De voordeur is een belangrijk onderdeel van een goede gevelisolatie. Een niet goed passende of verouderde deur kan koude buitenlucht naar binnen lekken, waardoor de stookkosten snel omhoog kunnen gaan. Zeker als u een open trapgat heeft, kan dit goed merkbaar zijn. Een oude deur is daarnaast ook nog eens inbraakgevoelig, dus mocht u in bezit zijn van een oude deur, dan loont het wel degelijk de moeite een nieuwe buitendeur te overwegen. Let hierbij op zowel de inbraakveiligheid als de energie-prestaties van de deur.
De energieprestaties worden vaak uitgedrukt in de warmtedoorgangcoëffcient, ofwel U-waarde (de inversie van de R-waarde). Een standaard gesloten deur heeft een U-waarde van 4,2 W/m2K, maar er zijn tegenwoordig deuren beschikbaar met een U-waarde van lager dan 2 W/m2K. Zorg ervoor dat, indien de voordeur glazen elementen bevat, deze in ieder geval van dubbel glas (beter: HR+ of HR++) zijn.
Soorten deuren
Een veelvoorkomende buitendeur is van staal met een isolerende kern van polyurethaan(PUR)-schuim. Meestal is er al magnetische tochtwering aanwezig en als de deur correct geïnstalleerd wordt, is verdere tochtwering niet meer nodig. Een ander materiaal dat om zijn isolerende eigenschappen ook veel gebruikt wordt als buitenlaag van de deur, is glasvezel. De R-waarde van de meeste moderne deuren ligt rond de 5 a 6. Een ~4cm-dikke moderne deur zonder raam biedt meer dan vijf maal de isolatiewaarde van een massief houten deur van dezelfde dikte.
Glazen duren en schuifpuien isoleren vanwege de slechte isolatie-eigenschappen van glas veel slechter dan andere deurtypes. De meeste moderne glazen deuren met metalen frames hebben een thermische onderbreking in de vorm van een plastic isolator tussen de binnen- en buitenkant. Modellen die meerdere glaslagen gebruiken, gevuld zijn met isolerend gas (HR+ of HR++) en/of voorzien zijn van anti-reflectieve coatings zijn in ons relatief koude klimaat sterk aan te raden. De extra kosten die u hiermee maakt zijn vanwege de winst op energieverbruik binnen afzienbare tijd afgelost. Over de gehele levensduur verdient het zich zelfs vele malen terug.
Als u een deur koopt of vervangt, houd dan in uw achterhoofd dat een klapdeur vele malen beter afsluit dan een schuifdeur. Het is namelijk nagenoeg onmogelijk om de luchtlekkage volledig te blokkeren met tochtwering, omdat de deur dan onbruikbaar wordt. Met name als de deur wat ouder wordt, zult u merken dat er meer en meer koude buitenlucht naar binnen kan sijpelen. Als de fabrikant dit mogelijk gemaakt heeft, kunt u versleten tochtwering op schuifdeuren het beste regelmatig vervangen.
Installatie
Als u een deur koopt, komt deze waarschijnlijk met ophanging en al. Deze ophanging, het frame, is meestal van hout of van staal. Alvorens u de deur installeert, zult u het bestaande frame dus uit het deurgat moeten breken. Het nieuwe frame moet zo rechthoekig mogelijk geplaatst worden, zodat de deur netjes en volledig sluit tegen de deurposten. Na installatie kunt u het beste een uitdijende schuimkit (PUR) gebruiken om de ruimte tussen het deurgat en de frame goed af te sluiten. Dit voorkomt luchtlekken om het frame heen. Wees niet te gul met het opspuiten van de kit, omdat deze met name in geval van houten frames het frame uit positie kan forceren. Vergeet tot slot de tochtwering niet; deze dient u regelmatig te controleren op slijtage om verdere luchtlekken te voorkomen.
Een vakman inschakelen
Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!