Bamboe vloer

Met een bamboe vloer kunt u een mooi natuurlijk uiterlijk realiseren zonder dat u daarmee onbedoeld de natuur schade toebrengt. Bamboe heeft een groot aantal voordelen, die al eeuwenlang door de mens worden toegepast: jonge scheuten worden opgegeten en de volwassen plant is zo sterk, dat deze gebruikt kan worden voor de bouw van meubels, gereedschap en zelfs huizen. Bamboe groeit daarnaast zeer snel weer aan, waardoor het gebruik ervan weinig schade toebrengt aan de natuur. Bamboe wordt vanwege deze gunstige eigenschappen ook wel één van de grote giften van de natuur genoemd.

Een veel gemaakte misvatting over bamboe vloeren, is dat deze bestaan uit een ruw netwerk van bamboestengels. Een bamboe vloer zou dan ook kraken, zeer oneffen zijn en erg comfortabel zijn voor blote voeten. Niets is echter minder waar: de bamboestengels worden machinaal verwerkt tot een lamelparket dat minstens even glad is als ieder andere vloer. De installatie is dus geen haar moeilijker dan de die van een conventionele vloer en het comfort blijft gewoon gehandhaafd. Bamboe vloeren kunnen ook qua uiterlijk prima concurreren met de bekende houten vloer: u heeft een ruime keus op het gebied van kleuren, motief en structuur. Sterker nog, een vloer van bamboe kan zich qua uiterlijk meten met menig hardhouten vloer en is qua onderhoud een stuk eenvoudiger. Laat u dus niet misleiden en overweeg bamboe als één van de meest milieuvriendelijke opties voor uw vloer.

Soorten bamboe vloeren

Bamboe vloeren komen in allerlei soorten en maten. Hoewel bamboe van nature licht is, neemt het na koken een donkerbruine kleur en zachtere structuur aan. Deze donkere variant leent zich ook prima voor vloeren, waardoor u een ruime keus heeft aan tinten. Donkere vloeren zijn zoals eerder vermeld wel iets zachter dan lichte vloeren; houd daar rekening mee als u graag op hakken loopt of huisdieren heeft.

De vezels van het bamboe kunnen op twee manieren georiënteerd zijn: horizontaal of verticaal. Een horizontaal georiënteerde vloer laat de natuurlijke groeiringen van het bamboe zien en bestaat uit brede, uitgevouwen bamboestengels. Verticaal georiënteerd bamboe heeft daarentegen een lange, dunne structuur en heeft een uniform uiterlijk waarin geen willekeurige groeipatronen zichtbaar zijn.

Onderhoud van een bamboe vloer

Bamboe vloeren zijn van nature zeer sterk en resistent, maar om te garanderen dat uw vloer langduring mooi blijft, moet u op een aantal dingen letten:

 • Fijne stof- en puindeeltjes kunnen de coating van de vloer beschadigen. Veeg de vloer daarom regelmatig schoon met een zachte, fijne bezem.
 • Kijk uit met was. U kunt een bamboe vloer waxen, maar de finish kan de vloer een ander uiterlijk geven. Daarnaast is het na het waxen erg moeilijk ooit nog een andersoortige coating op de vloer aan te brengen; de was kan namelijk in de onderliggende lagen van het parket sijpelen, wat de adhesie van andere soorten coating belemmert.
 • Het bamboe in de vloer is misschien harder dan sommige soorten hardhout, maar de coating van de vloer is dit niet. Kijk dus nog steeds uit met naaldhakken en sleep nooit meubilair over de vloer.
 • Het aanbrengen van een nieuwe coating is relatief eenvoudig. Schuur de vloer licht en breng de nieuwe coating aan. U gebruikt het best een niet op water gebaseerde coating van urethaan. Laat de coating volledig uitharden en neem de vloer af met een vochtige, zachte doek. Wacht 24 tot 48 uur met het aanbrengen van de tweede laag coating. Uw vloer is als nieuw.
 • Heeft u huisdieren, houd hun nagels dan kort. Dit voorkomt een grot aantal krassen en deuken.
 • Kijk uit met direct zonlicht; bamboe vloeren kunnen reageren met zonlicht.

Bronnen

Deze pagina is mede tot stand gekomen in samenwerking met MOSO bamboe specialisten.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

21 gedachten over “Bamboe vloer”

 1. Goedendag.
  Wij hebben een bamboevloer. Deze is niet onderhouden en de toplaag vertoont slijtageplekken op bepaalde punten. Kan ik deze opschuren om hem weer goed te krijgen?
  Zo ja wat voor lak raadt u aan en hoe te werk te gaan.
  Bij voorbaat dank,
  Mark

  Beantwoorden
 2. Goedendag.

  Op mijn werk is net een bamboe vloer geschuurd en een nieuwe wax laag op aangebracht.
  nu laat hij zwarte strepen achter maar die krijgt de schoonmaak dienst niet helemaal weg
  hoe kunnen we dit oplossen.

  vr gr Jolanda

  Beantwoorden
 3. Beste Mark,

  Indien de slijtage door de laklaag is gedrongen, dient de gehele laklaag te worden verwijderd. Indien dit nog niet het geval is en het bamboe nog niet is ‘aangetast’ zou de vloer kunnen worden ‘tussengeschuurd’. Dit is een lichte schuurgang, waarbij niet de hele laklaag wordt verwijderd. Minder werk, maar wel een risico want de nieuwe laklaag moet dan wel bij de oude passen. De oude laklaag is waarschijnlijk een Chinese lak, dus het is de vraag of dat lukt. Beter is dus helemaal afschuren. Daarna een nieuwe laklaag aanbrengen. In principe kun je elke gangbare parketlak op bamboe gebruiken. Bamboe bevat geen harsen of andere inhoudsstoffen die zouden kunnen reageren met de lak.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,

  Arjen

  Beantwoorden
 4. Beste Jolanda,

  Jouw vraag heeft meer betrekking op de waxlaag dan op het bamboe. Ik denk dat je moet uitvinden welk merk wax er is gebruikt en wat daarbij het onderhoudsadvies is. Vaak heeft de leverancier wel een middeltje om dergelijke zwarte strepen te verwijderen.

  Met vriendelijke groet,

  Arjen
  http://www.moso.eu

  Beantwoorden
 5. Graag had ik geweten of het mogelijk is een bamboevloer te leggen op een ondergrond met vloerverwarming (electrisch) Laat de vloer nog de warmte door?

  Op dit ogenblik liggen er travertintegels op doch deze zijn- na 30 jaar – gebarsten en er moet dus een nieuwe vloer gelegd worden OP die tegels, of NA VERWIJDERING ervan ????

  Wat is het prijskaartje per vierkante meter?

  Beantwoorden
 6. Ook wij hebben sinds een week een prachtige zelfgelegde bamboevloer. Probleem alleen zijn de lijmvlekken die er op zijn blijven zitten. Dat heb je als je al het werk alleen moet doen. Allerlei ‘schoonmaakmiddelen’ al voorzichtig geprobeerd. Het wordt ietsje minder, maar blijft goed zichtbaar bij daglicht. Wie weet een eenvoudige oplossing?

  Beantwoorden
 7. Wij gaan naar een bestaand huis met een gelakte bamboe vloer. Echter wij willen graag een witte vloer (of whitewash). Wat is er mogelijk met bamboe? Witte wax? kleurlak? Tips?
  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 8. Beste mensen,

  Wij willen graag een bamboe vloerbedekking zelf leggen ( niet de vierkanten maar die van “op de rol”= 2 meter breed). Heeft daar iemand ervaring mee ? Omdat we nog nergens deze vloerbedekking echt hebben zien liggen willen we ook graag weten wat de ervaringen zijn. Zouden we ook eens kunnen kijken hoe zo’n vloer eruit ziet.

  gr Erik en Tineke Steensel

  Beantwoorden
 9. Goedenavond,

  Graag wil ik informatie over vloerverwarming onder bamboe.
  Is dit mogelijk en kunt u mij de voor-en nadelen mailen.?

  Is er kwaliteits verschil ?

  Is het ook geschikt voor openbare ruimten.
  Intensief gebruik.

  Bij voorbaat hartelijk dank,
  met vriendelijke groet ,

  A de Noord.

  Beantwoorden
 10. In onze nieuwbouw is bamboeparket voorzien.
  Is het leggen van vloerverwrming onder bamboeparket mogelijk ?
  Van horen zeggen is vloerverwarming onder parket niet aan te raden omdat hout isoleert en de warmte er moeilijk door kan.

  Dank bij voorbaat.

  Beantwoorden
 11. In mijn huis licht een bamboevloer van 10 jaar oud en is erg gelig geworden.Wij willen de vloer gaan schuren, maar ik wil een lichtere vloer en niet meer glimmend, wat voor lak kan ik het beste nemen.

  Vr.gr.Thea

  Beantwoorden
 12. Omdat Paul hier iets over vroeg en omdat ik niet onmiddellijk een antwoord zie:

  Bamboeparket is zeker combineerbaar met vloerverwarming, dit komt omdat bamboe minder gevoelig is aan vocht en temperatuurschommelingen en van nature een slechte thermische geleider is en warmte dus goed doorlaat.

  Beantwoorden
 13. Wij hebben al jaren een fineer bamboe lamelparket. Bevalt ons prima, alleen is de kleur door de zon veel geler geworden. Dat vinden we niet mooi.
  Zou het mogelijk zijn te schuren en wit te verven of te whitewashen? En zo ja, met welke verf?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This