadium kunt aanvallen, is de kans groter dat u hem volledig wegkrijgt. Neem de volgende tips ter hand in uw gevecht tegen de vlekken:

 • Dep of schraap zoveel mogelijk van het vlekmateriaal weg alvorens u een schoonmaakmiddel inzet.
 • Test uw schoonmaakmiddel op een klein, onopvallend plekje alvorens u het op grotere schaal inzet. Controleer of het middel zelf geen verkleuring of andere beschadigingen achterlaat.
 • Wrijf de vlek niet dieper in het tapijt. Wrijf hem ook niet uit over een groter oppervlak.
 • Als u met een grote vlek te maken heeft, werk dan van buiten naar binnen om te voorkomen dat u de vlek uitwrijft.
 • Gebruik een droge, schone badhanddoek om het tapijt op te drogen en de haartjes weer overeind te zetten. Gebruik bij voorkeur een witte handdoek, odat deze geen kleur afgeeft.

Hieronder een aantal reinigingstips voor veel voorkomende vlekken:

 • Bloed: dep eerst zoveel mogelijk bloed op. Meng vervolgens 1 theelepel zeep en 1 theelepel witte azijn met een liter warm water en breng de oplossing aan op de vlek. Laat de vlek drogen en gebruik een stofzuiger om hem te verwijderen.
 • Kaarsvet of kauwgum: houd een ijsblokje tegen de vlek aan. Het zal snel hard worden, waarna u het van het tapijt kunt plukken.
 • Chocolade: schraap zo veel mogelijk chocola van de vlek af. Meng 1 theelepel zeep en 1 theelepel witte azijn met een liter water. Breng deze oplossing aan en spoel de vlek goed uit.
 • Limonade: wees er snel bij. Dep zoveel mogelijk limonade op en gebruik een mengsel van 1 theelepel zeep, 1 theelepel en een liter warm water om de vlek uit te spoelen. Herhaal indien nodig.
 • Urine: was de vlek uit met een mengsel van warm water (1 liter), een theelepel zeep en een theelepel witte azijn.
 • Braaksel: handel snel! Dep zoveel mogelijk op en verdun de vlek direct met sodawater. Gebruik vervolgens een mengsel van één deel ammonia met tien delen water om de vlek aan te pakken. Spoel af met koud water, laat drogen en gebruik de stofzuiger.
 • Rode wijn: een beruchte. Leng de vlek aan met witte wijn en spoel uit met koud water. Bedek de vlek met keukenzout, laat het geheel opdrogen en zuig het zout op met de stofzuiger.
 • Muurverf: geloof het of niet, maar probeer het eens met glassex. Opspuiten en met een droge doek afdeppen.

Overige problemen

Andere problemen als verbranding of verkleuring vereisen een speciale aanpak. U kunt een meubel over de vlek heen plaatsen, maar kunt beter eerst de volgende technieken proberen:

 • Als uw tapijt verkleurd is door bijvoorbeeld het gebruik van een agressief reinigingsmiddel, overweeg het dan op te lappen met wat acrylverf. Kleine plekjes kunnen ook met een correct gekleurde viltstift aangepakt worden. Werk langzaam en zorgvuldig en wees er zeker van da tu de juiste kleur gebruikt!
 • Deuken die achtergelaten worden door zwaar meubilair kunt u proberen aan te pakken met een stoomstrijkijzer. Kijk uit dat u de vezels niet verbrandt of smelt. Zet de platgedrukte vezels overeind met een lepeltje of een muntje.
 • Als er een draadje los zit, knip het dan op de juiste hoogte. Als u het los trekt, loopt u het risico dat u delen van het tapijt afwikkelt.
 • Als een deel van uw tapijt verbrand is, kunt u het eruit snijden en vervangen door een nieuw stuk. Gebruik een speciale tape om het nieuwe stuk op zijn plaats te houden.
 • Als de haren van het tapijt zijn verbrand, knip ze er dan af. Plaats lijm op de kale plek en ‘zaai’ nieuwe tapijtvezels zodra de lijm wat harder is geworden. U kunt deze vezels verkrijgen van overbleven stukken of uit plaatsen waar niemand komt (de voorraadkast bijvoorbeeld).

Heeft u nog tips voor het tapijt reinigen? Reageer!

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

49 gedachten over “Tapijt reinigen”

 1. Hallo,
  Ik werk in een hotel en in een kamer zit hondehaar in het tapijt. Na enkele malen te hebben gestofzuigd, krijg ik deze hardnekkige witte haren er nog altijd niet uit.
  Alle hulp is welkom.
  Bedankt bij voorbaat.
  Katrien

  Beantwoorden
 2. Door lekkende radiator is er water over vloerbedekkiing gelopen. Inmiddels is tapijt wel droog maar het vieze luchtje van het cv water is er ingetrokken. Zowel aan boven als onderkant. Luchtje dreigt zich door huis te verspreiden. Gaat dat er vanzelf weer uit of valt dat te reinigen?

  Beantwoorden
 3. Spuitbus TMC, vlekken reiniger voor vloerbedekking en meubelstoffen ed. Werkt perfect en niet als bv zeep, zeep trekt nadien veel vuil en stofdeeltjes aan. TMC niet en je krijgt alle vlekken moeiteloos uit je tapijt. Hier over een roomwitte hoogpolige vloerbedekking rode wijn, tomatensoep en andere drama vlekken zo verwijderd. Je kan Tmc kopen bij profita comfortabel wonen. http://www.profita.nl Even bellen en ze sturen het ook wel op.
  Insprayen, intrekken, uitwrijven en weg vlek. succes.

  Beantwoorden
 4. ik heb mijn vloerbedekking gereinigt,maar hij gaat ie bol staan.gaat die weer terug in de normale ligging?.zo niet,wat moet ik daar dan aan doen?.

  Beantwoorden
 5. Wij hebben een niet al te hoog polig tapijt, ik stofzuig dat 2x per week. maar wij wonen met zijn tweeen en ik heb het idee dat 2x stofzuigen per week niet nodig is. maar wat is beter voor de vloerbedekking als je het 1 of 2x per week stofzuigd.

  Beantwoorden
 6. Wij hebben een woonkamer met ca 50m2 wollen tapijt. Wij willen dit tapijt graag eens machinaal reinigen. Natuurlijk zou je een machine kun nen huren, maar de vraag is welke machine is het beste. Moet het met stoom of niet Wie kan ons helpen bij het maken van een juiste keus.
  Bij voorbaat dank voor uw reactuie.

  Beantwoorden
 7. Deze tip is nogal afhankelijk van het jaargetij,maar een tapijt reinig je het best door hem omgekeerd (dus met de polen omlaag) in de sneeuw te leggen en de volgende dag uit te kloppen! Succes!

  Beantwoorden
 8. ik werk zelf bij Chemdry Kloppenburg in Friesland, ervaring is dat we heel veel kunnen doen aan uw tapijt of meubels. de meeste vlekken kunnen eenvoudig verwijdert worden.
  maar als mensen zelf beginnen met zeep of bleek middelen wordt het een stuk lastiger

  Beantwoorden
 9. Ik wil jullie even laten weten, dat je muurverf op het tapijt met glassex eruit kunt krijgen. Op het tapijt spuiten en met een droge doek direct erover wrijven.

  Succes!

  Beantwoorden
 10. ik heb op het tapijt waar de hond op geplast had ,,,,soda er op een stuk papier of handdoek onder het(Losliggend )tapijt ,,anders gwoon soda er op strooien ,daarna word de geur eerst erger ,maar daarna is het weg en dan de soda opzuigen ,,is ook goed voor luchtjes uit de stofzuiger ,,er kan zoveel met soda ,,,ik doe ook een lepel soda bij de witte was ,,alles word schoner en witter ,,,de vuile gaspitten in een bakje met heet soda water en je kan het vuil er zo afhalen ,,geweldig ,,ja hoe kan het ook he ,vroeger was er alleen ,maar ZEEP ZAND EN SODA succes

  Beantwoorden
 11. n een schoon gebouw hoort vanzelfsprekend schoon meubilair. Helaas worden beklede stoelen vaak vergeten bij de periodieke reiniging.
  Niet zelden bevatten deze jaren lang opgebouwde vlekken, huidvetten en huisstofmijt.

  Wij reinigen uw stoelen doeltreffend met stoom en chemicali├źn, zodat deze weer snel een frisse uitstraling hebben.

  http://www.aktief-schoonmaak.nl

  Beantwoorden
 12. Chemdry Kloppenburg reinigd al uw tapijt, kleden en gestoffeerde meubels met de unieke koolzuurmethode, dus zowel wol als katoen op een veilige wijze zonder hervervuiling dankzij de unieke beschermlaag.Ook voor het reinigen en beschermen van elastische vloeren bent u bij ons aan het juiste adres.
  Ook vlekverwijdering na een verbouwing behoort tot de mogelijkheden. Neem met al uw vragen vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 0512- 471294

  Beantwoorden
 13. Al geruime tijd houden wij ons bezig met tapijt reinigen. Naast vast tapijt kunt u ook uw vloerkleed door ons laten reinigen, met gratis haal -breng service vloerkleden in Zuid Holland. Wij staan in de regio bekend om onze serviceverlening (verplaatsen van meubels en terugplaatsen na reiniging), prijs/kwaliteit. Bij ons betaalt u niet als u niet 100% tevreden bent.

  Beantwoorden
 14. Hallo, mijn vraag is hoe krijg ik het gras
  van mijn schootloopmat af, met de stof-
  zuigergaat het heel moelijk het zit erg vast.
  misschien is er een speciale bezem voor ?

  Beantwoorden
 15. Wij hebben een onverklaarbaar probleem, na jarenlang geen problemen met het tapijt te hebben gehad komen er plotseling in een slaapkamer een spoor van harde vlekken , het lijken wel afdrukken van een dier. Deze vlekken zijn ontstaan uit het niets , er is niets gemorst of wat dan ook. de vlekken worden ook langzamerhand steeds meer en voelen hard aan. wat kan dit zijn? Wij zijn radelloos!

  Beantwoorden
 16. Hallo,

  Bij ons is er een vaas met daarin ‘oud’ water over ons hoogpolig tapijt gevallen. Het is een los tapijt. Nu begint het enorm te stinken…. Waarschijnlijk is het ‘rottende’ water in het tapijt getrokken en begint dat nu echt te stinken. Wat kunnen we hier aan doen?

  Beantwoorden
 17. Hallo,

  Wie weet hoe je vloerbedekking die behoorlijk plat is waar je loopt weer hoogpolig kan krijgen?
  Deze vloerbedekking ligt bij ons op de boevenverdieping dus er wordt niet heel veel gelopen. Doordat het nu zo plat is kunnen we het niet goed meer stofzuigen. We denken er zelfs over om deze nu te vervangen door laminaat maar de vloerbedekking ligt nog geen 6 jaar dus ja zou nog wel ff mee moeten kunnen.

  Beantwoorden
 18. is dat waar ,om een tapijt schoon te maken, omgedraaid in verse sneeuw leggen? zoja, hoelang dan(1dag of enkele uren,)Vanddaag ligt er verse sneeuw en ik wou dit dan is proberen.

  Beantwoorden
 19. ik heb vanochtend mijn perzische loper omgekeerd op de sneeuw gelegd,ik weet niet hoelang dat moet en ik weet ook niet of een synthetisch tapijt er op kan maar ik heb altijd gehoord dat wol wel kan. Ik laat het maar een paar uur liggen en kijk dan wat er is gebeurd, ben benieuwd……

  Beantwoorden
 20. Zorg ervoor voordat je je vloerkleed op de kop in de sneeuw ligt er wel voor dat het goed vriest. Wij krijgen veel aanvragen binnen van mensen die hun tapijt niet meer droog krijgen nadat ze het tapijt in de sneeuw hebben gelegd. En ons vervolgens alsnog inschakelen.

  Hoewel het wel werkt is het voornamelijk optisch. Als een vloerkleed wat ouder is en er veel zand in zit is het beter om het direct professioneel te laten reinigen. Want dit krijg je er zelf nooit uit.

  Op de site van de Stichting Waarborg Tapijt en Meubelreiniging staan erkende bedrijven die weten wat ze doen.

  Beantwoorden
 21. Schakel meubelreiniging in voor het “voordelig” reinigen van bankstel, fauteuil en eetkamerstoelen. Vergelijk de tarieven van anderen, onze prijsopgave is vrijblijvend.

  Wij kunnen ook uw vloerkleed, tapijt, traptapijt gelijk mee reinigen als wij door u ingeschakeld worden voor meubelreiniging.
  Professioneel en betaalbaar 1999-2014.

  Beantwoorden
 22. Wij hebben een emmer water over onze hoogpolige tapijt gekregen. Direct alles opgesopt… maar nu stinkt de onderkant enorm! Een geur van (dier) mest. Hoe krijgen wij die geur nog weg. De mat hangt te drogen en is volgens mij al goed droog maar geur blijft.

  Beantwoorden
 23. Het reinigings bedrijf van mijn tapijt belde op met de mededeling dat op mijn tapijt een grote vlek heeft gekregen door een al bestaande onzichtbare vlek die ingetrokken was. Door het reinigen is deze tevoorschijn gekomen aan de oppervlakte en volgens het bedrijf is het geen gezicht. Ik geloof het verhaal niet . Kan het zijn dat vlekken die niet zichtbaar zijn na het reinigen ineens wel zichtbaar worden?

  Beantwoorden
 24. Bij het boren van gaten in de muur is een aanzienlijke hoeveel rood baksteen gruis in het tapijt gekomen. Dit verdwijnt helaas onmogelijk met de stofzuiger. Ivm het risico op uitsmeren van de vlek heb ik nog niets anders durven proberen.
  Bedankt.

  Beantwoorden
 25. mijn man schoof zijn zetel in de auto met kracht achteruit tegen… 2 blikjes bruine leffe. mijn auto stinkt een uur in de wind naar het bier
  hoe krijg ik dat best verwijderd uit de tapijtjes ?
  dank alvast

  Beantwoorden
 26. We hebben een wollen karpet, jarenlang alleen gestofzuigd. Die was echt wel toe aan schoonmaken. Maar dat ‘laten doen’ is erg duur. En zelf doen met welke shampoo dan?

  Ik koos voor reinigen alleen met water; zo’n tapijtreiniger huren die water sproeit en direct weer opzuigt. Dat werkte fantastisch, geen zeep, gewoon lauw water.

  Ik deed het gisteravond, niet te nat maken en wel heel goed droogzuigen. ‘s Nachts een ventilator er op gehad voor het verder drogen.

  En vanmorgen nog een keer het karpet gewassen en weer drogen.

  Daar kwam erg veel viezigheid uit ons karpet en nu is ie weer als nieuw en snel droog.

  Beantwoorden
 27. Toen ik mijn tapijt liet leggen wist ik ook dat ik deze goed moest onderhouden, omdat die anders naar een aantal jaar erg vies zou zijn. Elke week drie keer stofzuigen en vlekken meteen schoonmaken heeft ervoor gezorgd dat mijn er nog steeds super uitziet. Daarnaast probeer ik er ook niet met schoenen overheen te lopen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This