Ventilatie

Ventilatie is een belangrijke manier om, met name in een goed geïsoleerd huis, vochtproblemen te voorkomen. Onder ventilatie verstaan we het vervangen van vervuilde en vochtige lucht voor verse, zuurstofrijke (buiten)lucht. Vervuiling van binnenlucht treedt op door bijvoorbeeld de aanwezigheid van kooklucht, geurspray of schoonmaakmiddel. Maar vergis u niet; ook door simpelweg te ademen ontneemt u zuurstof uit de binnenlucht, die daardoor in kwaliteit afneemt. Vochtige lucht wordt veroorzaakt door vochtproblemen, maar ook doodnormale zaken als douchen, thee zetten, dweilen en zweten dragen bij aan een vochtige lucht. Voor mensen die gevoelig zijn voor vocht- en zuurstofgehalte (astma-patiënten, mensen met een huidaandoening) is het van extra belang om de woning grondig te ventileren, omdat dit de klachten kan doen afnemen.

Passieve ventilatie

Passieve ventilatie is één van de twee hoofdsoorten van ventilatie die u in uw huis kunt toepassen. Bij passieve ventilatie kunt u denken aan het op een kier zetten van een raam of het aanbrengen en openen van ventilatieroosters. Dit laatste is geheel inbraakveilig en zorgt dag en nacht voor een continue en regelbare in- en uitstroom van lucht. Dit regelbare is met name van belang omdat er in geval van passieve ventilatie geen manier is om warmte terug te winnen. Merkt u dat het koud wordt of de kachel onnodig aanslaat, sluit dan de ventilatie-openingen een beetje om energie te besparen. Een gezonde ventilatie kost onvermijdelijk energie, maar mits niet overdreven is dit geen verspilde energie. Soms is het een beetje schipperen tussen ventilatie en energieverbruik, maar voor uw gezondheid kunt u beter iets te veel dan iets te weinig ventileren.

Een vuistregel is dat u onder normale omstandigheden in de woonkamer per aanwezig persoon minimaal 7,5 liter lucht per seconde moet verversen. Voor de keuken komt dit getal op 50 liter per seconde en voor een garage 50 liter per seconde per aanwezige auto (i.v.m. giftige benzinedampen). Een ventilatierooster haaks op de windrichting geeft over het algemeen het beste resultaat. De windrichting is misschien een variabele, maar de richting van uw ventilatierooster ten opzichte van naburige gebouwen is dat niet. Er zijn tegenwoordig zelfregelende ventilatieroosters op de markt.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie (ook wel actieve ventilatie) is een manier van ventilatie waarbij gebruik gemaakt wordt van een elektrisch aangedreven ventilator om vervuilde en vochtige lucht uit huis te voeren. Deze ventilator is via diverse schachten met alle vertrekken van de woning verbonden en zorgt zo voor een complete afzuiging. De ventilatie is middels een regelknop in twee of drie niveaus te regelen. Is er niemand thuis, dan kan de ventilatie in beide gevallen op de laagste stand gezet worden. Bent u thuis, zet hem dan op de middelste (3-traps schakelaar) of laagste (2-traps schakelaar) stand. De hoogste (2 of 3) stand kan gebruikt worden in geval van activiteiten thuis. Denk hierbij aan koken of het laten drogen van de was. Een groot voordeel van mechanische ventilatie, is dat er middels een warmtewisselaar warmte terug gewonnen kan worden uit de weggevoerde lucht. Dit scheelt enorm in de stookkosten.

Let er bij mechanische ventilatie op dat u zelf middels ventilatieroosters zorgt voor aanvoer van verse lucht, omdat u anders een onderdruk in huis krijgt. Dit is schadelijk, omdat de onderdruk ervoor kan zorgen dat ongezonde hoeveelheden van het radioactieve radongas uit de bodem uw woning in getrokken worden. Let extra sterk op de luchttoevoer als u haardvuur stookt; een onderdruk kan dan in verband met koolmonoxide levensbedreigend zijn. Het is voor actieve ventilatie van belang, dat u jaarlijks de filters en roosters van het systeem schoonmaakt of vervangt. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de kwaliteit van de ventilatie op niveau blijft; slijtage en vervuiling eisen immers een zware tol op het systeem. Wilt u energie besparen, dan is het raadzaam een ventilator op gelijkstroom te nemen; deze gebruikt maarliefst de helft minder energie.

Luchten

Luchten en ventileren zijn twee verschillende dingen. Ventileren is een continu proces dat via kleine openingen en kieren de hele dag door geschiedt. Met luchten daarentegen wordt bedoeld dat de deuren en/of ramen tegenover elkaar worden opengezet, om de gehele luchtvoorraad in huis grondig te verversen. Het is aan te raden om dit, ook in het najaar, ongeveer een kwartier per dag te doen. Goede momenten om extra te luchten zijn bijvoorbeeld tijdens het koken, tijdens of net na een feestje, bij gebruik van een condensdroger of als er was hang te drogen. Luchten kunt u niet zien als vervanging van ventilatie; ook als u goed regelmatig lucht zijn ventilatieroosters dus onmisbaar.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This