Vloerisolatie

Vloerisolatie is een effectieve, maar verder weinig ingrijpende maatregel. Isolatie van de gemiddelde begane grondvloer (50 m2 oppervlak) kan tot zo’n 170 m3 gas per jaar schelen (ofwel: €110). Een vuistregel is dat isolatiemateriaal met een weerstandsfactor 1.3 u ongeveer 3.5 m3 gas per vierkante meter vloer bespaart. Ga er vanuit dat u, als uw vloer nog niet geïsoleerd is, zo’n 15% gas kunt besparen. Als u gemiddeld stookt, vermindert u hiermee uw CO2-uitstoot met maarliefst 340kg per jaar. De kosten van vloerisolatie verdient u terug in 4 tot 10 jaar. Gezien deze relatief korte termijn en het positieve-milieu effect is het zeker de moeite waard isolatie van de vloer in overweging te nemen. Heeft u een kelder onder het huis, overweeg dan gelijktijdig kelderisolatie.

De eerste stap die u kunt nemen is het afdichten van eventuele naden en kieren tussen de plinten en muren. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een waterdichte siliconenkit gebruiken. De mate waarin en manier waarop u uw vloer verder kunt isoleren, zijn voor een groot deel afhankelijk va de kruipruimte onder het huis. Heeft u geen kruipruimte, dan is isoleren lastig. U kunt dan uw vloer ophogen door er isolatieplaten onder te leggen. Nadeel hiervan is wel dat u uw deuren moet inkorten. Een tweede, meer kostbare, oplossing is het verwijderen van de vloer en het plaatsen van een nieuwe vloer met isolatie aan de onderkant. Gezien de kostprijs is deze oplossing alleen het overwegen waard als u toch al de vloer wilt vervangen.

Heeft u een lage kruipruimte (tot 35cm), dan kunt u in deze ruimte isolatiemateriaal aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zakken met EPS (piepschuim) of het volstorten van de ruimte met schelpen of cellulose. Let er wel op dat eventuele leidingen bij het volstorten van een kruipruimte onbereikbaar worden. Ook kunnen deze afhankelijk van het soortelijk gewicht van het isolatiemateriaal onder de druk beschadigd raken. Volstorten is sterk af te raden indien zich in de kruipruimte leidingen of kabels bevinden waartoe u toegang moet blijven houden.

Heeft u een hoge (>35cm) kruipruimte, dan heeft u diverse mogelijkheden. Het beste is echter, de onderkant van de vloer te isoleren. Dit levert het meest comfortabele resultaat op, omdat de vloer minder koud is. Zorg er wel voor dat het materiaal goed tegen de onderkant van de vloer bevestigd is; eventuele holtes kunnen de isolatiewaarde drastisch doen afnemen. Isoleert u de bodem van de kruipruimte, dan heeft u meer materiaal nodig. Let er gelijk op dat u de opgaande balken van de fundering isoleert, om de isolatiewaarde te verhogen en koudebruggen te voorkomen. Zorg in alle gevallen gelijk voor een dampremmende folie tegen de onderkant van de kruipruimte. Hoe minder vocht in de kruipruimte, hoe beter.

Materialen

U heeft voor vloerisolatie de keuze uit een groot aantal materialen. Het verschilt wel of de onderkant van de vloer of de bodem wilt isoleren, want niet alle materialen zijn voor alle doeleinden geschikt. Isoleert u de onderkant van de vloer, overweeg dan de volgende materialen:

  • Thermoskussen. Eenvoudig aan te brengen en een goede isolatiewaarde. Een duurdere oplossing.
  • Glas- en steenwol. Steenwol wordt gemaakt van gerecycled materiaal.
  • EPS (‘piepschuim’). Let wel op dat u een brandvertragende EPS kiest. EPS is een goedkope oplossing.
  • XPS / PUR. Hebben een hogere isolatiewaarde dan EPS, maar is minder milieuvriendelijk.
  • Kurk. Relatief duur, maar zeer milieuvriendelijk.

Let op dat u geen dampremmende laag aanbrengt en dat het isolatiemateriaal geen vocht opneemt. Houdt u hier geen rekening mee, dan kan de vloer vochtig worden en beschadigd raken. Isoleert u de bodem van de kruipruimte, dan heeft u de volgende opties:

  • Schelpen. Indien van dode dieren verkregen is dit een milieuvriendelijke optie. U heeft, zeker indien er een kleine waterlaag in de kruipruimte staat, veel materiaal nodig. Een R-waarde van 3 wordt pas verkregen bij een dikte van 37cm.
  • Kleikorrels. Gebakken kleikorrels hebben een isolerende werking, omdat ze veel lucht bevatten.
  • Schuimbeton. Een zeer goed isolerende (ongeveer 10 keer beter dan gewoon grindbeton) betonsoort. Een relatief dure oplossing.
  • Zakken met EPS (piepchuim). Goedkoop en eenvoudig zelf aan te brengen. Dit is een kosten-effectieve oplossing, al is EPS vanwege het bestanddeel aardolie geen milieuvriendelijk materiaal. Daarnaast is het in ‘pure’ vorm niet brandveilig, wat de toevoeging van milieu-onvriendelijke brandvertragers noodzakelijk maakt.

Extra tips

Tot slot nog een aantal algemene tips:

  • Vergeet het kruipluik niet te isoleren. Het kruipluik is een enorm potentieel warmtelek dat makkelijk van een isolatieplaat voorzien kan worden.
  • Ook de kruipruimte moet voorzien zijn van voldoende ventilatie. Met name in geval van een houten vloer is het van groot belang dat er voldoende geventileerd wordt, om rot te voorkomen. Zorg er dus voor dat eventuele isolatie de kruipruimte niet afdicht.
  • Gebruikt u glas- of steenwol? Doe dan handschoenen aan bij het plaatsen, omdat de vezels van het materiaal irriterend kunnen werken.
  • Heeft u een stenen vloer, verwacht dan geen warme voeten als u de onderkant isoleert. Let op: de isolatie heeft wél het gewenste effect!
  • Isoleer geen warmwaterleidingen! Dit in verband met het gevaar op legionella. Circulatieleidingen (bijvoorbeeld voor de verarming) kunnen wel geïsoleerd worden, omdat warm water hierin niet stilstaat.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This