Laminaat

Laminaat bestaat in tegenstelling tot wat velen denken niet uit puur hout. Het zichtbare deel van laminaat bestaat uit een papieren afdruk, bedekt door een transparante toplaag bestaande uit melamine vermengd met aluminiumoxide (corundum). De afruk is er meestal één van hout, maar kan ook bijvoorbeeld de impressie van graniet of marmer geven. Onder de afdruk vinden we een laag van dicht geperst vezelbord (HDF), die het laminaat zijn stevigheid geeft. Onderaan bevindt zich een kunststof laag, meestal van melamine.

Soorten laminaat

Er bestaan vier soorten laminaat:

  • DPL: Direct Pressure Laminate is qua opbouw standaard (zie hierboven). Alle lagen worden tijdens de productie tegelijkertijd geperst en aan elkaar gemaakt. DPL geeft de meeste flexibiliteit in ontwerp en is daarom de mooiste variant.
  • HPL: High Pressure Laminate is qua opbouw op de toplaag na identiek aan DPL. De toplaag bestaat uit meerdere melaminelagen en is dus weerbarstiger. HPL is een goede keus in ruimtes die druk bewandeld worden.
  • CPL: Continuous Pressure Laminate wordt op rol gemaakt. Het verschil met HPL is minimaal.
  • DLP: een relatief moderne variant is laminaat gemaakt volgens het proces van Direct Laminate Printing. Tijdens dit proces wordt de HDF-laag direct bedrukt. Er is geen papieren laag meer nodig, waardoor de toplaag direct over de HDF-laag geplaatst kan worden.

Eigenschappen van laminaat

Hieronder een beknopt overzicht van de eigenschappen van een laminaatvloer:

  • Laminaat is GEEN echt hout.
  • Laminaat is zeer goed bestand tegen stoten, krassen, zonlicht en vlekken.
  • Laminaat kan echter wél bekrast worden, door bijvoorbeeld zware objecten over de vloer te slepen of een grote hond in huis te hebben.
  • Laminaatvloeren worden als zwevende vloer geïstalleerd; ze hoeven niet aan de bodem vastgelijmd te worden.
  • Planken hoeven meestal niet aan elkaar gelijmd te worden. Vrijwel alle vloeren zijn van een eenvoudige kliklaminaat.
  • Laminaat is vochtwerend en kan dus ook in vochtige ruimtes toegepast worden, al moet stilstaand water vermeden worden, vanwege kromtrekking.
  • Laminaat hoeft niet gepoetst worden of in de was gezet te worden.
  • Laminaat is niet eenvoudig te repareren. Vaak is het beter de plank te vervangen.
  • Laminaatvloeren zijn geen ‘stille’ vloeren. Speciaal dempingsmateriaal voor onder de vloer is beschikbaar.
  • De meeste laminaten kunnen probleemloos gebruikt worden bovenop vloerverwarming.
  • Een laminaatvloer heeft een verwachte levensduur van maximaal 20 jaar.
  • Laminaat is een goedkope vloersoort.

Veelgestelde vragen

  • Waarom laminaat?
    Laminaat is eenvoudig te installeren, is goedkoop en is duurzaam. Het is verkrijgbaar in een groot aantal soorten en lijkt verrassend sterk op hout.
  • Waar kan laminaat gebruikt worden?
    Laminaatvloeren kunnen in vrijwel iedere ruimte toegepast worden, al gelden voor sommige ruimten misschien beperkingen aan het soort laminaat. De badkamer wordt afgeraden, omdat een overdaad aan vocht tot kromtrekking van de planken kan leiden.
  • Hoe dik is laminaat?
    Laminaat is meestal tussen de 7 en 10 millimeter dik.
  • Waarom moet laminaat eerst acclimatiseren voor ik het installeer?
    Laminaat zet uit en krimpt in al naar gelang de temperatuur. Het is dan ook van belang dat het materiaal zich naar uw kamertemperatuur kan zetten alvorens u installeert. Doet u dit niet, dan kan spanning voor beschadigingen zorgen.
  • Hoe onderhoud ik mijn laminaatvloer?
    Laminaat vereist behalve vegen en stofzuigen weinig onderhoud. Gebruik voor hardnekkige vlekken een reinigingsmiddel dat door de fabrikant wordt aangeraden.

Een laminaatvloer kiezen

Een vloer is geen kleine investering. Wees daarom kritisch en stelt uzelf minimaal de volgende vragen alvorens u een laminaatvloer aanschaft:

  • Hoe beschrijft u de kamer waar u het laminaat gaat installeren?
    Het interieur en decor van de kamer kunnen samen met de hoeveelheid ‘verkeer’ die de vloer ontvangt invloed hebben op het type laminaat dat u kiest.
  • Wat zijn de afmetingen van de kamer?
    Maak van tevoren een goede schatting van de oppervlakte die u wilt bedekken. U kunt vervolgens in de winkel om een kostenraming vragen, zowel met als zonder installatie.
  • Hoe wilt u dat de vloer eruit ziet?
    Laminaat is in een groot aantal patronen en kleuren beschikbaar. Maak gebruik van catalogi en product-monsters om u te helpen in het nemen van een beslissing. Ook op het internet zijn veel laminaatfabrikanten vertegenwoordigd.
  • Wie gaat de vloer installeren?
    Laminaat is relatief eenvoudig te installeren. Veel mensen zullen dan ook kiezen voor een doe-het-zelf aanpak, al is het prima mogelijk een installateur het werk te laten doen.
  • Hoe zit het met de garantie?
    De meeste vloeren komen met een uitgebreide garantie op het gebied van slijtage, vlekken en vervaging. Controleer de productbeschrijving en vraag uw leverancier om informatie.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

13 gedachten over “Laminaat”

  1. Wat is op een houten balklaag met 22 mm vloerdelen, aan de onderzijde voorzien van gipskarton dik 12,5 mm tussen de balken aangebracht de brandwerendheid met toevoeging van een laminaatvloer?
    gaarne p.o. antwoord.
    Bij voorbaat dank.

    Beantwoorden
  2. Mijnheer/mevrouw,

    Als ik een laminaat vloer wil laten leggen in mijn keuken en woonkamer. Is 7mm voldoende als ik mijn huis alleen bewoon en geen huisdieren heb.Het is niet noodzakelijk dat de vloer langer dan 10 jaar ligt.

    Met vriendelijke groeten,
    WJMathijssen

    Beantwoorden
  3. Ik wil in een appartement een laminaat vloer leggen, wat moet de ondervloer zijn en hoe dik word de ondervloer met de laminaatvloer samen.
    Dit alles i.v.m de geluidsoverlast van de andere onderburen.wat is wettelijk verplicht?
    De vloer zal gelegd worden op een betonvloer.
    Wie weet dat?

    Beantwoorden
  4. Wat is de wettelijk verpichte eis voor het hebben van een laminaat vloer? Ik heb herhaaldelijk gevraagd of de ouders rekening willen houden met mij. Zij hebben mij verteld dat zij dat niet willen doen. En bovendien dat zij hun geluiden mogen uitvoeren van 6.30 s morgens to 8 uur s avonds.

    Mijn boven buren hebben een laminaat vloer en 3 kinderen.. Ik heb van s morgens half 7 tot savonds 9 uur last van bonken, stampen, springen en het veslepen en stuiteren van meubilair door hun 3 kinderen.

    Beantwoorden
  5. In tegenstelling tot wat de tekst aangeeft is juist bij HPL door de opbouw uit verschillende lagen een veel flexibeler ontwerp mogelijk. Zo worden er scheepsdekvloeren geproduceerd en tegelvloeren met veel meer structuur dan in DPL vloeren

    @John Met een laminaatknipper heb je geen afzuiging nodig

    @WJMathijssen Niet de dikte van het laminaat maar de gebruiksklasse is bepalend voor de geschiktheid in een bepaalde ruimte

    @Crista @Ana Ook voor geluidsoverlast is niet de dikte van de ondervloer bepalemd, maar de samenstelling. Volgens het Bouwbesluit moet de ondervloer een geluidsreductie geven van 10dB(A) volgens NEN 5077, zorg dus dat een ondervloer wordt aangeschaft met een TNO label waarop duidelijk bovenstaande NEN-norm vernoemd wordt

    Beantwoorden
  6. Beste,

    Werkt laminaat brandvertragend? zo ja is daar dan een certificaat voor beschikbaar?
    Ik ga een zaak beginnen en omdat ik in het sanitaire gedeelte geen gewoon wandplaten mag gebruiken(brandweervoorschriften) dacht ik eventueel om laminaat tegen de muur te bevestigen.

    Alvast bedankt

    Mvg
    Rita Marijnissen

    Beantwoorden
  7. Wij hebben vorige week een laminaatvloer laten leggen en hebben heel veel last van statische electriciteit.
    Wat is hier aan te doen? We hebben de luchtvochtigheid van de kamer al verhoogd, maar we blijven ‘stroomschokken voelen. Wie heeft een oplossing?
    Met vriendelijke groet, Gerda Godrie .

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This