Dakisolatie

Door de grote energiebesparing die gemoeid gaat met dakisolatie, verdient een eventuele investering zich snel terug. Is het niet uit energiebezuiniging, dan is het wel vanwege de waardevermeerdering van het huis. Een goede dakisolatie levert als de zolder verwarmd is een gemiddelde besparing op van zo’n 700 m3 gas per jaar (€475!). Is de zolder niet verwarmd, dan kunt u alsnog rekenen op een besparing van ruwweg 300 m3 (ongeveer €200). Een simpele vuistregel is dat een dak-isolatie met een warmteweerstand van 1.3 een jaarlijkse besparing oplevert van ongeveer 10 m3 gas per vierkante meter dakoppervlak. Is de zolder niet verwarmd, dan is dit 4,5 m3 gas per vierkante meter dak. Naast te besparen op uw energierekening, bespaart u dus ook flink op de door uw huishouden uitgestoten hoeveelheid CO2. In deze tijden van dure energie en klimaatverandering is dat een meer dan welkome combinatie!

Schuine daken

De binnenkant van het schuine dak leent zich vanwege de toegankelijkheid prima voor de doe-het-zelver. De beste materiaalkeuze voor de binnenkant van het dak is steenwol, omdat dit materiaal relatief brandveilig is. U kunt vaak het beste kiezen voor isolatieplaten, omdat deze een netter afgewerkt resultaat geven. Met name als u tussen de dwarsbalken van de aftimmering wilt isoleren, is het het beste om isolatieplaten te nemen en deze tussen de balken vast te nieten. Mocht de ruimte tussen de balken te groot zijn, dan kunt u extra balken (regels) aanbrengen met een onderlinge afstand van precies één isolatieplaat. Plak eventuele naden tussen de isolatieplaten af met aluminiumtape en dicht kieren met PUR-schuim, een acrylaatkit of (niet overschilderbaar!) een siliconenkit. Voor ventilatie is het daarnaast zo, dat u het beste een spouw (luchtruimte) van ongeveer 2 centimeter tussen het isolatiemateriaal en het dakbeschot overlaat. Over dit laatste zijn de meningen verdeeld, maar het alternatief (gaten boren) kan vanwege transport van koude lucht meer vochtproblemen creëren dan oplossen. Let er wel op dat u tussen de aftimmering en de isolatie (dus: aan de warme kant van het geheel) een dampremmende folie plaatst; van vocht verliest isolatiemateriaal zijn werking en kan uw dak gaan rotten.

In geval van isolatie van buitenaf, wordt het isolatiemateriaal veelal geplaatst tussen de dakpannen en het houten dakbeschot. Als materiaal wordt meestal ook hier minerale wol gekozen. Isolatie van de buitenkant van het dak laat u vanwege de risico’s bij voorkeur over aan een professioneel bedrijf.

Platte daken

Platte daken hebben vanwege de mogelijkheid tot stilstaand regenwater een waterdichte en sterk dampremmende bedekking. Hierdoor is het onmogelijk van binnen afkomstig vocht af te voeren naar buiten. Vochtproblemen zijn bij platte daken dan ook veelvoorkomend; in koude en natte maanden krijgt het koude hout veel vocht te verwerken, terwijl in warme, zonnige maanden het hout weer kurkdroog is. Het isoleren van een plat dak van binnenuit kan dus zeer problematisch zijn, omdat het naar boven getrokken vocht in koudere periodes condenseert en eigenlijk maar moeilijk weg kan. Hierdoor ontstaan vocht-ophopingen, die ervoor zorgen dat het hout kan gaan rotten en het isolatiemateriaal zijn nut verliest. Wilt u toch een plat dak van binnenuit isoleren, denk dan aan de volgende zaken:

  • Zorg ervoor dat er tussen de bovenkant van de isolatie en de onderkant van uw dak een luchtlaag aanwezig is die in verbinding staat met de buitenlucht. Dit is nodig om vocht de mogelijkheid te geven te ontsnappen.
  • Zorg ervoor dat u een zeer sterke dampremming aanbrengt aan de warme kant van de isolatie. Probeer deze zo naadloos mogelijk te bevestigen, om de vochttoevoer naar de isolatie zo gering mogelijk te houden.

Materialen

Er zijn diverse materialen beschikbaar voor isolatie van uw dak. De belangrijkste eigenschap van uw isolatie is de zogenaamde R-waarde (ook: Rd-waarde). Deze hangt af van de dikte van het materiaal en de specifieke eigenschappen van dit materiaal. Om een isolatiewaarde R=2.5 te behalen heeft u gemiddeld zo’n 10cm dikte nodig (steenwol, glaswol), al kunt u met sommige materialen (XPS) met iets minder af. Let goed op dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is een energiepremie te krijgen op het aanbrengen van isolatie. Het materiaal EPS is vochtbestendig en schimmelt tevens niet. Heeft u vaak last van vocht, overweeg dan dit materiaal. Besteed tot slot extra aandacht aan isolatie van de aansluiting van het dak op de muur; deze plaats is vaak een warmtelek. Sommige dakpannen isoleren ook beter dan andere.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This