Behangen

Behang dook voor het eerst op in de zestiende eeuw. Sindsdien is het altijd één van de meest populaire manieren geweest om een woning te voorzien van kleur, textuur en een stukje persoonlijkheid. Behang kan intimiteit en knusheid creëren, maar kan ook ingezet worden om een idee van ruimte te geven. Kortom; met behang kunt u een belangrijk deel van de gewenste sfeer realiseren. Het behangen zelf gaat echter maar al te vaak mis; omkrullende randen, blaasjes en luchtbellen zijn de meest voorkomende problemen. Vrijwel al deze problemen komen voort uit het toepassen van een verkeerde behang-techniek. In onderstaand stappenplan wordt de juiste techniek voor u uiteen gezet, zodat ook u straks kunt genieten van een optimaal eindresultaat.

Stap 1: de muur prepareren

Hoewel u over oud behang heen kunt behangen, is het afschuren van de dikke naden een hele klus op zich. Ook vlekken als rookaanslag kunnen door uw nieuwe behang heenschijnen. Eventueel oud behang kunt u dus het beste verwijderen. Gebruik hiervoor handwarm water en een plamuurmes of huur een speciaal stoomapparaat. Dit laatste werkt erg snel. Als het oude behang verwijderd is, loont het de moeite te kijken naar het onderliggende pleisterwerk. Oud of beschadigd pleisterwerk kan ervoor zorgen dat er bobbels en luchtbellen achter het behang komen. Gebruik een beitel om eventuele uitsteeksels af te bikken en controleer door zacht tikken met een hamer of er plaatsen zijn waar het pleisterwerk mogelijk afbrokkelt. Vul eventuele putten af met een vulmiddel. Het is voor een goed eindresultaat van belang dat uw muur zowel egaal als schoon is, dus schrob de muur tot slot grondig met water.

Stap 2: plannen

Als u behang met een duidelijk decoratief element gebruikt, zorg er dan voor dat element aanwezig is in het midden van de meest zichtbare muur. Markeer het middelpunt van deze muur en houd een kort stukje behangstrip op deze plaats. Zet aan weerszijden van de strip een lijn loodrecht op de vloer. Meet de afstand tussen de lijnen (de breedte van de strip) en zet iedere keer op deze afstand langs de gehele muur een loodlijn. U weet nu ongeveer waar de naden zich gaan bevinden en heeft een ruwe handleiding om ‘binnen te lijntjes’ te kunnen behangen. Ook weet u nu hoeveel speciaal gevormde stukken (bij ramen of lichtknopjes) u nodig heeft.

Is het behang van een heel andere kleur dan de muur, dan kunt u op de plaats waar de naden komen een streep muurverf aanbrengen in de kleur van het behang. Op deze manier maskeert u opvallende naden die als gevolg van het inkrimpen van het bang opentrekken.

Stap 3: het behang prepareren

Een strip die u zojuist heeft ingesmeerd met plaksel, kunt u het beste vouwen alvorens u hem op de muur plaatst. Breng de korte zijden van de strip voorzichtig naar het midden van de strip en vouw voorzichtig dubbel, met de beplakte zijden op elkaar. Weest niet bang; het behang zal zich niet als een dubbelgevouwen stukje plakband gedragen, u kunt de gevouwen strip bij het aanbrengen gewoon weer openvouwen. U geeft op deze manier het plaksel de kans te activeren zonder dat er stof op komt. Zorg ervoor dat de randen van het papier goed zijn uitgelijnd, zodat er zo min mogelijk beplakt oppervlak aan de lucht wordt blootgesteld.

Behang zet altijd iets uit gedurende de vijf a tien minuten na het insmeren met plaksel. Het is van zeer groot belang dat u dit uitzetten niet op de muur plaatsvindt. Doet u dit niet, dan zal het behang zich van de muur af uitzetten. Het resultaat zijn bubbels, blaasjes en kromtrekkende randen. Het is daarom aan te raden om eerst een drietal behangstrips in te smeren met plaksel en gevouwen weg te leggen, alvorens u de eerst ingesmeerde strip aanbrengt. Na het aanbrengen van deze strip, maakt u weer een nieuwe strip aan, de u achterin de rij plaatst, enz. enz.

Stap 4a: het behang aanbrengen

Als u de vorige stap goed heeft gevolgd, heeft u nu drie gevouwen strips behang, allemaal voorzien van behangplaksel. Vouw de eerst ingesmeerde strip open en houd hem in de hoek tussen wand en plafond, precies langs de startlijn die u in stap 2 gezet heeft. Gebruik een borstel om het bovenste deel van binnen naar buiten tegen de muur te wrijven. Werk vervolgens van boven naar beneden, terwijl u ervoor zorgt dat de strip precies langs de loodlijn blijft lopen. Gebruik een scherp stanleymes om eventueel restbehang langs de plint af te snijden. Zorg ervoor dat opeenvolgende strippen zo naadloos mogelijk aansluiten, maar kijk uit dat u geen strips overlapt. Houd in de gaten dat u altijd drie geplakte, gevouwen strips op voorraad heeft. Doet u dit niet, dan kan het behang aan de muur uitzetten, waardoor u een lelijk eindresultaat krijgt.

Stap 4b: lastige plekken

 • Kozijn: zodra u bij een kozijn aankomt, kunt u het beste de strip gewoon plaatsen alsof dit kozijn er niet is. Strijk het behang glad op de muur en druk het behang tegen de kozijnrand aan. Snijd het behang langs de kozijnrand weg en gebruik een schaar om het behang om de boven- en onderkant van het kozijn te laten vallen.
 • Hoeken: hoeken kunnen problemen geven; behang laat los langs een buitenhoek en scheurt op een binnenhoek. Snijd een hoekstrip daarom in de lengte in twee delen, die u los van elkaar plakt.
 • Schakelaars: schakelaars lijken lastig, maar het valt mee. Na het plakken van de strip, maakt u op het middenpunt van de schakelaar een diagonaal kruisje (sterretje) op het behang. Dit sterretje scheurt u voorzichtig uit tot u net iets voor de rand van de schakelaar bent. Vouw het sterretje open en gebruik een stanleymes om keurig om de schakelaar heen te snijden.

Let op: behangsoorten

Niet iedere behangsoort kan op dezelfde manier opgehangen worden. Bijzondere behangsoorten als vliesbehang en glasvezelbehang vereisen een iets andere aanpak. Zie de volgende pagina’s voor specifieke instructies:

 • Glasvezelbehang
 • Vliesbehang

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

6 gedachten over “Behangen”

 1. Onze vraag: we hebben duur behang gekocht van het merk Eijffinger maar nadat we de baan door de plakmachine halen gaan de zijkanten meteen omkrullen dus we kunnen hem dan niet meer terug slaan om in te laten trekken.
  Wat kunnen we hier aan doen?
  Kunt u mij helpen en adviseren wat te doen.

  Groetjes Joop
  telefoonnummer 030-2882780

  Beantwoorden
 2. Geachte meneer/mevrouw
  Wij hebben in ons huis in de slaapkamer glasvezelbehang geplakt,wij wisten dat het er niet gemakkelijk weer af te halen is, maar kunt u mij vertellen of er een middel is om het wat makkelijker te maken om af te halen.Of misschien een andere tip.
  Vriendelijke groeten mevr van der Woude.

  Beantwoorden
 3. Goed artikel. Ik heb het idee dat velen vergeten dat het behang geprepareerd moet worden met plaksel. Dit moet op een speciale manier gebeuren om bubbels te voorkomen. Vaak kan je op de verpakking lezen hoe je het plaksel moet gebruiken. Een te dikke laag is bijvoorbeeld ook funest voor het resultaat.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This