Parket schuren

Parket schuren is een taaie klus, die in veel gevallen enorm de moeite waard kan zijn. Sterker nog, er zijn binnenshuis maar weinig doe-het-zelf klussen die meer voldoening geven dan het transformeren van een oude en verweerde parketvloer naar één die er splinternieuw uitziet. Omdat weinig mensen weten hoe ze het opknappen van hun oude vloer moeten aanpakken, wordt deze klus vaak uitbesteed of zelfs als excuus gezien voor het aanschaffen van een nieuwe vloer. Dit terwijl parket schuren een klus is die prima geschikt is voor de doe-het-zelver. Dus, heeft uw parketvloer er beter uitgezien en wilt u veel geld besparen, volg dan de volgende adviezen op.

Wanneer parket schuren?

De scherpe nagels van huisdieren, het verschuiven van meubulair, hoge hakken, het per ongeluk laten vallen van een glas of bord… Hoe onprettig sommige van deze zaken ook zijn, het zijn doodnormale dingen die regelmatig voorkomen. Om u zich een voorstelling te kunnen geven van het effect van deze zaken op uw vloer, moet u zich even voorstellen dat de hond over u heen loopt, de tafel over u heen wordt getrokken en het glas op u kapot gesmeten wordt. Inderdaad, enige slijtage is wel te verwachten!

Door dagelijks gebruik zal uw vloer langzaam maar zeker een aardige hoeveelheid deukjes en krassen oplopen, die met elkaar voor een dof en oneffen uiterlijk zorgen. Op het moment dat uw vloer een dergelijk verweerd uiterlijk begint te krijgen, is het wijs te denken aan een goede onderhoudsbeurt. Zo’n beurt bestaat in de eerste plaats uit het gladschuren van de vloer, waarna u deze met één of meerdere beschermlagen (boenwas, lak, polyurethaan) afwerkt.

Tips en technieken

De volgende tips en technieken kunnen goed van pas komen tijdens het parket schuren:

 • Gebruik een speciaal voor parket ontworpen schuurmachine. Deze zijn meestal te huren bij de betere doe-het-zelf zaak.
 • Schuur met korrel 40 en werk langzaam maar zeker naar een fijnere korrel toe
 • Gebruik een kleinere schuurmachine voor meer controle en minder stof.
 • Zijn er ruimtes aangesloten op de ruimte die u gaat schuren, gebruik dan afdekfolie tegen de stof.
 • Begin met diagonaal schuren en werk daarna in rechte banen.
 • Schuur altijd totdat de gehele parketvloer gelijk (egaal) is. Lukt dit in verband met beschadigingen niet, overweeg dan het beschadigde stuk te vervangen.
 • Gebruik schuurmengsel of poriënvuller om eventuele naden op te vullen.
 • Gebruik een ronddraaiende schuurmachine om plaatsen te schuren waar u niet bij kunt. Let er wel op dat u egaal blijft werken.

De afwerking

Bij het parket schuren komt veel stof vrij. Zorg ervoor dat de vloer na het schuren compleet schoon en vetvrij is. Gebruik een fijne bezem en een vochtige doek om er zeker van te zijn dat alles spik en span is. Eventueel achtergebleven stof en vet kan anders met de afwerklaag vermengd raken en het resultaat verstoren. Als afwerklaag kunt u een acryllak gebruiken, die in twee lagen aangebracht wordt. Schuur de vloer tussen de laklagen in zeer licht en breng de tweede laag haaks aan op de eerste. Boenwas en vloerolie behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

34 gedachten over “Parket schuren”

 1. Goedemiddag,
  Ik heb een vraagje over het parket schuren en vullen.
  Als het parket geschuurd is wil ik met het schuursel de naden vullen.
  Mijn vraag is, waarmee vermeng ik het schuursel om de naden op te vullen?
  Ik dacht met de lak die gebruikt wordt om het parket mee af te lakken, en het mengsel met een brede zachte bezem of wisser over de vloer te vegen?
  Maar wordt de naad dan vlak opgevuld, en moet het dan later weer op geschuurd worden?
  Ik heb het n.l. wel eens zien doen door parketteurs maar heb er nooit echt aandacht aangegeven, helaas.
  Vriendelijk dank voor uw aandacht.

  Chris.

  Beantwoorden
 2. Goedemorgen,

  Ik heb het slijpsel met een voegvuller gemixt en er een papje van gemaakt.
  Voegen met een plamuurmes gevuld en later de vloer met korrel 100 weer opgeschuurd.
  2x een laklaag op aan gebracht en de vloer ziet er weer als nieuw uit.

  Groetjes,
  Chris.

  Beantwoorden
 3. Vraag:
  Ik wil mijn parket schuren en lakken, maar
  ook het plafond en muren texen.
  Welke volgorde kan ik beste doen.
  Eerst schuren en lakken en daarna texen.
  Of andersom.

  Beantwoorden
 4. Vraag: ik wil mijn klassieke parketvloer, honingkleur/glanzend, veel lichter en dof hebben, zoals een oude houten, ongelakte vloer. Hoe moet ik te werk gaan?

  Beantwoorden
 5. Hoi Heidy,

  Ik denk dat je je vloer het beste kunt oliën, maar ik denk niet dat je vloer er veel lichter van zal worden. Tenzij er een gekleurde laklaag op zit natuurlijk.

  Beantwoorden
 6. als het netjes en goed moet gebeuren kan U mij laten komen tegen een scherpe prijs schuur ik uw vloer en werk deze af met lak of hardwax olie
  ik heb 20 jaar ervaring en zie vaak problemen door doe het zelvers die denken dat ze het kunnen.
  aanzetten, schuurstrepen, niet vlak, enz. en laten we het niet hebben over de afwerking
  mochten er vragen zijn hoor ik dit graag

  groetjes
  Gerrit Brink
  http://www.gbparket.nl

  Beantwoorden
 7. We overwegen om onze klassieke visgraten massief eiken parketvloer nog 1 keer te laten schuren. Reden: de vloer is in 20 jaar erg donkergeel geworden en bovendien vinden we de blinkende laklaag niet meer mooi. We willen graag een naturel/lichte doffe vloer. We laten alleen schuren als de vloer niet meer geel wordt. Ook laten we het alleen doen door een heel goede vakman met de beste en laatste technieken op dit gebied. Wie weet of onze doelstelling mogelijk is?

  Beantwoorden
 8. Dag Hanneke, de luchtvochtigheid in de kamer moet tussen 55en 65% zijn. Dit kan je met een luchtbevochtiger doen. Zo verdwijnen de kieren. Voor meer vragen bel gerust TD Parket op +32 477 393 469
  F van de Venne, het is best mogelijk uw vloer te herschuren zonder dat deze terug geel wordt dit komt omdat de vernissen van nu met die van 20jaar een enorm kwaliteitsverschil hebben… Bel mij gerust voor meer info ik kan U tal van referenties geven.

  mvg
  Thomas Dieleman

  Beantwoorden
 9. Wij zijn van plan onze eiken vloer te schuren en te behandelen.
  Heeft iemand ervaring met het roken van de vloer om deze vervolgens te oliien en te waxen?
  Mvg Jos van Lier

  Beantwoorden
 10. In de woonkamer heb ik een oude, versleten wengé parketvloer. Ik vind m veel te donker. Ik overweeg om ‘m te vervangen, tenzij er mogelijkheden zijn om ‘m lichter te krijgen/maken. Ik weet dat wengé kostbaar is. Maar versleten is versleten. HEeft iemand tips?
  Mvg. Sophie

  Beantwoorden
 11. ik heb een vraag een parket vloer van hardhouten plankjes van 7bij7 cm om en om schuren hoe kun je dat het beste doen en met welke schuurmachine is het beste

  Beantwoorden
 12. Ik heb een tweedehandse massief eiken parket vloer gekocht. Nu moet de vloer geschuurd worden, maar omdat de delen nog los zijn vraag ik me af of ik de planken voor het leggen beter kan schuren. Wat is wijsheid!

  Beantwoorden
 13. Hoi, ik heb een probleem.
  We hebben namelijk ons parket door een specialist laten matschuren en hervernissen. Maar dat laatste heeft dus heel wat problemen. Het parket is ondertussen reeds 7 (!!) keer herbehandeld, zowel geschuurd als vernist. Maar steeds zie je strepen éénmaal alles droog is. We zijn natuurlijk de wanhoop nabij, want dit duurt reeds 4 weken. En nog steeds krijgt men het niet goed. Zou er iemand weten hoe dit komt en vooral ook hoe dit kan opgelost worden?

  Mvg,
  benedikt

  Beantwoorden
 14. Hallo,
  Heb ongeveer 12 jaar geleden een grenen vloer gelegd. Omdat ik enkele verbouwingen achter de rug heb en mijn budget op is, overweeg ik om de vloer zelf te renoveren. Sommige planken vertonen wat schilfers. Kan iemand mij hierbij raad geven? Kan de vloer degelijk opgeschuurd en opnieuw behandeld worden?
  Dank je voor je reactie.
  Anne

  Beantwoorden
 15. ook visgaat parket, altijd gelakt en krijgen zo’n oranje gtige kleur. nu in een kamer hebben we enkel primer laten leggen, de kleur is daardoor veel mooier, maar gaat hij daarom vlugger verslijten?
  nu gaan we in de woonkamer zelf schuren en we willen olien, kan iemand ons zeggen wat er precies gedaan moet worden? eerst primer dan olie? of geen primer? wellicht iets anders?

  Beantwoorden
 16. Wij hebben een grenen vloer die in een hele donkere olie staat en beschadigd is.
  Graag zouden wij de vloer licht maken, maar het budget is op om het te laten doen.
  Kun je zelf de donkere olie eruit schuren en de v-naden frezen en hem daarna in een white wash lak of olie zetten?

  Graag hoor ik wat tips.

  Beantwoorden
 17. Hallo,een vraagje er ligt een houten vloer van 32jaar oud,kan ik die op nieuw opknappen??
  Het is een vrij donkere vloer pal pali hout word er gezegt.
  Hier en daarna is het beschadigd.
  Bedankt,
  Vriendelijk groet,

  margriet

  Beantwoorden
 18. Goedemiddag,

  ik heb even een vraagje. Ik heb onder mijn zeil een oude hard houten vloer liggen. En nu wil ik graag de houten vloer gebruiken, alleen die is zwart geverfd met allemaal witte verfvlekken. Kan ik nu gewoon een zwarte verf erover heen doen of moet de vloer eerst geschuurd worden?!

  Beantwoorden
 19. Wij willen een parketvloer schuren en lakken en daarnaast ook de wanden en het plafond sausen wat is de volgorde. Hoe moeten we de groef die in de vloer is schuren

  Beantwoorden
 20. Krachtig artikel! Wij zijn zeker van mening dat indien men zelf hun parket kunnen schuren, eventueel met behulp van uitleg zoals hierboven, dat je dat zeker moet doen. Het is niet alleen financieel voordeliger maar ook leuk om te doen. Toch zien veel mensen tegen deze klus op simpelweg omdat ze niet capabel zijn ervoor, ga dus bij jezelf na of je een dergelijke klus kunt uitvoeren of niet.

  Beantwoorden
 21. 9 jaar geledem hebben wij een donker houten vloer met v groef laten leggen. Kostte 5500,00 euro . Nu heb ik daar enorm spijt van ik had veel liever zonder v groef gewild. Heeft iemand voor mij een oplossing om die v groeven te dichten?

  Beantwoorden
 22. Via marktplaats een oude visgraatvloer gekocht, nu wil ik de vloer zo preparen dat die leg klaar is, alleen zitten er op de tand en groef oude lijmresten. Ik wilde dit wegschuren maar is vrij lasting om bij te komen.Is er een handigheid om deze lijmresten weg te halen, bijvb met een frees of iets? alvast bedankt voor de reactive.

  Beantwoorden
 23. Een tijdje geleden heb ik mij ook verdiept in het schuren van mijn parket. Heb er uiteindelijk voor gekozen om dit zelf te doen. Met een gehuurde schuurmachine heb ik het oppervlak weer mooi opgeschuurd. Nu moet ik deze alleen nog even in de was zetten. Het resultaat mag er al best wezen!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This